17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAu inceput negocierile pentru concedierea minerilor

Au inceput negocierile pentru concedierea minerilor

» Administratia miniera din Petrosani a demarat negocierile cu sindicatele in privinta programului de restructurare. Pentru anul acesta, sefii minerilor dau asigurari ca nu vor fi operate disponibilizari de personal. In 2010 insa, numarul angajatilor Companiei Nationale a Huilei va fi diminuat.

Conducerea companiei nationale a Huilei Petrosani trebuie sa prezinte Ministerului Economiei un program de restructurare, care sa poata fi pus in practica, in vederea reducerii cheltuielilor in acest sector de activitate. si asta, in conditiile in care Compania Nationala a Huilei se confrunta de mai multa vreme cu o situatie financiara delicata. Acest plan va fi realizat in acord cu sindicatele miniere, care au fost chemate la negocieri de catre administratia miniera. Consultarile vizeaza programul de restructurare pe care Compania Nationala a Huilei (CNH) urmeaza sa-l aplice de anul viitor, dupa ce in 2009 a existat un program intermediar de restructurare.

"Pentru anul 2009, restructurarea face parte tot dintr-un program. Este o etapa intermediara, care a inceput din ianuarie, prin plecarea din sistem a celor care au conditii de pensionare", a declarat Constantin Jujan, directorul CNH Petrosani.
Pana acum, conducerea CNH si liderii sindicali ai minerilor nu au discutat nici numarul de persoane care vor parasi sistemul minier si nici cuantumul platilor compensatorii, dar surse neoficiale vorbesc despre o suma de 29.000 de lei pentru fiecare angajat. Conducerea Companiei spune ca in acest program trebuie respectate clauzele prevazute in contractul colectiv al minerilor din Valea Jiului.

In schimb, sindicatele miniere nu vor sa vorbeasca prea mult despre conditiile pe care le vor impune. "Pe programul de concedieri colective, Compania Nationala a Huilei Petrosani este prevazuta din 2010 pana in 2012 pe Ordonanta 116 (n.r. – care prevede plata salariilor compensatorii), bineinteles si cu toate celelalte societati comerciale care sunt trecute acolo. Pentru o echilibrare de buget in asa maniera incat sa putem merge mai departe si sa intram in Compania Energetica, trebuie sa facem si noi ceva. Nu am discutat deocamdata decat elemente premergatoare", spune Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Compania Nationala a Huilei din Petrosani este nevoita sa disponibilizeze o parte din cei 11.800 de mineri care lucreaza in cele sapte mine de huila din Valea Jiului. Decizia este necesara pentru ca aceasta sa poata fi inglobata intr-un complex energetic infiintat cu Hidroelectrica si Termocentralele Mintia si Paroseni din judetul Hunedoara, care ar urma sa devina un jucator important pe piata energiei din Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă