24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialAvalansa de concesionari pentru afacerile politicienilor PNL si PC

Avalansa de concesionari pentru afacerile politicienilor PNL si PC

La ultima sedinta in plen a Consiliului Municipal, atmosfera a fost ceva mai tensionata decat in altele, pentru ca pe lista de hotarari ce urmau sa fie aprobate s-au aflat si cateva prin care urmau sa fie aprobate concesionarile unor terenuri aflate in proprietatea municipalitatii pentru dezvoltarea unor afaceri ale politicienilor de la PNL si Partidul Conservator. De altfel, erau de asteptat mici controverse. Consilierii majoritatii PNL-PD-PUR si cei ai minoritatii PSD-PRM nu se mai cearta aproape deloc la dezbaterea unor probleme importante cu care se confrunta Galatiul, asemenea hotarari fiind aprobate la „foc automat” doar in baza avizelor comisiilor, indiferent daca sunt bune, rele, sau cel putin discutabile. La penultima sedinta a CLM, majoritatea PNL-PD-PUR a depasit chiar performanta PSD-PRM din primavara anului 2003, ce „aprobase” 44 de hotarari CLM intr-o singura ora; in urma cu doua saptamani, alesii PNL-PD-PUR au reusit sa aprobe 47 de hotarari intr-o sedinta de o ora. Divergentele, tensiunile, dezbaterile, apar doar atunci cand sunt in joc interesele politicienilor si clientelei de la „coalitia” PNL, PSD, PC, PD si PRM, iar certurile se produc atunci cand este vorba despre numiri si destituiri de directori, ori de rezolvarea unor interese ce tin de afacerile personale.

Partidul Conservator sustine „investitorii”!

Motivul trecerii pe ordinea de zi a ultimei sedinte a CLM a mai multor concesionari de terenuri este destul de simplu: asupra Consiliului Municipal Galati planeaza riscul dezintegrarii, actualul CLM putand fi dizolvat prin ordin al MAI pentru ca in decurs de 6 luni a aprobat trei hotarari anulate de instante; daca se va intampla asa, ar urma sa aiba loc noi alegeri locale pentru desemnarea unui alt consiliu, in care actualii protagonisti s-ar putea sa nu se mai regaseasca. De aceea au fost trecute pe ordinea de zi o serie de concesionari de terenuri care se aflau pe „lista de prioritati” cu care fiecare consilier municipal si-a inceput mandatul. Asa a fost aprobata concesionarea unui teren cu o suprafata de 67,2 mp situat pe strada Oltului nr. 9. Acolo are un chiosc consilierul municipal Picu Apostol Roman, de la Partidul Conservator, devenit anul trecut, pe criterii politice, director la Protectia Platelor aflata sub autoritatea CJ Galati, condus de seful sau pe linie de partid Eugen Durbaca. Acum, tot partidul l-a ajutat pe Picu Apostol Roman sa isi asigure si viitorul in afaceri prin sustinerea concesionarii unui nou teren la chiosc, „in vederea extinderii spatiului comercial existent”. Alt coleg al sau de la Partidul Conservator, consilierul judetean Ion Stefan, numit director la SC Apa Canal SA Galati, a fost ceva mai rapid; fara sa mai astepte cine stie ce aprobari, imediat ce a devenit consilier judetean si presedinte al Comisiei de Buget a CJG, si-a anexat o terasa la unul dintre chioscurile sale de pe strada Saturn, in care vindea alune prajite si seminte de floare si bostan; acum chioscul cu terasa de trei mese a fost inchiriat unui „investitor”. Sa mai spuna cineva ca Partidul Conservator nu sustine IMM-urile si „investitorii”…

Dar si PNL …

Nici panelistii n-au stat degeaba. Ei s-au grabit sa rezolve problema proaspatului consilier judetean PNL Nicusor Ursu, emigrat recent de la PD la PNL. Si nu a fost deloc simplu. Ursu este proprietarul terasei „Nic Nic” de pe Faleza Dunarii, dar nu si al terenului. Din cauza grabei cu care trebuia promovata hotararea, la mapa nu a fost depusa toata documentatia necesara, iar consilierii au constatat doar ca este vorba despre un teren pentru SC Nic Nic SRL. Dupa ce primarul Dumitru Nicolae i-a lamurit ca este vorba despre terenul de pe Faleza Dunarii, inchiriat de Primaria Galati pentru „Nic Nic”, consilierii au votat punand doar conditia ca in documentatie sa se precizeze faptul ca suprafata de teren inchiriata firmei va trece din domeniul public in cel privat al municipalitatii. Daca ar fi existat o dezbatere in comisiile de specialitate, probabil ca lucrurile ar fi fost lamurite de la acel moment. Alt moment tensionat a fost prilejuit de concesionarea pe o perioada de 40 de ani, catre firma Agatur SRL a terenului in suprafata de 236 mp, de la intersectia B-dul George Cosbuc cu Str. Brailei. Pentru ca din documentatie lipsea semnatura consilierului municipal PD Cosmin Paun de la Comisia de Buget Finante, presedintele Comisiei, consilierul municipal PNL Vasile Parlog a precizat ca aceasta concesionare nu poate fi aprobata deoarece Comisia nu si-a dat avizul. Au urmat si alte discutii, iar concesiunea a fost aprobata dupa ce viceprimarul PNL Mircea Razvan Cristea, presedin-tele organizatiei municipale PNL Galati – adica seful politic al consilierului Vasile Parlog, a facut lobby in favoarea aprobarii concesiunii, iar cele patru semnaturi au fost date pe un nou aviz. Interventia a fost decisiva si poate ca ar fi fost pacat ca viceprimarul Cristea sa nu poata rezolva macar o asemenea problema pentru prie-tenul sau, patronul de la Agatur SRL, din moment ce jeep-ul viceprimarului este parcat destul de des in fata vilei patronului de la Agatur, de pe strada Morilor nr. 99.

PSD, plictiseala mare…

Interesanta este atitudinea consilierilor PSD, care aproba asemenea hotarari oarecum plictisiti, pentru ca in cei patru ani ai mandatului anterior, cand au detinut o majoritate comoda, au aprobat in CLM cam toate solicitarile membrilor PSD si ale clientelei. Acum, isi permit un respiro. Dar, bineinteles ca pentru voturile acordate acum de PSD pentru concesionarile aflate pe lista de „prioritati” ale Partidului Conservator si PNL, PSD-ul are asigurate si voturile PC si PNL, atunci cand vreun membru al clientelei PSD se va trezi ca mai are de rezolvat vreun interes.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă