15.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAvantajele uninominalului sau de ce-ลŸi sacrificฤƒ Antonescu partidul

Avantajele uninominalului sau de ce-ลŸi sacrificฤƒ Antonescu partidul

Dupฤƒ ce a câลŸtigat rฤƒzboiul, premierul britanic Winston Churchill a pierdut alegerile parlamnentare, fiindcฤƒ n-a ลŸtiut sฤƒ-ลŸi convingฤƒ alegฤƒtorii cฤƒ agenda lui de prioritฤƒลฃi era similarฤƒ cu a locuitorilor din Epping, unde precedenta sa majoritate de 20.000 de voturi s-a redus la 3000. „Am câลŸtigat cursa, dar acum uite cฤƒ m-au scos de pe pistฤƒ”, ar fi spus Churchill dupฤƒ ce a pierdut alegerile parlamentare din 1945, deลŸi în perioada rฤƒzboiului a avut o susลฃinere serioasฤƒ din partea populaลฃiei.

Englezii au crezut în 1945 cฤƒ un mare lider care i-a trecut cu bine prin rฤƒzboi nu va ลŸtii ce sฤƒ facฤƒ în vreme de pace, iar programul lui Churchill nu i-a convins. Votul uninominal l-a scos atunci din joc, dar l-a readus înapoi la momentul potrivit.

Principalul avantaj al sistemului uninominal este transparenลฃa: candidatul nu se ascunde în spatele unei liste, care se face la partid pe criterii necunoscute, în funcลฃie de clanuri sau clienลฃi, iar oamenii îl pot vedea cum aleargฤƒ în cursฤƒ, ce instrumente foloseลŸte, ce program are, cum ลŸi-l poate argumenta ลŸi dacฤƒ are sau nu rฤƒbdare sฤƒ batฤƒ la fiecare uลŸฤƒ din colegiul sฤƒu. Marele dezavantaj al acestui sistem este cฤƒ vor candida cu ลŸanse reale doar cei care au suficienลฃi bani sฤƒ-ลŸi poatฤƒ organiza o campanie electoralฤƒ coerentฤƒ, iar partidele fฤƒrฤƒ strucuturi solide în teriotiru vor fi în dezavantaj. Din acest punct de vedere, în România marele perdant al aplicฤƒrii uninominalului ar putea fi Partidul Naลฃional Liberal. Cฤƒderea PDL era anunลฃatฤƒ încฤƒ de anul trecut ลŸi indiferent de sistemul de vot aplicat, democrat-liberalii îลŸi vor continua prฤƒbuลŸirea, din ce în ce mai accentuatฤƒ dacฤƒ vor continua sฤƒ defileze cu aceleaลŸi figuri uzate, fฤƒrฤƒ cote în sondaje, compromise: Roberta Anastase, Ioan Oltean, Elena Udrea.

Dacฤƒ-ลŸi va schimba faลฃa ลŸi nu va mai alege trenul minat care sฤƒ-i ducฤƒ spre destinaลฃie, PDL are ลŸanse sฤƒ-ลŸi revinฤƒ pe termen mediu, chiar în cadrul unui sistem majoritar, fiindcฤƒ spre deosebire de PNL, structura teritorialฤƒ a democrat-liberalilor este mult mai largฤƒ ลŸi mai solidฤƒ, în ciuda trฤƒdฤƒrilor trecute ลŸi viitoare.

În schimb Crin Antonescu a mizat riscant pe sistemul uninominal, fiindcฤƒ PNL a fost pânฤƒ acum un partid al elitelor, cu o susลฃinere în jur de 20 la sutฤƒ, provenitฤƒ din partea unui electorat distribuit relativ omogen pe terioriul ลฃฤƒrii. De fapt liberalii au în acest moment primari în ลŸase municii mari ลŸi deลฃin patru preลŸedinลฃi de Consilii Judeลฃene plus CaraลŸ Severin furat cu tot cu Sorin Frunzฤƒverde de la PDL. Sociologul Mircea Kivu estima într-un articol apฤƒrut acum zece zile în România liberฤƒ („Majoritarul pur o ameninลฃare la adresa democraลฃiei”) cฤƒ PNL ar putea „spera” prin aplicarea sistemului uninominal la circa 10% din totalul mandatelor, „în varianta cea mai optimistฤƒ”.

