Mii de cadre didactice din invatamantul preuniversitar iesean au dat in judecata 99 de unitati, printre care si Inspectoratul Scolar Iasi si Ministerul Educatiei si Cercetarii, solicitand un salariu minim de 880 RON pentru profesorii cu studii superioare.
Conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar a centralizat documentatia actionarii in instanta mai bine de trei luni. In Contractul Colectiv de Munca este stipulat un salariu minim de 4,4 milioane lei, la care sunt aplicati coeficientii minimi de ierarhizare, iar ordonanta care reglementeaza salariile personalului didactic si nedidactic prevede un salariu minim de 3,9 milioane lei (390 RON). “Nu se poate ca intr-o tara sa existe doua salarii minime pe economie. In primul rand nu este in conformitate cu Constitutia Romaniei, care prevede clar instituirea unui salariu minim brut pe tara. Solicitarile noastre sunt cat se poate de clare”, a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele USLIP Iasi. Daca instantele vor da castig de cauza dascalilor, un profesor debutant absolvent de studii superioare va avea un salariu de 880 de lei, fata de 762 de lei cat are in prezent. “Suntem hotarati sa mergem pana in panzele albe, ne vom cere drepturile si la instantele europene. Potrivit aceluiasi Contract Colectiv de Munca, venitul minim pentru personalul necalificat trebuie sa fie de 440 de lei”, a adaugat Gheorghe Isvoranu.
Sindicalistii botosaneni isi ameninta sefii cu executarea silita
Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Botosani ameninta ca va trece la executarea silita a primariilor pentru recuperarea drepturilor salariale castigate in instanta de educatori si invatatori. In cazul in care se vor opune aplicarii hotararii definitive si executorii pronuntate de instanta Tribunalului Botosani si Curtea de Apel Suceava, conducerea sindicatului va apela la masuri extreme. “Am avertizat de la inceput ca SIP Botosani va merge in instanta daca Inspectoratul Scolar si primariile vor pune piedici in executarea hotararii definitive si executorii. Am trimis adrese in scoli prin care am avertizat si am solicitat sa se faca aceste calcule”, a declarat Maria Tipirigan, liderul SIP Botosani. Sentinta pronuntata de cele doua instante obliga la calcularea si plata reclamantilor, membri de sindicat, respectiv drepturile salariale corespunzatoare celor doua ore efectuate saptamanal de catre fiecare membru de sindicat peste norma didactica redusa conform Legii 128/1997 in perioada iunie 2003-iunie 2006. Liderul SIP Botosani, Maria Tipirigan, a declarat ca va organiza in perioada urmatoare o sedinta cu toti liderii de sindicat, carora le va cere situatia privind modul in care au fost acordate aceste drepturi. “Vom face o sedinta de sindicat de urgenta si le vom da un test rapid prin care sa aflam pulsul judetului. Iar cu semnatura liderului de sindicat si copia de pe acest document vom merge la executare silita”, a mai spus Tipirigan.