28.4 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialAu castigat 50.000 de euro si trei masini Mazda la "Regele Bursei"

Au castigat 50.000 de euro si trei masini Mazda la „Regele Bursei”

Nu oricine poate deveni un bun jucator la bursa. O astfel de investitie necesita o serie de cunostinte si implica un risc mai ridicat comparativ cu orice alt tip de plasament pe piata de capital. Concursul "Regele Bursei", initiat de "Romania libera", si-a propus sa vina in ajutorul celor care doresc sa investeasca la bursa, dar nu aveau curaj sau posibilitati financiare. Jucatorii inscrisi in cadrul concursului "Regele Bursei" au avut posibilitatea unei tranzactionari in conditii de bursa reala, insa cu un portofoliu virtual. Concursul a avut trei sesiuni, iar la inceputul fiecareia jucatorii au primit o suma virtuala de 100.000 lei pe care i-au multiplicat cumparand si vanzand actiuni la bursa.

Acest exercitiu le-a aratat jucatorilor care sunt riscurile reale ale unei investitii la bursa, care sunt beneficiiile unei informari continue asupra companiilor listate, precum si influentele burselor internationale asupra evolutiei bursei autohtone. Pe parcursul celor opt luni cat a durat acest concurs, bursa romaneasca a fost afectata de o corectie importanta, ceea ce a afectat portofoliul unor jucatori si i-a obligat pe ceilalti sa fie mult mai atenti si sa incerce sa realizeze cat mai multe tranzactii.
Concursul virtual "Regele Bursei" a atras foarte multi romani dornici sa se initieze in tainele investitiei la bursa. Iata doar cateva superlative. A fost cel mai lung joc bursier virtual organizat de un cotidian, care a inceput pe 22 octombrie 2007 si s-a finalizat pe 13 iunie 2008, punand in joc cele mai mari premii la un astfel de concurs. De asemenea, statisticile ce caracterizeaza jocul "Regele Bursei" sunt relevante. Nu mai putin de 2.150 de jucatori inscrisi, 32.000 de tranzactii efectuate in cele aproximativ opt luni ale concursului, 3 sesiuni (sesiunea 1 – 22.10 2007-21.12.2007, sesiunea 2 – 14.01.2008-14.03.2008, sesiunea 3 – 31.03.2008-13.06.2008), 50 de actiuni listate la BVB tranzactionate in sistemul jocului.

Numai castigatorul concursului a realizat singur, in cea de-a treia si ultima sesiune a "Regelui Bursei", un numar de 547 de tranzactii, strategia castigatoare fiind legata de practicarea unui numar cat mai mare de tranzactii, pentru a profita de perioadele de crestere ale cotatiilor. Ocupantul locului al doilea din a treia sesiune a realizat doar 476 de tranzactii. Unele dintre aceste tranzactii au adus si scaderi, dar jucatorii au marcat pierderea si au investit din nou pentru a profita de alte actiuni.
Asadar Regele Bursei a fost un joc de bursa virtuala, dar cu premii reale pentru abonatii cotidianului "Romania libera". Marele Premiu in valoare de 50.000 de euro la concursul "Regele Bursei" organizat de catre cotidianul "Romania libera" a fost castigat de catre Danut Costel Zotica, alias zotis1. Acesta a castigat doua dintre cele trei sesiuni ale jocului si s-a clasat pe locul al doilea in sesiunea a doua.

Primul autoturism masina Mazda a fost castigat de catre Constantin Zotica, alias zotis2, ocupantul locului al doilea in prima sesiune a concursului. Cel de-al doilea autoturism Mazda a fost obtinut de catre Elvis Daniel Floroiu, alias gelula, castigatorul celei de-a doua sesiuni. Ultima Mazda va ajunge la Bogdan Catalin Andrus, alias andrus, care a ocupat cea de-a doua pozitie in cadrul sesiunii a treia a "Regelui Bursei".
Adevaratii castigatori ai "Regelui Bursei" raman insa toti cei care au luat parte la acest concurs care le-a oferit posibilitatea familiarizarii cu sistemul bursier, dandu-se ocazia sa ia decizii rapide si sa constate in cel mai scurt timp efectul lor. Acest lucru ii va ajuta in viitor, cand vor incepe sa tranzactioneze la bursa reala.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă