Pieţele financiare americane au resimţit imediat impactul atacului terorist care a avut loc în 15 aprilie în oraşul Boston. Acesta a determinat scăderea indicelui S&P 500 cu sub 0,3% imediat după anunţ. Cele mai severe scăderi de acţiuni au fost consemnate de companiile producătoare de materii prime, ca urmare a declinului cotaţiilor internaţionale la bunuri, de companiile din sectoarele ciclice, precum şi de companiile din sectorul construcţiilor de locuinţe.
”Reacţia pieţelor americane la aceste evenimente nu a fost una dramatică, deoarece s-a observat că economia americană a devenit tot mai rezistentă la şocuri, în ultimul timp. Acest fapt se datorează măsurilor luate după atentatele din 11 septembrie 2001. Pieţele financiare au reuşit să incorporeze impactul pozitiv al investiţiilor pentru prevenirea atacurilor teroriste, astfel au minimizat riscurile. Însă, acestea există, iar efectele lor, deşi sunt minime, influenţează pieţele financiare”, a spus Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker SA.
Scăderea pieţelor a readus în atenţie riscul atacurilor teroriste, efectele imediate, dar şi consecinţele pe termen mediu şi lung.
Ultimul şoc al pieţelor financiare americane a fost reprezentat de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Pietele financiare globale au resimţit un impact puternic, indeosebi pe termen scurt, dar şi cu unele consecinţe pe termen mediu. Pe de o parte, atentatele din 2001 au determinat implicarea şi mai puternică a Statelor Unite în zonele de conflict. Astfel, au crescut cheltuielile cu sistemul de apărare din Statele Unite, dar şi nemulţumirea unor popoare determinată de implicarea forţelor americane.
Pe de alta parte, în lume au fost luate ample măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste. Au fost necesare investiţii importante, atât în sistemul de apărare, dar şi în sistemele de telecomunicaţii şi transport. Aceste investiţii au temperat reacţiile pieţelor financiare cu privire la incidenţa atacurilor teroriste.