5.2 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialAVAS vinde pe nimic ramasitele flotei comerciale

AVAS vinde pe nimic ramasitele flotei comerciale

Privatizarea societatii comerciale Petromin SA a ajuns intr-o faza critica. Dupa ce AVAS a incercat, timp de cativa ani, sa vanda pachetul majoritar de actiuni, in cursa a ramas un singur competitor, o persoana fizica din Grecia. Actualii salariati ai societatii au fost eliminati din cursa inca din faza de precalificare si acuza AVAS de interese obscure in legatura cu acest caz. Luni dimineata, acestia vor ataca in instanta decizia institutiei si vor cere revocarea privatizarii, printr-un ordin al presedintelui Traian Basescu.

La ultimele incercari pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului le-a facut pentru a vinde pachetul majoritar de actiuni la Petromin au participat, pe de o parte, Asociatia Salariatilor Actionari (ASA) din Petromin SA, impreuna cu SC Algoritm Consult SRl, si Sotirios Emmanouil, persoana fizica din Grecia. ASA are drept scop, inca de la infiintarea sa (Hotararea 179/2005), prin statut, dobandirea pachetului majoritar de actiuni la Petromin. Trebuie spus ca in societate a mai existat un PAS, desfiintat de drept, dupa cinci ani de functionare. Pe data de 19.10.2005 se semneaza contractul de asociere in participatiune intre ASA si SRL-ul din Bucuresti, cu scopul comun de a achizitiona, prin negociere cu AVAS, pachetul majoritar de actiuni, reprezentand 75,02% din capitalul social. Cu o zi inainte se semnase un protocol si intre societate si Sindicatul Liber al Navigatorilor din Romania.

Declaratii pe proprie raspundere

Au inceput negocierile cu AVAS, prin prezentarea documentelor de precalificare, a ofertei tehnice si a celei financiare. Caietul de sarcini pretindea, ca o prima conditie, ca ofertantii sa aiba minimum cinci ani vechime in domeniu. Decizia AVAS este insa uluitoare: salariatii nu indeplinesc aceasta conditie, astfel incat asociatia lor este exclusa din faza de precalificare! Ramane in cursa cetateanul grec, care este acceptat pe baza declaratiilor pe propria raspundere a trei conationali si a unor copii din Monitorul guvernamental al Republicii Elene, datate din… 1969, 1976 si 1977, al caror continut nu a fost facut public. Aceasta decizie a fost luata in urma sedintei din 6 decembrie 2005.
In procesul-verbal intocmit de comisia de privatizare a AVAS se spune ca, „avand in vedere continutul documentelor depuse de SC Algoritm Consult SRL si Asociatia Salariatilor Petromin si faptul ca aprecierea indeplinirii criteriului de precalificare este, in acest caz, o problema de oportunitate, comisia de negociere apreciaza ca, in urma analizei documentelor, nu rezulta indeplinirea criteriului de precalificare mentionat in dosarul de prezentare si anuntul de vanzare actiuni si drept urmare ofertantul este eliminat de la negocieri”. In schimb, lui Sotirios Emmanouil i se recunoaste o experienta de sase ani.

612 ani de vechime pe mare

„O problema de oportunitate” – aceasta este expresia prin care vechi lupi de mare au devenit, dintr-o data, oameni fara experienta! „Am depus 689 de hartii cu CV-uri si copii dupa cartile de munca, dar le-am facut celor de la AVAS si o sinteza, pe care sa o poata consulta mai usor. Experienta totala a acestor oameni insumeaza 612 ani vechime”, spune Pavel Fronea, director general al societatii. Pe lista prezentata de consortiul romanesc sunt trecute persoane ca Gheorghe Anghelescu, singurul amiral cu trei stele de aur pe care il mai are Romania, dar si comandanti de nava, capitani fluviali, ofiteri motoristi sau electronisti, ingineri, sefi mecanici, bucatari etc., oameni care au navigat pe oceanele lumii o viata. „Nu am trecut pe lista portarii sau paznicii, cu toate ca si ei au fost nostromi sau marinari, dar i-am angajat pe aceste functii dupa ce nu au mai avut pe ce vapoare sa navigheze”, a precizat Pavel Fronea.
Directorul Petromin nu acuza AVAS ca institutie, ci numai comisia care s-a ocupat de privatizarea societatii. Acesta a declarat ca, din sursele pe care le are, un functionar AVAS a fost mutat, cu doua zile inainte de decizie, de la comisia de retrocedari la cea de privatizari. El mai spune ca, daca initial aceasta avea zece membri, la sfarsit au mai semnat numai doi.

Miza de zece milioane de euro

Petromin are active de 67,761 milioane lei noi (670 miliarde lei vechi), un capital social de 56,2 milioane RON si datorii totale de 34,921 milioane RON. Societatea detine doua mineraliere construite in 1993, de 25.000 tdw, care sunt libere de sarcini, dar trebuie puse in clasa, pentru ca nu au mai fost folosite de sase ani. In plus, Petromin mai detine un impingator, care aduce 1.010 euro pe zi, 15 spatii comerciale in zonele Stadion si Faleza Nord si un complex modern de vacanta in Saturn, care dispune de 114 locuri de cazare, precum si sediul social din Portul Constanta. Societatea mai are procese, interne si externe, prin care revendica aproximativ doua milioane de dolari, dar si procese intentate impotriva sa, prin care se revendica insa sume mai mici.

Sprijin sindical

Presedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din Romania, Adrian Mihalcioiu, spuna ca „strategia de a scoate din cursa, inainte de depunerea ofertelor, a celor care vor sa participe la privatizare este total neadecvata si incalca directivele europene in domeniu”. Acesta crede ca AVAS inca mai poate reface privatizarea. „Ceea ce s-a intamplat pana acum este sfidator. Ma asteptam sa vad conditii de privatizare dure, nu sa se vanda orbeste, oricui vine cu documente facute pe proprie raspundere de persoane necunoscute. M-am saturat de sforarii”, a conchis Mihalcioiu.

Faliment previzibil

Petromin ar fi avut sansa sa renasca, daca pachetul majoritar ar fi fost cumparat de salariati si de firma bucuresteana, cel putin asta au lasat sa se inteleaga Pavel Fronea si Adrian Mihalcioiu. Oferta tehnica depusa de consortiu prevedea ca Algortim Consult SRL sa construiasca cinci tancuri chimice, valoarea totala a contractului ridicandu-se la 50 de milioane de euro. Despre concurentul din Grecia, Mihalcioiu spune ca nu vrea decat sa puna mana pe patrimoniul Petromin, pe care sa-l vanda apoi, asa cum a mai facut cu unele santiere navele din Statele Unite ale Americii. „Oare datoriile pe care le-a lasat in Massachussets nu vor fi revendicate de cineva, iar Petrominul nu va cadea la mijloc, in mainile unui necunoscut?”, au intrebat ei. N-ar fi pentru prima oara cand un astfel de scenariu este pus in aplicare.

Cele mai citite

Rareș Bogdan: M-am retras din poziţia de preşedinte al Diaspora. Am luat 60.000 de voturi, AUR a luat 200.000. Ce Dumnezeu să facem?

Rareș Bogdan a declarat că nu i-a cerut nimeni demisia, dar era un demers personal firesc. Siegfrid Mureșan a preluat funcția de președinte interimar...

Elisabeta Lipă, după moartea lui Helmut Duckadam: „Va juca fotbal de acum înainte lângă Dumnezeu”

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a adus un emoționant omagiu marți, la Arena Națională, în memoria legendarului portar Helmut Duckadam. Vizibil afectată,...

Gaudeamus 2024, o celebrare a cărții la sfârșit de an

Președintele de onoare al acestei ediții este scriitorul și profesorul universitar Mircea Cărtărescu Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a 31-a, debutează miercuri, 4 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă