24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialAutoritatile romane nu schimba legislatia adoptiilor internationale

Autoritatile romane nu schimba legislatia adoptiilor internationale

Seful Oficiului Roman pentru Adoptii, secretarul de stat Teodora Bertzi, a prezentat public raportul final privind cererile de adoptie internationala ramase in asteptare, ca urmare a moratoriului instituit in 2001. Este vorba de 1399 de inregistrari care implicau 1100 de familii si se refereau la 1092 de copii.
Reiterand faptul ca actuala legislatie romaneasca privind drepturile copilului a fost elaborata prin colaborarea celor mai buni specialisti din tara si din UE si ca Parlamentul European a felicitat Romania pentru aceste legi, dna Teodora Bertzi a spus: „Nu intentionam sa schimbam actuala legislatie. Este prea devreme. Trebuie sa ne-o asumam, sa o aplicam si astfel sa o verificam”. Prin aceasta declaratie, seful Oficiului Roman pentru Adoptii a facut cunoscuta pozitia Guvernului roman fata de recenta rezolutie adoptata de Camera Reprezentantilor Congresului SUA, prin care se cerea autoritatilor romane sa anuleze restrictiile legislative privind adoptiile internationale.

„Toate familiile au primit un raspuns… relativ”

Analiza fiecarui caz s-a facut in baza legislatiei in vigoare, de catre un grup de lucru special constituit in acest scop, iar finalizarea acestei actiuni a avut loc pe 27 martie a.c. Dna Teodora Bertzi a precizat ca „toate cele 1100 de familii straine care aveau depuse cereri de adoptie pentru un copil din Romania au primit un raspuns relativ la situatia actuala a minorului si la motivele pentru care solicitarea nu a fost aprobata”.
Dupa cum se stie, legislatia romana prevede ca prioritare, pentru apararea drepturilor copilului, urmatoarele masuri: reintegrarea copilului in familia biologica, integrarea copilului in familia extinsa si, abia apoi, masura adoptiei. Adoptia internationala este aprobata doar pentru bunicii care sunt stabiliti in strainatate si doresc sa-si adopte nepotii.

Solutii diverse pentru minori

Din punctul de vedere al cazuisticii, pentru cei 1092 de copii s-au gasit urmatoarele solutii: 41 au fost reintegrati in familia biologica, 12 au fost integrati in familiile extinse (rude pana la gradul al 4-lea), 227 copii au fost adoptati national, 132 au procedura de adoptie interna in derulare, inclusiv 28 de copii care sunt in curs de a fi adoptati national de catre cetateni straini cu domiciliul in Romania, 17 copii au fost deja adoptati international, facand parte dintr-un numar de alte 1115 cazuri considerate „exceptionale”, in timpul moratoriului, pentru 8 copii s-a instituit tutela in Romania, 12 copii au implinit sau urmeaza sa implineasca 18 ani (eventual, ei pot fi adoptati international, ca adulti), pentru 90 de copii familiile si-au retras cererea de adoptie, 415 copii sunt la asistenti maternali, iar familia biologica nu consimte la adoptie, 83 copii se afla in sistemul de protectie, respectiv in centre de tip familial, si pentru ei exista tot argumente, legate de familia biologica, care nu ii fac adoptabili (inclusiv 8 copii care se afla in strainatate la tratament medical, iar un copil se afla la studii), 2 copii au decedat, 6 nu au fost identificati, iar pentru 47 de copii s-au depus cereri de adoptie internationala, dupa 6 februarie 2004, cand acestea erau oprite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă