0.9 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialAustriecii finanțează calificarea tinerilor în meseria de sudor

Austriecii finanțează calificarea tinerilor în meseria de sudor

Companii austriece cu investiţii importante în Cluj și Ambasada Austriei – Secția Comercială vor demara în septembrie 2016, la Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu”, proiectul educațional START – Școala Tehnică Austriacă din România, Transilvania, prin care elevii se vor forma în meseria de sudor. Datorită cererii de sudori din ce în ce mai mare a unor companii precum Sieta Polytechnik (producător de cazane sub presiune), Deltamed/Dlouhy (producător de ambulanţe), GEP (confecţii metalice), Framag (confecţii metalice), va fi înfiinţată o clasă de învățământ profesional în sistem de tip dual pentru pregătirea temeinică în meseria de sudor.

“Atât Ambasada, cât și companiile privesc acest parteneriat public-privat ca pe o investiție în societatea românească, in domeniul prelucrării metalice. Ceea ce face ca proiectul START să fie o alegere de viitor pentru elevi este faptul că are la bază sistemul dual, o particularitate a învățământului din țări precum Austria și Germania, colaborare strânsă între școală și companii, care pune un accent sporit pe pregătirea practică. Scopul este reindustrializarea României. Pentru a întări industria este nevoie de forță de muncă bine calificată. Această forță de muncă are nevoie de educație teoretică și practică solidă. Cu proiectul START vrem să dăm startul la cooperarea între investitorii austrieci și școala profesională din Cluj-Napoca. Acest proiect oferă job-uri / locuri de muncă bune și oportunități grozave pentru carieră”, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comercial  în cadrul Ambasadei Austriei la București.

“Suntem onorați că suntem parte a proiectului START în echipă cu agenți economici importanți, care doresc să colaboreze cu școala noastră în misiunea nobilă, de formare a forței de muncă. Modul în care se desfășoară învățământul dual în cadrul scolii noastre începând cu anul școlar 2014-2015, ne îndreptățește să credem că suntem pe drumul cel bun, că oferim elevilor un învățământ adaptat cerințelor agenților economici, un învățămant flexibil, ce le asigură integrarea pe piața muncii“, a menționat Olimpia Mera, directorul Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu”.

Școala Tehnică Austriacă din România, Transilvania presupune pentru început o clasă de învățământ profesional tip dual în cadrul Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca, având la bază educația duală – o îmbinare a informațiilor teoretice și practice. Programul are o durată de trei ani și oferă absolvenților de clasa a VIII-a cursuri de formare profesională în meseria de sudor.

Pe parcursul anilor de studiu, elevii vor învăța de la cei mai buni profesioniști din companiile implicate în proiect. Componenta practică a programului are o pondere din ce în ce mai crescută de la an la an: anul I (80% teorie, 20% practică), anul II (40% teorie, 60% practică), anul III (28% teorie, 72% practică). De altfel, la finalizarea cursurilor, absolvenții START vor avea prioritate la angajare în companiile partenere.

În plus, elevii vor putea primi o bursă lunară de până la 400 de lei, în funcție de rezultatele obținute, și vor beneficia de decontarea integrală a costurilor de transport în comun pe toată perioada studiilor. După absolvire, tinerii vor primi un certificat profesional recunoscut pe plan european.   

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă