21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialAutorul atentatului de la Lockerbie avea doua milioane de euro intr-o banca...

Autorul atentatului de la Lockerbie avea doua milioane de euro intr-o banca din Elvetia – presa

Abdelbaset Ali al-Megrahi, autorul atentatului din 1988 de la Lockerbie, detinea, la momentul cand a fost condamnat, in urma cu opt ani, suma de 1,8 milioane de lire sterline (doua milioane de euro) intr-o banca din Elvetia, informeaza The Sunday Times, in editia electronica, scrie Mediafax.

Procuratura Generala a Scotiei (Crown Office) a confirmat ca a refuzat eliberarea pe cautiune a lui Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi in noiembrie 2008 de teama ca va incerca sa intre in posesia banilor.

Prezenta unei asemenea sume intr-un cont personal pune sub semnul intrebarii afirmatiile Guvernului libian potrivit carora Megrahi ar fi fost un simplu angajat al liniilor aeriene. Dezvaluirea ridica noi intrebari si cu privire la oportunitatea deciziei Guvernului scotian de a-l elibera pe autorul atentatului – care sufera de cancer la prostata in faza terminala – in luna august, din motive umanitare.

Potrivit unor surse apropiate echipei de aparatori ai lui Megrahi, acestia aveau cunostinta despre existenta contului bancar si au avut pregatite mai multe explicatii inaintea procesului desfasurat in 2000 in Olanda. Printre ele figureaza si aceea ca libianul a primit banii din partea Companiei Aeriene Libiene, al carei angajat era, pentru a cumpara piese pentru avioane prin incalcarea embargoului comercial occidental impotriva tarii sale, aflat in vigoare la momentul comiterii atentatului deasupra satului Lockerbie din Scotia.

O alta explicatie ar fi ca Megrahi a primit aceste fonduri pentru a finanta tentativa de a include Libia in traseul de raliu Paris – Dakar. Problema acestui cont nu a fost ridicata niciodata de acuzare pentru ca a devenit cunoscuta prea tarziu pentru a mai fi prezentata drept proba in proces.

The Sunday Times a dezvaluit in noiembrie ca Megrahi era implicat in achizitionarea si dezvoltarea de arme chimice de catre Libia, potrivit unor documente furnizate de administratia americana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă