La ora 14.00 ministrul suspenat al Apararii si-a anuntat demisia, chiar de Ziua Armatei. Ironia sortii a fost ca declaratia referitoare la demisie a venit la doua zile dupa ce Atanasiu a anuntat ca nu va demisiona.
Atanasiu a mentionat ca se implinesc 44 de zile de la suspendarea sa din functie de catre presedintele Traian Basescu. Atanasiu a sustinut ca a intreprins toate demersurile legale si ca ar fi reusit sa demonstreze ca este nevinovat. El l-a acuzat pe seful statului ca ar refuza sa aplice prevederile constitutionale si sa revoce decretul prin care l-a suspendat din functie. Atanasiu a recunoscut ca, din acest conflict, armata are de suferit si „cel mai destept cedeaza”. „Mi-am depus demisia in fata premierului”, a anuntat Atanasiu. El a recunoscut, implicit, ca Ministerul Apararii nu va mai apartine PNL: „I-am spus ca nu vom putea gasi un liberal care sa se inteleaga cu presedintele Basescu”. El a afirmat ca nu a vrut sa ii lase presedintelui placerea de a-l demite: „Nu vreau ca Traian Basescu sa-si indeplineasca niciunul din primele trei obiective personale: alegeri anticipate, demiterea primului ministru sau demiterea ministrului Apararii”, a subliniat Teodor Atanasiu. Fostul ministru al Apararii se pare ca va primi in compensatie un post gras in conducerea AVAS.
Negocieri in forta
Dorinta PD de a obtine Ministerul Apararii dateaza de un an de zile, cu toate ca niciun moment democratii nu au recunoscut acest lucru la nivel oficial. Totusi, din timp in timp, democratii au mai vorbit despre faptul ca nu sunt multumiti de imparteala posturilor. Ei au invocat faptul ca algoritmul dupa care sunt impartite posturile nu mai este valabil pentru ca, intre timp, ponderea in sondajele de opinie s-a schimbat.
De data aceasta, presedintele Basescu si democratii au profitat de dorinta lui Tariceanu de a nominaliza un comisar european din randurile PNL, castigand astfel un portofoliu ravnit de mult. Tariceanu a mizat pe faptul ca in cazul celorlalte state europene nominalizarea s-a facut de catre Guvern, dar presedintele Basescu a contraatacat cu argumentul ca potrivit Constitutiei el este cel care reprezinta statul in relatiile externe. „Eu sunt cel care anunta comisarul!”, a spus Basescu. In consecinta, chiar in cursul zilei de ieri, datorita negocierilor in forta, postul de ministru al Apararii a fost ocupat in timp-record de Sorin Frunzaverde. In zilele anterioare fusese rostit si numele presedintelui Comisiei de aparare din Camera Deputatilor Mihai Stanisoara. Iar comisarul Varujan Vosganian a plecat la Bruxelles imediat dupa conferinta sa de presa.
Revocare si numire la Aparare in timp-record
La numai o ora dupa ce ministrul suspendat al Apararii, Theodor Atanasiu, si-a anuntat oficial demisia, presedintele Basescu a semnat decretul de revocare din functia de membru al Guvernului. Totodata, seful statului a semnat decretul de numire in functia de membru al Guvernului, ministru al Apararii a lui Sorin Frunzaverde.
Adriean Videanu a confirmat intelegerea
Functia de ministru al Apararii si nominalizarea comisarului european au fost negociate, ieri, de PNL si PD. La masa verde, liberalii au decis sa renunte la portofoliul de la MApN, acest lucru aducand si demisia ministrului suspendat Teodor Atanasiu, iar democratii au fost de acord ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa-l nominalizeze pe Varujan Vosganian ca viitor comisar al UE. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a confirmat existenta discutiilor pe aceasta tema avute cu liberalii ieri dimineata, sustinand ca nu ar fi vorba chiar de negocieri, ci mai curand de hotarari comune luate de conducerea Aliantei PNL-PD. „Atat nominalizarea comisarului european, cat si rezolvarea problemei de la MApN sunt probleme politice pe care CNC a dorit sa si le asume”, a declarat Videanu. Presedintele executiv democrat a explicat faptul ca nominalizarea comisarului european este o problema de interes national, iar MApN nu apartine niciunui partid politic, fiind de fapt un portofoliu asumat de Alianta.