29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialAustriecii, feriti de criza imobiliara

Austriecii, feriti de criza imobiliara

Peste tot in lume se aude de scaderi de preturi in zona imobiliara, de locuinte ce nu isi mai gasesc cumparatori si de oameni care nu mai pot sa-si plateasca ratele pentru casele luate pe credit. Criza imobiliara a devenit deja un lucru obisnuit pentru foarte multi oameni, insa in Austria se intampla invers. Aici pretul proprietatilor imobiliare este in crestere. In timp ce preturile scad vertiginos in alte regiuni, in cele mai populare zone austriece acestea cresc. Mai mult chiar, proprietatile sunt considerate cele mai sigure investitii, astfel ca multi se grabesc sa-si puna banii la adapost, cautand cele mai rentabile achizitii. Febra cumparaturilor i-a cuprins insa doar pe cei care dispun de finantare proprie, in conditiile in care bancile sunt si aici retinute in acordarea creditelor, conform revistei Planul Casei Mele.

Analistii austrieci considera ca piata imobiliara locala este prea stabila pentru a fi afectata de criza internationala. Acestia sustin ca doar in cazul in care cei care au credite ipotecare vor ajunge in incapacitate de plata ar exista motive de ingrijorare.

Investitorii austrieci considera ca pe timp de criza, cele mai sigure investitii sunt cele in obiecte. Acestea sunt un bun adapost in special impotriva inflatiei – cine are o casa, nu mai plateste chirie, in timp ce proprietarii sunt avantajati de preturile de inchiriere, aflate in crestere.
 "Cu cat criza va continua, cu atat interesul pentru investitii imobiliare va fi mai mare", spune Stefan Brezovich, presedintele companiei de asigurari Örag, citat de Wirtschafts Blatt.

Contrar trendului general european, preturile locuintelor dn zona Tirol au suferit cele mai mari scumpiri din Austria.  Preturile au avut o evolutie diferita in trimestrul trei al acestui an, in functie de regiuni. Daca in Viena scumpirile au fost de circa 3%, in Tirol, acestea au atins 4%. In schimb, in nordul tarii, casele s-au ieftinit cu pana la 4%. O locuinta poate fi achizitionata aici cu 2.331 euro/mp, conform Barometrul Imobiliar, realizat de immobilien.net. Preturi mai mari se mai gasesc doar in Viena si Salzburg. Cele mai mari preturi din Capitala ajung la 3.320 euro/mp in centru, in timp ce la periferii acestea scad pana la 1.250 euro/mp. Terenurile s-au scumpit si ele, in estul tarii, in timp ce spre vest se pot achizitiona proprietati la un pret accesibil.

 

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă