26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialAutorităţile: Digul de la Galaţi va rezista

Autorităţile: Digul de la Galaţi va rezista

Secretarul de stat în MAI şi vicepreşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă Mihai Capră afirmă că digul de apărare a municipiului Galaţi, care a fost finalizat marţi, va rezista viiturii şi că oraşul nu este în pericol, iar varianta de spargere a digului de la Cotu Pisicii „a căzut”, transmite Mediafax.

„Situaţia este mai bună decât ne aşteptam. Dunărea este staţionară, iar Siretul este în scădere. Practic, zona Şendreni se consideră salvată, a ieşit de sub pericol. În această situaţie, varianta cu spargere a digului la Cotu Pisicii a căzut. Oricum, era o variantă de avarie. În acest moment aş cumpăra teren în Valea Oraşului”, a declarat, marţi, Mihai Capră.

Viceprimarul municipiului Galaţi Nicuşor Ciumacenco afirmă, însă, că varianta spargerii digului pe malul tulcean, la Cotu Pisicii, ar trebui în continuare luată în calcul de către Guvern.

„Dacă nivelul Dunării va ajunge la 690 de centimetri, există pericolul ca sistemul de pompare a apelor din canalizare să pice şi aşa, cum se lucrează cu două pompe din patru, de la Staţia de Pompare 13 iunie. Şi în acel moment apa din Dunăre ar putea ieşi în Valea Oraşului, prin sistemul de canalizare. De aceea rămân la ideea că Guvernul ar trebui să ia în calcum măsura extremă în caz că ajunge apa în Valea Oraşului şi să de a drumul la digul de la Cotu Piscii”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Digul de protecţie a oraşului Galaţi, lung de 4,5 kilometri şi înalt de 1,5 metri, a fost, practic, finalizat, marţi, în prezent lucrându-se doar la consolidarea lui şi la evacuarea apelor care se infilitrează în anumite puncte.

Digul este format din saci umpluţi cu nisip, aşezaţi deasupra digului de beton existent. În prelungire, pe două străzi ale cartierului Valea Oraşului există hidrobaraje care au la bază peste peste 250.000 de saci cu nisip.

Potrivit Prefecturii Galaţi, 150 de specialişti de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Galaţi, Argeş, Mureş, Vaslui, Botoşani, Oradea monitorizează lucrările realizate de peste 1.400 de pompieri, jandarmi şi militari.

Conform autorităţilor locale, dacă digul de la Galaţi va ceda va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilea război mondial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă