34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialAurescu vrea o nouă strategie pentru securitatea UE

Aurescu vrea o nouă strategie pentru securitatea UE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe desfășurate la Cluj, că România propune elaborarea unei noi strategii de securitate a UE, ca urmare a riscurilor din vecinătate, informează Mediafax.

Aurescu a precizat că MAE a transmis deja o propunere cuprinzătoare la Bruxelles, pentru dezbaterea dintre statele membre privind modernizarea strategiei europene de securitate.

„Având în vedere riscurile majore din vecinătatea noastră, din estul, dar şi din sudul UE, România consideră că este utilă elaborarea unei noi strategii de securitate a UE, pentru că actuala strategie, creată în 2003, nu mai corespunde, în acest moment, cu evoluţia situaţiei de securitate din jurul UE. Sunt evoluţii semnificative din 2003 şi până în prezent şi UE nu îşi poate afirma credibil rolul de actor global, furnizor de securitate, decât dacă reuşeşte să fie activă şi să stabilizeze spaţiile învecinate. MAE a transmis, deja, o propunere cuprinzătoare la Bruxelles, pentru dezbaterea dintre statele membre privind modernizarea strategiei europene de securitate”, a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, în condiţiile actualelor ameninţări şi provocări, problemele în plan bugetar apărute la nivelul unor state europene, reprezintă o disfuncţionalitate semnificativă, a cărei contracarare se impune „cu unitate, hotărâre şi viziune”.

Aurescu a subliniat că săptămâna viitoare va face o prezentare detaliată la MAE a propunerilor privind noua strategia de securitate a UE.

„Necesitatea revizuirii strategiei de securitate a UE rezultă din evoluţiile din mediul de securitate din jurul nostru. Dacă NATO a adoptat un nou concept strategic după 10 ani, UE din 2003 nu şi-a adaptat şi updatat strategia de securitate. Sunt evoluţii care trebuie luate în considerare în ceea ce priveşte politica de securitate şi apărare comună a UE, cum ar fi contribuţiile pe care le au misiunile civile şi militare ale UE”, a explicat Bogdan Aurescu, care a adăugat că România este unul dintre principalii contributori la misiunile civile şi militare ala UE.

Acesta a susţinut că în strategia revizuită de securitatea a UE ar trebui cuprinse şi aspecte care ţin de securitatea energetică şi cibernetică, dar şi politicile europene de vecinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă