17 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialAtacul de la Paris: Trafic de arme, din Balcani în Franţa

Atacul de la Paris: Trafic de arme, din Balcani în Franţa

Teroriştii care au comis o serie de atentate la Paris la începutul lunii ianuarie au folosit muniţie veche de trei decenii transportată clandestin în Franţa din Bosnia, arată cotidianul britanic The Telegraph citând o sursă din serviciile secrete de la Sarajevo. Ancheta autorităţilor franceze, care încearcă reconstituirea evenimentelor tragice şi de a găsi unde au fost ratate posibilităţile de a preveni atacurile, este abia la început.

Fraţii Kouachi şi Amedy Coulibaly aveau un arsenal în valoare de 25.000 euro şi care cuprindea kalaşnikov, un lansator de rachete, grenade, butelii de gaze lacrimogene. Anchetatorii francezi vor să stabilească cum au reuşit să obţină acele arme şi de unde au venit. Telegraph a reconstituit rutele utilizate pentru ca armele să ajungă să circule în Franţa, modul în care jihadiştii au reuşit să acumuleze acest „tezaur de război extrem de rar”, potrivit procurorului Francois Mollins. Cei trei terorişti, care se cunoaşteau între ei, adunaseră trei kalaşnikov, pistoale Tokarev de fabricaţie sovietică, o mitralieră Skorpion şi un lansator de rachete. „Sunt arme grele”, după cum preciza Christophe Crepin, din poliţia franceză.

Potrivit serviciilor secrete de la Sarajevo, citate de Telegraph, Bosnia este sursa pentru gloanţele 7.62X39 mm folosite în primul atac din 7 ianuarie asupra redacţiei Charlie Hebdo. Zivko Marjanaci, vice-ministru al Apărării în Bosnia, a confirmat că muniţia a fost fabricată în 1986 de Igman Company, o uzină din oraşul Konjici, la sud de Saraievo, în care statul deţine majoritatea. Societatea este una din cei mai mari cinci fabricanţi de muniţie din lume, furnizând produsele în peste 30 de ţări şi în prezent lucrează în cadrul unui contract cu armata americană în Extremul Orient. Stocuri importante rămân în toate ţările şi furtul reprezintă o problemă. Anul trecut, au fost furate componente pentru 600 obuze de artilerie din baza militară Kremarice din apropiere de Banja Luka şi nu au fost recuperate. „Există corupţie în cadrul forţelor armate din Bosnia-Herţegovina şi Kremarice nu a fost primul caz de furt”, declară Marjanaci, subliniind că muniţia a fost produsă în urmă cu 30 ani şi este cvasi imposibil să tragi concluzii solide privind itinerarul ei spre Franţa.

Arme din războiul din fosta Iugoslavie

Experţi în armament sunt de acord că armele folosite la Paris provin aproape cert din Balcani. Ivan Zverzhanovski, care lucrează pentru ONU în Balcani şi coordonează tentativele guvernelor naţionale şi ale UE pentru reducerea proliferării şi a traficului ilicit de arme uşoare, arată că războaiele din anii 1991-1995 au inundat regiunea cu arme, transformând-o într-un filon bogat de arme pentru traficanţi. „Balcanii reprezintă o sursă importantă de arme în Europa” şi „în aproape 100% din cazuri, armele au fost produse legal apoi au căzut în mâini nepotrivite”. Zverzhanovski a precizat că fraţii Kouachi au folosit ceea ce pare a fi un lansator de rachete M80 Zolja, utilizat curent în conflictele din Balcani iar Coulibaly obţinuse o mitralieră de producţie cehă, VZ58, pe care a poziţionat-o lângă el când a înregistrat pe casetă „martiriul său jihadist”. Nicolas Florquin, cercetător principal la baza din Elveţia a Small Arms Survey, a explicat că forma armei VZ58 seamănă cu AKS-74U, pe care Ossama bin Laden a avea alături în înregistrările lui video. „Pe unele pieţe ilicite, ca Libanul, AKS-74U este supranumită <<bin Laden>>”.

Arma Skorpion deţinută de Coulibaly era un pistolet ceh a cărui producţie a fost abandonată în 1979, dar se găseşte frecvent în Balcani şi este apreciat de bandele crimei organizate. În iulie 2013, când poliţia din Marsilia a dezmembrat un grup mafiot – din care făceau parte şi doi foşti membri din Legiunea străină franceză – au fost descoperite 14 Skorpion. Coulibaly mai avea şi un Tokarev. Zverzhanovski arată că „sovieticii aveau 2 milioane de Tokarev şi aceste arme sunt frecvent folosite de bandele criminale din Balcani. „Nu mai sunt fabricate dar sunt mai ieftine şi mai uşor de procurat decât armele moderne. Şi cum am văzut, din nefericire, sunt încă folosite cu bună ştiinţă”.

Pistoletele Glock, pe care le aveau de asemenea cei trei, au fost produse în Austria şi sunt mai uşor de urmărit decât celelalte arme pentru că au deţinut un istoric de vânzări mai detaliat, arată Zverzhanovski, precizând că AKS-74 Kalaşnikov sunt singurele arme mai neobişnuite pentru că nu sunt prea comune în Balcani unde AK-47 este mult mai frecventă. „Nu a fost produsă de o ţară iugoslavă deşi probabil a fost fabricată în Bulgaria sau Romania”.

Două rute-cheie

Poliţia franceză a intensificat tentativele de a depista ruta acestor arme care au făcut drumul din Balcani în Franţa. Un expert francez în trafic de arme a declarat pentru AFP că „este „un comerţ la scară mică, două sau trei kalaşnikov pot fi ascunse într-un camion care trece din Bosnia în Serbia şi nu este o reţea unde se poate infiltra poliţia”. Nu este la fel de uşor cu lansatoarele de rachete. Ele vin tot din Est şi marile bande criminale le-au folosit o lungă perioadă în atacurile furgoanelor de bancă.

UE consideră că există două rute cheie din Balcani în Europa: una în sud, prin Italia şi alta prin Slovenia, Austria şi apoi în estul Franţei. Săptămâna trecută, poliţia belgiană confirma că armele folosite în atentatele din Paris au fost cumpărate la Bruxelles şi la Charleroi de Coulibaly, care călătorise expres pentru a achiziţiona armele – kalaşnikov, Skorpion, Tokarev şi lansatorul de rachete. Un traficant cunoscut, Neetin Karasular, din oraşul belgian Charleroi s-a predat poliţiei după ce a văzut chipul lui Coulibaly la televizor. Marsilia, Lyon, Grenoble şi Toulouse sunt cunoscute ca principale surse pentru traficanţi şi Franţa este a doua ţară cu înalt nivel de posesie de arme din UE, după Finlanda. Europol a constatat că în Franţa, în 2013, s-a înregistrat majoritatea cazurilor din Europa unde în atacurile teroriste sau alte agresiuni s-au folosit arme de foc. „În majoritatea cazurilor sunt persoane din fosta Iugoslavie ce trăiesc în Franţa, care fac legătura între cunoştinţe locale la începutul lanţului şi criminalitatea din Franţa”, precizează Franck Douchy, şef de divizie al crimei organizate din această ţară.

Până la finele anului 2013, dezmembrarea reţelelor de traficanţi de arme nu era o prioritate pentru Europol, care era mai interesat de traficul de droguri sau de ființe umane.

Cele mai citite

Caz confirmat de meningită meningococică într-o școală din România. „Această boală poate ucide un om în 48 de ore“

Un caz de meningită meningococică a fost înregistrat într-o şcoală din judeţul Ilfov, potrivit preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Sandra Alexiu. Aceasta...

Pe ușa din dos a Academiei

Există pe lumea aceasta instituții laice care sunt înconjurate de un nimb sacral misterios. Partea de basorelief este una seducătoare și impunătoare, în spatele...

Consens la ONU: organizația este alături de Liban în confruntarea cu Israel

Israelul și-a extins luni țintele în războiul cu militanții Hezbollah din Liban, ucigând cel puțin 21 de persoane într-un atac aerian în nord Consiliul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă