Numarul site-urilor infectate prin care hackerii pacalesc utilizatorii sa instaleze sau chiar sa si cumpere produse antivirus false este in continua crestere.
Aceasta este una dintre cele mai mari amenintari ale acestui inceput de an, avertizeaza firmele de securitate electronica. Desi au fost luate mai multe masuri pentru inchiderea acestor site-uri daunatoare, din ce in ce mai multi utilizatori sfarsesc prin a fi pacaliti sa descarce sau chiar sa cumpere produse antivirus false pentru a scapa de presupusi virusi din computerul lor.
Aceasta pentru ca site-uri bine cunoscute si editii online ale unora dintre cele mai populare reviste de specialitate sunt clonate de catre hackeri. Mai mult, acestia s-au specializat si creaza si review-uri false, astfel incat, pe langa faptul ca paginile arata identic cu cele originale, utilizatorii sa aiba totala incredere in produsele recomandate.
Nu este deloc dificil sa copiezi un site si sa-l faci sa para real, sustin expertii. Unul dintre cele mai reusite falsuri este chiar o copie a antivirusului AVG, care poate pacali, la prima vedere, chiar si un ochi antrenat. De aceea utilizatorii sunt sfatuiti ca, atunci cand se hotarasc sa dea curs alertelor privind existenta unor virusi in calculator – reali sau presupusi – si dau clik pe link-ul aparut, inainte de toate, sa verifice intotdeauna nu numai logo-ul site-ului, ci si numele de domeniu si URL-ul paginii (adresa web a primei pagini) in care ajung.
"Cu siguranta, multe dintre amenintarile existente vor suferi mutatii semnificative si upgrade-uri, mai ales in ceea ce priveste mecanismele de camuflare sau automatizare a procesului lor de distribuire, a aratat Viorel Canja, seful Laboratorului AntiMalware al BitDefender, la un eveniment care a tratat exact aceste probleme cu care se confrunta internautii. In ceeea ce priveste peisajul malware romanesc, acesta ne arata, in primul rand, faptul ca multi dintre beneficiarii accesului la Internet nu sunt protejati de nici o solutie de securitate fiabila. In al doilea rand, se mai evidentiaza si o lipsa acuta de informare in materie de amenintari electronice, precum si absenta cunostintelor minime in ceea ce priveste prevenirea si combaterea lor. In al treilea rand, utilizatorii romani nu sunt pe deplin constienti de pericolele la care se expun si care, in ultima instanta, le-ar putea compromite nu doar datele si informatiile, ci chiar intreaga lor activitate."