25.9 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSpecialAu împiedicat deliberat autoritățile votul din diaspora?

Au împiedicat deliberat autoritățile votul din diaspora?

Mărturiile privind organizarea defectuoasă a alegerilor din diaspora continuă să sosească în timp ce românii din străinătate strâng rândurile și cer măsuri pentru a putea vota în număr cât mai mare în turul doi.

Acuzațiile românilor din diaspora se amplifică, unele mărturii indicând faptul că autoritățile române ar fi împiedicat deliberat votul celor plecați din țară. Liviu Giosan trăiește în SUA, este cercetător la Woods Hole Institution și ne explică modul în care a votat duminică: „Am condus două ore prin prima furtună de iarnă din New England ca să votez la Boston. Secția de votare de la Massachusetts Institute of Technology era ușor de găsit doar dacă știai împrejurimile. Nici un semn nu exista ca să îi ajute pe cei care nu cunosc labirintul de clădiri al universității. Nu a existat nici un efort din partea autorităților care să asigure parcarea pentru cei ce vin de departe. Secția de votare a fost amenajată într-un lobby cu trafic continuu de studenți. Urna de votare era o cutie de carton pe care scria Home Depot (un fel de Dedeman american) mascată cu poze din România: Ateneul, mănăstirile etc. Băiatul meu a făcut observația că la votul lor pentru președintele clasei urna a fost mai sigură decât cutia de carton folosită pentru alegerea președintelui României. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să întreb ce partide reprezintă pe cei doi băieți tineri care dădeau formularele și ne copiau datele din pașaport.

Mi-au spus că nu reprezintă partide, ci sunt angajați ai Institutului Cultural Român. Mi-a devenit atunci mult mai clar de ce a fost așa o bătălie pentru a schimba conducerea acestui institut acum câțiva ani. Mi s-a spus că BEC nu a primit cerere ca să aibă reprezentanți de la partide pentru secția Boston. Nu am primit mai multe lămuriri, doamna președinte era de la Consulatul României din New York. Am întrebat dacă pot fotografia secția și mi s-a spus că nu. Am informat apoi pe cei din secție că suntem pe pământ american și în consecință îmi voi uza dreptul de cetățean liber ca să fotografiez lobby-ul. Neavând reprezentanți obiectivi din partide și independenți este foarte posibil ca aceste voturi să fi fost falsificate ulterior, atâta timp cât cei din secția de votare reprezintă doar partidul de la guvernare. Domnul Ponta îmi datorează urmatoarele: $30 bani de benzină; $10 bani de parcare și o zi de odihnă pierdută aiurea”.

Haos coordonat

Sanda Veber, care a fot observator al alegerilor de la Paris spune că i-a fost dificil să monitorizeze procesul în contextul în care autoritățile au fost prinse nepregătite de numărul celor care doreau să voteze: „Ca observator, aveam datoria de a nu părăsi secția de votare pe tot parcursul zilei. Am fost un pic dezamagită să văd că la o secție importantă cu atât de mulți alegători eram singurul observator și nu era nici măcar un jurnalist acreditat. Mi s-a indicat un loc la o măsuță în mijlocul sălii, de acolo puteam vedea tot, dar nu puteam supraveghea îndeaproape membrii biroului de votare. Pentru aceasta, trebuia să mă ridic din când în când și să mă apropii de masă sau să trec în spatele lor să mă uit peste umăr. Până la ora 12, totul mi s-a părut în regulă.

Odată cu circulara ce interzicea distribuirea formularelor, oamenii au fost nevoiți să completeze formularul înăuntru, așa că măsuța care mi-era destinată, a fost în permanență ocupată de oameni care scriau, așa că le-am cedat locul. În aceste condiții, îmi găseam cu greu locul în secție, fără să încurc desfășurarea procesului de vot. Când spiritele s-au încins, am ieșit afară să ascult oamenii și a fost foarte dificil să-mi împart atenția și în secție și la coadă, unde izbucneau fără încetare focare de revoltă pentru proasta organizare a alegerilor. Pe parcursul zilei, încă doi observatori (Liga Studenților și Asociația Timișoara) au făcut du-te-vino, între secția 1 (Consulat) și secția 2 (Ambasadă), dar chiar și în aceste condiții, era foarte dificil ca cineva să rămânaă permanent în secție și să supravegheze permanent“.

Reamintim că președintele Fede­rației asociațiilor de români din Europa, Daniel Tecu, a anunțat în premieră pentru „România liberă“ că duminică la Londra, Paris, Dublin, Madrid și într-un oraș din Italia vor avea loc proteste împotriva îngrădirii dreptului la un vot decent în diaspora.   

Cele mai citite

Don Julio Iglesias a împlinit 80 de ani. Ce mesaj a transmis Real Madrid pentru marele artist

Julio Iglesias s-a născut pe 23 septembrie 1943 la Madrid, el jucând ca portar la legendara Real Madrid, potrivit rfi.ro. Cariera sportivă Julio Iglesias sportivă...

S-au încheiat negocierile dintre Hidroconstrucția, Hidroelectrica și Hidroserv pentru lucrările de construcție ale hidrocentralei Răstolița

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că s-au încheiat negocierile între Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia, respectiv Hidroserv, care vizează întreaga desfăşurare a lucrărilor până la...

Un contract de asfaltări în valoare de 220.000.000 de lei

Un eveniment șocant a avut loc în județul Vaslui, unde Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean (CJ) Vaslui și membru al PSD, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies