36.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialAtacul sirian în Turcia internaţionalizează conflictul

Atacul sirian în Turcia internaţionalizează conflictul

Parlamentul turc a adoptat joi o moţiune depusă de guvernul islamo-conservator care autorizează armata să desfăşoare, „dacă este necesar”, operaţiuni în Siria, la o zi după incidentul de la frontieră soldat cu moartea a cinci civili turci şi care a provocat o ripostă a Ankarei.

 

Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce. Autorizaţia cerută de guvernul turc Parlamentului pentru a desfăşura operaţiuni militare în Siria urmăreşte în primul rând să descurajeze Damascul să continue atacurile împotriva Turciei, care vrea să evite o escaladare a situaţiei ce ar putea conduce la un război cu vecinul său, relatează AFP. Abia digerată pierderea unuia dintre avioanele sale de luptă doborât în iunie de apărarea antiaeriană siriană, tirurile siriene lansate miercuri asupra localităţii de frontieră Akçakale, care au provocat moartea a cinci civili, au dat alarma unei riposte pentru Ankara împotriva regimului sirian. „Este un incident foarte grav, care depăşeşte limitele”, a declarat miercuri seară, după bombardament, vicepremierul Besir Atalay, pentru a rezuma exasperarea ţării sale. Prin urmare, armata turcă a trecut la acţiune şi a bombardat sporadic, începând de miercuri, poziţiile armatei siriene în jurul postului de frontieră Tall al-Abyad. Premierul Recep Tayyip Erdogan a cerut Adunării autorizaţia oficială de a ordona o intervenţie a trupelor turce pe teritoriul sirian. „Ceea ce s-a întâmplat are potenţialul de a degenera într‑un conflict internaţional, trebuie să vedem ce se va întâmpla la nivelul NATO şi dacă Parlamentul turc îi va da guvernului mandat să lanseze operaţiuni în Siria”, a apreciat Riad Kahwaji, de la Institutul de analiză militară pentru Orientul Mijlociu şi Golful Persic (Inegma).

Dar potrivit apropiaţilor săi, premierul turc nu intenţionează să joace cartea escaladării militare. „Este vorba mai întâi de a descuraja, Turcia nu pleacă la război”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată Guvernului, „dar aceste atacuri nu pot continua”.

Cum să ripostezi evitând războiul

De asemenea, mai mulţi oficiali din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, au respins retorica beligerantă exprimată joi de unele titluri din presa turcă. „Turcia nu caută să intre în război, dar este perfect capabilă să se apere de orice atac ce îi ameninţă suveranitatea”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii partidului, Ömer Celik.

„Toate ţintele militare au fost bombardate în timpul nopţii în mod disuasiv”, a declarat un alt oficial al partidului şi consilier apropiat al premierului, Yalçin Akdogan. „Au primit lecţia necesară”, a adăugat el, „totul va depinde acum de atitudinea Siriei”. De la începutul ostilităţilor în Siria, în martie 2011, opinia publică turcă, ce se confruntă deja de aproape 30 de ani cu rebeliunea separatistă kurdă, se opune în marea sa majoritate unei intervenţii în Siria. Un sondaj publicat joi de cotidianul de mare tiraj Hürriyet a confirmat că 62 la sută din turci se opun textului dezbătut şi aprobat, joi, de Parlament.

Chiar dacă şi-a consolidat prezenţa la frontiera cu Siria în ultimele luni, armata turcă a rămas prudentă până în prezent. „Este vorba în special de a arăta că armata (turcă) este capabilă să intervină în orice moment, dar aceasta nu vrea să însemne că va intra în război”, a conchis generalul în retragere Armagan Kuloglu pentru postul privat de televiziune NTV.

Teama ruşilor

Cel mai important aliat al Siriei, Rusia, îşi vede cel mai mare coşmar – atragerea Turciei în conflict – împlinit. Dacă Turcia, stat membru NATO, decide că provocările regimului Assad i-au ajuns şi decide să intervină militar, Rusia nu poate decât să asiste neputincioasă de pe margini. De aceea, Rusia a blocat miercuri seară o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a Siriei, la o zi după ce avertizase Turcia şi NATO să stea deoparte de Siria. În schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut Damascului să recunoască „incidentul tragic”,petrecut la graniţa turco-siriană. „Am intrat în contact prin intermediul ambasadorului nostru cu autorităţile siriene, care ne-au asigurat, la fel ca şi pe emisarul internaţional Lakhdar Brahimi, că ceea ce s-a întâmplat la frontiera cu Turcia a fost un incident tragic şi că nu se va repeta”, a declarat Lavrov. Ieri după amiază, partea siriană „a prezentat scuze” Turciei pentru incident.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă