3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialAtacatorul din trenul Thalys, în fața instanței

Atacatorul din trenul Thalys, în fața instanței

Bărbatul suspectat că a vrut să comită un masacru într-un tren Thalys, Ayoub El Khazzani, va fi deferit marţi seara justiţiei, la exprirarea celei de a patra zi de arest preventiv, relatează Mediafax.

Parchetul din Paris urmează să deschidă o procedură judiciară, prealabilă unei eventuale inculpări a acestui marocan în vârstă de 25 de ani, imobilizat de pasageri, vineri, după ce a ieşit de la o toaletă, în tren, înarmat cu o puşscă de asalt de tip Kalaşnikov şi având asupra sa nouă încărcătoare, un pistol de tip Luger şi un cutter.

Citește și: Cei patru eroi din trenul spre PARIS. Europa rămâne VULNERABILĂ în faţa TERORIŞTILOR

După ce va fi prezentat în faţa judecătorilor antiterorişti, un magistrat specializat urmează să ia o decizie în legătură cu plasarea sa în detenţie.

Declaraţiile sale nu i-au convins nici pe anchetatori – care vor încerca să exploateze informaţii noi de pe cele două telefoane mobile găsite asupra lui – şi nici pe pasagerii care l-au împiedicat să acţioneze. Printre ei se află trei tineri americani, dintre care doi sunt militari care se aflau în vacanţă, şi un britanic, care au fost decoraţi luni cu Legiunea de Onoare de către şeful statului, François Hollande.

Unul dintre militari a fost rănit cu cutterul, iar alt pasager, rănit de un glonţ, se afla în continuare, într-o stare considerată luni seara “îngrijorătoare”, la un spital din Lille.

În afară de problema unor eventuali complici sau comanditari ai faptei, ancheta urmează să reconstituie trecutul sinuos al tânărului marocan.

Sosit în Spania în 2007, către vârsta de 18 ani, instalat la Algesiras (sud), unde locuieşte tatăl său, suspectul a fost deja semnalat serviciilor de informaţii, din cauza discursurilor radicale pe care le-a susţinut în moschei, şi a fost condamnat ca traficant de droguri.

La începutul lui 2014, serviciile de informaţii spaniole le semnalau omologilor lor francezi intenţia tânărului de a trece frontiera.

O trecere în Franţa este de-acum atestată, după ce operatorul de telefonie mobilă Lycamobile a confirmat luni că marocanul a lucrat pentru el din februarie şi până în aprilie 2014, după care contractul a fost “întrerupt”, deoarece documentele tânărului “nu-i permiteau să lucreze în Franţa”, potrivit angajatorului.

Un an mai târziu, pe zece mai 2015, Ayoub El Khazzani a fost reperat la Berlin, de unde a luat un zbor către Turcia. O destinaţie care lasă deschisă posibilitatea unei treceri în Siria, o ţară în care bucăţi de teritoriu se află sub controlul organizaţiei extremiste Statul Islamic (SI).

Citește și: Atentatul din trenul Thalys. Dezvăluirile eroilor care au oprit un masacru

În urma unei serii de atacuri sângeroase în ianuarie – la Charlie Hebdo, împotriva unei poliţiste municipale şi de la Hyper Cacher -, Franţa, vizată de organizaţii jihadiste, s-a confruntat cu o serie de alte atentate, unele sângeroase.

Pe 19 aprilie, studentul algerian Sid Ahmed Ghlam, arestat la puţin timp după ce s-a rănit prin împuşcare, a fost inculpat pentru asasinarea unei tinere la Villejuif (Val-de-Marne), unde este suspectat că plănuia să comită un atac asupra unei biserici.

Cele mai citite

Președintele Iohannis se întâlnește cu ambasadorii țărilor UE, înainte să plece la Consiliul European

Președintele Klaus Iohannis va avea, în după-amiaza de 11 decembrie 2023, o întâlnire cu ambasadorii acreditați în România ai țărilor membre UE. Conform programului anunțat...

Semi-Schengenul trebuie oprit cu orice pret

Nehammer a folosit Romania si Bulgaria drept tapi ispasitori pentru esecul guvernarii conservatoare in problema migratiei. Autor: Outis @unaltnimeni Acum, Austria vrea sa arunce motanul in curtea...

Craiovenii vor avea apă de izvor la robinet, grație celui mai mare proiect din Europa, pe fonduri europene

La 58 de ani de la inaugurarea actualei conducte de aducţiune a apei potabile Isvarna – Craiova (Firul I), realizată în perioada anilor 1963-1966...
Ultima oră
Pe aceeași temă