Sistemul uninominal este favorabil partidelor cu structuri organizatorice largi ลŸi bine puse la punct cum este PSD ลŸi chiar PDL, dacฤƒ nu dezerteazฤƒ nucleul dur al partidului. Liberalii ar fi fost mai avantajaลฃi de sistemul proporลฃional sau de o variantฤƒ mixtฤƒ, probabil mult mai utilฤƒ României: în care Senatul sฤƒ devinฤƒ o camerฤƒ a regiunilor ลŸi sฤƒ fie ales uninominal, iar Camera Deputaลฃior sฤƒ fie aleasฤƒ pe sistemul listelor de partid, care a funcลฃionat în România pânฤƒ la alegerile din 2004.

Liberalii s-au lฤƒsat învฤƒluiลฃi de farmecul excesiv al USL ลŸi au crezut cฤƒ vor creลŸte odatฤƒ cu aceastฤƒ alianลฃฤƒ, fฤƒrฤƒ sฤƒ facฤƒ prea multe eforturi sau calcule de viitor. Mircea Kivu dฤƒ însฤƒ un exemplu emblematic al felului în care se produc distorsiuni în sistemul uninominal: în 1983 în Marea Britanie, Partidul Conservator a obลฃinut 42,4% din voturi, Partidul Laburist 27,6%, iar Alianลฃa Democrat-Liberalฤƒ 25,4 %. La nivelul mandatelor, însฤƒ, scorurile s-au modificat semnificativ mai ales datoritฤƒ puterii teritoriale a acestor partide, astfel cฤƒ Partidul Conservator a primit 62,5 % din mandat, LaburiลŸtii 32,9 %, iar democrat-liberalii 3,6%.

Crin Antonescu pare mulลฃumit de o victorie pe termen scurt, bazându-se pe faptul cฤƒ USL îl va face preลŸedintele Romaniei, dar nu ลŸtie, cel puลฃin deocamdatฤƒ câte fotolii ar putea obลฃine PNL dupฤƒ varianta sistemului uninominal. Liberalii au negociat cu PSD nu o paritate a mandatelor, ci una a candidaturilor, lฤƒsându-se pฤƒcฤƒliลฃi de oamenii lui Victor Ponta, mult mai experimentaลฃi în aranjamente mai mult sau mai puลฃin subterane. Altfel spus PNL ลŸi PSD vor avea un numar egal de candidaลฃi la alegrile din toamnฤƒ, dar PSD va câลŸtiga treisferturi din mandatele USL sau chiar mai mult, fiindcฤƒ spre deosebire de liberali, baronii social-democraลฃi ลŸtiu cum sฤƒ utilizeze resursele ลŸi influenลฃa.

Crin Antonescu îลŸi sacrificฤƒ partidul prin acceptarea uninominalului care i-ar putea aduce PNL în jur de 10% din mandate, nu de dragul stabilitฤƒลฃii politice care s-ar putea obลฃine în România datoritฤƒ acestui sistem de vot, ci cu speranลฃa cฤƒ USL chiar îl va ajuta sฤƒ devinฤƒ preลŸedinte. Liderului PNL nu i-a fฤƒcut nimeni ecuaลฃia eลŸecului pe toatฤƒ linia prin care liberalii ลŸi-ar putea pierde din pondere, iar pe termen lung vor avea probleme majore de reprezentare, fฤƒrฤƒ ca în schimb sฤƒ primeascฤƒ mult râvnitul fotoliu de la Cotroceni, pe care PSD e dispus sฤƒ-l cedeze doar în discuลฃiile de salon, dar niciodatฤƒ pe terenul de luptฤƒ.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Cine sunt judecฤƒtorii care au votat รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale

Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR) a acceptat o contestaศ›ie รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, hotฤƒrรขrea fiind definitivฤƒ ศ™i eliminรขnd-o astfel din cursa...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordฤƒm o atenศ›ie deosebitฤƒ oportunitฤƒศ›ilor economice din spaศ›iul francofon

Una dintre prioritฤƒศ›ile majore ale Francofoniei o reprezintฤƒ educaศ›ia ศ™i formarea tinerilor, a declarat preศ™edintele Iohannis la Paris Preศ™edintele Romรขniei, Klaus Iohannis, a susศ›inut sรขmbฤƒtฤƒ,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