21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAusteritatea FMI aprinde strada in Letonia

Austeritatea FMI aprinde strada in Letonia

» Cel putin 32 de oameni au fost raniti in noaptea de marti spre miercuri la Riga in confruntarile violente dintre politie si protestatari. Demonstrantii au incercat sa ia cu asalt parlamentul, nemultumiti de masurile de austeritate impuse de guvern dupa acordul cu FMI.

Violentele – cele mai grave din capitala Letoniei de la obtinerea independentei in 1991 – au izbucnit dupa un protest pasnic in care peste 10.000 de persoane au cerut demisia guvernului de centru-dreapta, condus de Ivars Godmanis, si organizarea de alegeri anticipate. Demonstrantii, convocati de sindicate si de formatiunile de opozitie, au denuntat masurile adoptate de Executiv dupa incheierea unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) si au acuzat guvernul ca a gestionat dezastruos criza economica ce a afectat profund micul stat baltic.
Protestul pasnic s-a transformat insa intr-o adevarata revolta, dupa ce un grup de cateva sute de tineri au incercat sa ia cu asalt cladirea parlamentului, atacand dispozitivele de protectie ale politiei cu pietre de caldaram si bucati de gheata.

 

Fortele de ordine au respins atacul asupra Legislativului, insa manifestantii turbulenti s-au retras in zona centrului istoric al Rigai, unde au spart geamurile cladirii Ministerului Finantelor si vitrinele mai multor pravalii, jefuind, in haosul creat, un magazin de bauturi alcoolice.
Incercarile politiei de a calma spiritele au fost intampinate cu rezistenta, cel putin doua autovehicule ale politiei fiind rasturnate si incendiate de protestatari. 126 de manifestanti turbulenti au fost arestati, trei politisti fiind raniti in confruntarile deosebit de violente.
Premierul Ivard Godmanis, care a preluat conducerea guvernului in decembrie 2007, dupa o alta serie de demonstratii generate de dificultatile economice, a refuzat sa demisioneze. Unele dintre nemultumirile demonstrantilor isi au originea chiar in 2007 cand, in urma demonstratiilor, Godmanis a preluat sefia guvernului, fara insa a schimba mai mult de patru dintre cei 19 ministri ai guvernului contestat, condus de Aigars Kalvitis.

» Letonia, grav afectata de criza
Considerata pana acum doi ani drept unul dintre "tigrii" estici ai economiei Uniunii Europene, Letonia este una dintre tarile europene cel mai dur lovite de criza economica globala. Prognozele economice cele mai optimiste arata ca economia letona, care pana mai ieri se bucura de cea mai mare rata de crestere din UE, se va contracta anul acesta cu cel putin 5%, efectele acestei recesiuni resimtindu-se acut asupra populatiei, sub forma inflatiei si a somajului.
Confruntat cu un colaps economic din cauza crizei financiare, guvernul de la Riga a solicitat si a primit un imprumut de 7,5 miliarde de euro din partea UE si a FMI, insa acordul cu institutia financiara internationala a fost conditionat de o serie de masuri de austeritate. Anul acesta, salariile bugetarilor vor fi nu numai inghetate, ci si reduse cu 15%, cheltuielile publice vor fi reduse cu 1,5 miliarde de euro, in timp ce TVA va fi marita.

Cele mai citite

Discuții incerte la Bruxelles privind planul României de reducere a deficitului bugetar din 2025

Discuțiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al României, ce ar trebui implementat din 2025, rămân în acest moment incerte....

Năstase patru golfuri – Academia Catavencu

Deja de mult faimosul Adrian Năstase, care, așadar, nu mai are nevoie de prezentare, îl sfătuiește pe Klaus Werner Johannis „să scrie, singur,...

FCSB, amenințată cu FIFA de către impresarul lui Kiki!

Fundașul David Kiki, scos de pe lista pentru Liga 1 și Europa League, ar putea obține o sumă semnificativă dacă apelează la FIFA, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă