Referendumul pentru autonomia Tinutul Secuiesc a scos la iveala ca sub masca europeana a partidului maghiar FIDESZ se ascunde un strat gros de extremism. Doi dintre parlamentarii acestui partid au tinut sa pozeze in observatori la consultarea populara organizata de Consiliul National Secuiesc. Practic, prin demersul lor, ei au dorit sa legitimeze politic o actiune caracterizata chiar de unii lideri ai Consiliului National Secuiesc drept “sondaj de opinie”.
Mai precis, demersul celor doi parlamentari a fost o incitare la separatism teritorial, desi chiar conducerea UDMR, formatiunea legitimata prin votul sutelor de mii de alegatori drept reprezentant al maghiarimii ardelene se opune actiunilor din Secuime. Nu este pentru prima data cand FIDESZ procedeaza astfel. Fostul premier Viktor Orban, seful acestei formatiuni, se infiinta in Romania, in perioada in care conducea Guvernul de la Budapesta, fara sa previna pe nimeni din Executivul de la Bucuresti. Dincolo de faptul ca aceste gesturi depasesc uzantele diplomatice, ele dau dovada de aroganta si, poate chiar de proasta crestere. In fond, un om politicos ce intra intr-o casa straina, prima data bate la usa, apoi da buna-ziua, iar apoi se intalneste cu cine vrea el. Nu asa au procedat cei doi deputati FIDESZ, care au venit precum niste turisti obisnuiti, dar care sperau, poate, sa plece in valiza cu textul unei declaratii de independenta a Tinutului Secuiesc.
In mod curios, autoritatile de la Bucuresti au evitat sa catalogheze asa cum ar fi trebuit gestul celor doi. Cu siguranta, daca niste parlamentari ai PRM ar fi mers in Basarabia ca sa observe desfasurarea unui referendum asemanator, diplomatia de la Bucuresti s-ar fi grabit sa dezavueze atitudinea lor.
Lucrurile sunt cu atat mai ciudate cu cat FIDESZ face parte din clubul onorant al membrilor Partidului Popular European, in timp ce echivalentul sau romanesc, PRM, este trimis in grupul nationalistilor radicali din Parlamentul European. Si asta desi, in fond, in comportamentul politic al celor doua formatiuni difera doar limba folosita pentru comunicarea interna.
Din fericire, atat PRM, cat si FIDESZ se afla in Opozitie. Astfel ca gestul nefericit al celor doi deputati nu va dinamita relatiile tot mai bune dintre Romania si Ungaria. Cele doua tari, aliate in NATO si partenere in UE, au in acest moment nevoie una de cealalta, chiar mai mult decat le place politicienilor sa recunoasca.