29 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialAVERTISMENT. Un CONFLICT ÎNGHEŢAT în estul Ucrainei ar putea destabiliza Europa

AVERTISMENT. Un CONFLICT ÎNGHEŢAT în estul Ucrainei ar putea destabiliza Europa

Administraţia de la Kiev a cerut Uniunii Europene să nu accepte ca rebelii proruşi să înfiinţeze un aşa-zis stat în estul Ucrainei şi a avertizat că un conflict îngheţat în Republica Moldova sau Georgia poate destabiliza Europa, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty, preluat de Mediafax.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat miercuri pentru Reuters că locuitorii din regiunea Donbas ar face mai bine să voteze în alegerile organizate de către Kiev în decembrie. El a subliniat că "alegerile false" organizate de către rebeli la Doneţk şi Lugansk vor consolida impresia că estul Ucrainei devine un "conflict îngheţat" pe termen lung, ca cel din regiunea Transnistria din Republica Moldova ori Abhazia din Georgia, regiuni separatiste susţinute de către Moscova.

Şeful diplomaţiei ucrainene a făcut aceste declaraţii la Bruxelles, unde s-a întâlnit, împreună cu alţi oficiali ucraineni de rang înalt, cu omologi din UE şi NATO. Între cei cu care s-a întâlnit Klimkin s-a aflat şi noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg. "Secretarul general al NATO s-a schimbat, dar importanţa priorităţii Ucrainei rămâne aceeaşi", a scris el într-un mesaj postat pe Twitter după această întâlnire.

Ministrul ucrainean a anunţat că ţara sa va solicita Comisiei Europene fonduri pentru ajutorarea locuitorilor din est, pentru ca aceştia să facă faţă iernii, în contextul în care au un acces limitat la furnituri esenţiale.

La Washington, şefa Băncii centrale a Ucrainei Valeria Gontareva s-a întâlnit cu directoarea FMI Christine Lagarde, în speranţa de a accelera livrarea unui împrumut în valoare de 17,1 miliarde de dolari şi o eventuală suplimentare a sumei. Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi-a informat cabinetul că Gontareva va solicita FMI "să-şi modifice programul de negocieri pentru a lua în considerare realităţile curente".

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă