19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAutoritatile au pornit ofensiva impotriva braconajului piscicol

Autoritatile au pornit ofensiva impotriva braconajului piscicol

» Ministrul Mediului a deschis un "telverde" pentru dezvaluirea braconajului piscicol din Delta si ameninta cu interzicerea totala a pescuitului.

» Consiliul Judetean Tulcea nu agreeaza prohibitia si solicita o reglementare mai stricta a activitatilor piscicole.

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat noi masuri pentru combaterea braconajului piscicol in Delta Dunarii. Intr-o conferinta de presa, acesta a facut o demonstratie privind deschiderea unei linii telefonice gratuita pentru reclamarea faptelor de braconaj piscicol de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Conform spuselor ministrului, ideea infiintarii acestei linii "telverde" apartine fostului guvernator ARBDD Liviu Mihaiu. Incurajarea delatiunii in privinta braconajului piscicol nu este noua. Gheorghe stefan, fost presedinte al Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), i-a declarat pe pescarii autorizati din Delta agenti piscicoli. Pescarii au primit legitimatii ANPA de inspectori piscicoli si au dreptul sa constate fapte de braconaj, dar nici unul nu a uzat de aceasta calitate, iar braconajul piscicol, in ultimii ani, a devenit fenomen de masa in Delta.

 

Conform datelor institutiilor abilitate, mai mult de trei sferturi din pestele capturat in Delta se braconeaza. Nemirschi a mai declarat ca, "daca braconajul nu se va stopa, vom opri pescuitul industrial in Delta Dunarii, cum s-a procedat in cazul sturionilor. Prohibitia la pescuit va fi insotita de compensatii banesti, pe care le vom acorda pescarilor din bugetul ministerului. Ne gandim ca fiecare pescar profesionist sa primeasca pentru ca nu va mai putea pescui cate 10 milioane de lei vechi". Iona Boieru, vicepresedinte al Consiliului Judetean Tulcea, a declarat ca "nu interzicerea pescuitului va diminua braconajul pisciol in Delta, ci reglementarea mai stricta a activitatii de pescuit si comertul cu peste. Este vorba de marcarea stricta a sculelor de pescuit si a ambarcatiunilor, stabilirea stricta a zonelor de pescuit pentru fiecare pescar si predarea resurselor piscicole in administrarea comunitatilor locale, care ar urma sa le concesioneze pescarilor in schimbul unei redevente, iar pescarii sa aiba responsabilitatea pazei resurselor pescaresti".

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă