Dupฤ ce a câลtigat rฤzboiul, premierul britanic Winston Churchill a pierdut alegerile parlamnentare, fiindcฤ n-a ลtiut sฤ-ลi convingฤ alegฤtorii cฤ agenda lui de prioritฤลฃi era similarฤ cu a locuitorilor din Epping, unde precedenta sa majoritate de 20.000 de voturi s-a redus la 3000. „Am câลtigat cursa, dar acum uite cฤ m-au scos de pe pistฤ”, ar fi spus Churchill dupฤ ce a pierdut alegerile parlamentare din 1945, deลi în perioada rฤzboiului a avut o susลฃinere serioasฤ din partea populaลฃiei.
Englezii au crezut în 1945 cฤ un mare lider care i-a trecut cu bine prin rฤzboi nu va ลtii ce sฤ facฤ în vreme de pace, iar programul lui Churchill nu i-a convins. Votul uninominal l-a scos atunci din joc, dar l-a readus înapoi la momentul potrivit.
Principalul avantaj al sistemului uninominal este transparenลฃa: candidatul nu se ascunde în spatele unei liste, care se face la partid pe criterii necunoscute, în funcลฃie de clanuri sau clienลฃi, iar oamenii îl pot vedea cum aleargฤ în cursฤ, ce instrumente foloseลte, ce program are, cum ลi-l poate argumenta ลi dacฤ are sau nu rฤbdare sฤ batฤ la fiecare uลฤ din colegiul sฤu. Marele dezavantaj al acestui sistem este cฤ vor candida cu ลanse reale doar cei care au suficienลฃi bani sฤ-ลi poatฤ organiza o campanie electoralฤ coerentฤ, iar partidele fฤrฤ strucuturi solide în teriotiru vor fi în dezavantaj. Din acest punct de vedere, în România marele perdant al aplicฤrii uninominalului ar putea fi Partidul Naลฃional Liberal. Cฤderea PDL era anunลฃatฤ încฤ de anul trecut ลi indiferent de sistemul de vot aplicat, democrat-liberalii îลi vor continua prฤbuลirea, din ce în ce mai accentuatฤ dacฤ vor continua sฤ defileze cu aceleaลi figuri uzate, fฤrฤ cote în sondaje, compromise: Roberta Anastase, Ioan Oltean, Elena Udrea.
Dacฤ-ลi va schimba faลฃa ลi nu va mai alege trenul minat care sฤ-i ducฤ spre destinaลฃie, PDL are ลanse sฤ-ลi revinฤ pe termen mediu, chiar în cadrul unui sistem majoritar, fiindcฤ spre deosebire de PNL, structura teritorialฤ a democrat-liberalilor este mult mai largฤ ลi mai solidฤ, în ciuda trฤdฤrilor trecute ลi viitoare.
În schimb Crin Antonescu a mizat riscant pe sistemul uninominal, fiindcฤ PNL a fost pânฤ acum un partid al elitelor, cu o susลฃinere în jur de 20 la sutฤ, provenitฤ din partea unui electorat distribuit relativ omogen pe terioriul ลฃฤrii. De fapt liberalii au în acest moment primari în ลase municii mari ลi deลฃin patru preลedinลฃi de Consilii Judeลฃene plus Caraล Severin furat cu tot cu Sorin Frunzฤverde de la PDL. Sociologul Mircea Kivu estima într-un articol apฤrut acum zece zile în România liberฤ („Majoritarul pur o ameninลฃare la adresa democraลฃiei”) cฤ PNL ar putea „spera” prin aplicarea sistemului uninominal la circa 10% din totalul mandatelor, „în varianta cea mai optimistฤ”.
Sistemul uninominal este favorabil partidelor cu structuri organizatorice largi ลi bine puse la punct cum este PSD ลi chiar PDL, dacฤ nu dezerteazฤ nucleul dur al partidului. Liberalii ar fi fost mai avantajaลฃi de sistemul proporลฃional sau de o variantฤ mixtฤ, probabil mult mai utilฤ României: în care Senatul sฤ devinฤ o camerฤ a regiunilor ลi sฤ fie ales uninominal, iar Camera Deputaลฃior sฤ fie aleasฤ pe sistemul listelor de partid, care a funcลฃionat în România pânฤ la alegerile din 2004.
Liberalii s-au lฤsat învฤluiลฃi de farmecul excesiv al USL ลi au crezut cฤ vor creลte odatฤ cu aceastฤ alianลฃฤ, fฤrฤ sฤ facฤ prea multe eforturi sau calcule de viitor. Mircea Kivu dฤ însฤ un exemplu emblematic al felului în care se produc distorsiuni în sistemul uninominal: în 1983 în Marea Britanie, Partidul Conservator a obลฃinut 42,4% din voturi, Partidul Laburist 27,6%, iar Alianลฃa Democrat-Liberalฤ 25,4 %. La nivelul mandatelor, însฤ, scorurile s-au modificat semnificativ mai ales datoritฤ puterii teritoriale a acestor partide, astfel cฤ Partidul Conservator a primit 62,5 % din mandat, Laburiลtii 32,9 %, iar democrat-liberalii 3,6%.
Crin Antonescu pare mulลฃumit de o victorie pe termen scurt, bazându-se pe faptul cฤ USL îl va face preลedintele Romaniei, dar nu ลtie, cel puลฃin deocamdatฤ câte fotolii ar putea obลฃine PNL dupฤ varianta sistemului uninominal. Liberalii au negociat cu PSD nu o paritate a mandatelor, ci una a candidaturilor, lฤsându-se pฤcฤliลฃi de oamenii lui Victor Ponta, mult mai experimentaลฃi în aranjamente mai mult sau mai puลฃin subterane. Altfel spus PNL ลi PSD vor avea un numar egal de candidaลฃi la alegrile din toamnฤ, dar PSD va câลtiga treisferturi din mandatele USL sau chiar mai mult, fiindcฤ spre deosebire de liberali, baronii social-democraลฃi ลtiu cum sฤ utilizeze resursele ลi influenลฃa.
Crin Antonescu îลi sacrificฤ partidul prin acceptarea uninominalului care i-ar putea aduce PNL în jur de 10% din mandate, nu de dragul stabilitฤลฃii politice care s-ar putea obลฃine în România datoritฤ acestui sistem de vot, ci cu speranลฃa cฤ USL chiar îl va ajuta sฤ devinฤ preลedinte. Liderului PNL nu i-a fฤcut nimeni ecuaลฃia eลecului pe toatฤ linia prin care liberalii ลi-ar putea pierde din pondere, iar pe termen lung vor avea probleme majore de reprezentare, fฤrฤ ca în schimb sฤ primeascฤ mult râvnitul fotoliu de la Cotroceni, pe care PSD e dispus sฤ-l cedeze doar în discuลฃiile de salon, dar niciodatฤ pe terenul de luptฤ.