9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialAtac terorist, dejucat la Rio de Janeiro

Atac terorist, dejucat la Rio de Janeiro

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a furnizat Braziliei informaţii care au condus la arestarea în această săptămână a 11 presupuşi militanţi care ar fi discutat despre un posibil atac cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, potrivit unui procuror brazilian, citat sâmbătă de Reuters.

 Procurorul federal care se ocupă de acest caz în Parana (stat în sudul Braziliei), Rafael Brum Miron, a declarat mai multor ziare braziliene că FBI a furnizat un raport succint în care identificase cel puţin şase persoane pe care le suspecta că ar fi potenţiali militanţi. "Informaţia a venit de la FBI. Au trimis un raport succint: Aceşti oameni merită investigaţi", a spus el într-un interviu acordat ziarului Estado de S. Paulo.

 O purtătoare de cuvânt de la procuratură a confirmat comentariile procurorului Miron şi a declarat că FBI a furnizat informaţia în mai, după care anchetatorii brazilieni au supravegheat comunicaţiile suspecţilor şi au identificat şi alţi indivizi, arestaţi în această săptămână. O purtătoare de cuvânt a FBI din Washington a refuzat să comenteze.

 Arestările, efectuate joi, cu doar două săptămâni înainte de începerea primelor Jocuri Olimpice din America de Sud, la 5 august, au survenit după un val recent de atacuri violente în Europa şi în SUA şi pe fondul temerilor tot mai mari că JO ar putea deveni o ţintă.

Iniţial, poliţia a arestat 10 suspecţi şi a anunţat că aţi doi sunt monitorizaţi. Vineri, unul dintre cei doi s-a predat poliţiei. Se crede că suspecţii, descrişi de ministrul justiţiei din Brazilia drept prost organizaţi şi "cu totul şi cu totul amatori", erau susţinători ai grupării teroriste Stat Islamic. Dar, cu toate că unii dintre ei juraseră credinţă online grupării SI, anchetatorii au declarat că nu aveau legături oficiale sau sprijin din partea grupării.

 Doar doi dintre suspecţi se cunoşteau între ei, a precizat poliţia, însă gruparea comunica mult online şi prin intermediul serviciilor de mesagerie. Potrivit poliţiei, în mesajele lor suspecţii salutaseră recentele atacuri din afara Braziliei şi îşi exprimaseră dorinţa – dar dovediseră puţină cunoaştere şi nu aveau planuri concrete – de a comite un atac în timpul Jocurilor Olimpice. Anchetatorii au spus că unul dintre suspecţi căutase să cumpere online o puşcă AK-47 de la un vânzător din ţara vecină Paraguay.

 În pofida lipsei de experienţă şi de organizare, anchetatorii brazilieni insistă că este important ca astfel de grupări să fie identificate şi pledează pentru ca inclusiv comploturile aflate în fază incipientă să fie dejucate, în special într-o perioadă în care Stat Islamic şi alte grupări militante caută să recruteze susţinători şi atacatori sinucigaşi potenţiali. "Sunt ei nişte amatori?", s-a întrebat procurorul Miron, răspunzându-şi singur la întrebare: "Da, dar eu unul nu am auzit până acum de atacatori sinucigaşi experimentaţi".

Cele mai citite

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă