27.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialASTRA Film Fest devine festival anual

ASTRA Film Fest devine festival anual

A existat marfa suficienta pentru singura editie atipica de pana acum a Festivalului Filmului Antropologic si Documentar ASTRA de la Sibiu, adica singura care nu are loc o data la doi ani. Motivul e simplu: ASTRA Film Fest, care se va desfasura intre 22 si 28 octombrie, este inclus in Programul "Sibiu – Capitala Culturala Europeana". La preselectie s-au inscris circa 800 de filme din 62 de tari, dar au ramas 55 de filme din 30 de tari, concentrate in patru sectiuni competitive. Faptul ca festivalul devine tot mai cunoscut si mai asaltat de cineastii din intreaga lume l-a determinat pe directorul sau, Dumitru Budrala, sa ia hotararea de a organiza de acum inainte festivalul in fiecare an.
Sectiunile competitive ale actualei editii sunt aceleasi ca si anul trecut: International (cu 14 filme), Europa (16 filme), Romania (13 filme), Student (12). Lor li se adauga sectiuni speciale. "Transilvania mea" cuprinde 10 filme care reprezinta priviri dinauntrul si dinafara Transilvaniei. "Documentarea realitatii" e consacrata unor cineasti foarte cunoscuti, australianul Bob Connoly si britanicul Michael Yorke. "Perspective est-europene" aduce o selectie de filme produse recent de BBC si ARTE si care se refera la problematica tranzitiei din tarile fostului bloc comunist. "Caravana ASTRA Film – Spre taramurile ultimilor pastori europeni" va prezenta filme despre pastori transhumanti din Europa si Asia in cadrul unor proiectii organizate inclusiv in satele din Marginimea Sibiului. Expozitia "Transilvania mea" completeaza filmele de pe ecran cu stopcadre ale Transilvaniei rurale si urbane, vazute din unghiul antropologului, cronicarului sau sociologului.
Printre filmele selectionate in cele patru sectiuni se numara "Cabala in Kabul" de Dan Alexe (istoria dulce-amara a dusmaniei ultimilor doi evrei din Kabul), "Low Cost" de Stephane LuIon si Nora Agapi (o paralela intre doua fabrici, una din Romania, alta din Franta, in perspectiva globalizarii), "Independenta. Romania" de Rastko Petrovici si "Bar de zi si alte povesti" de Corina Radu (ambele realizate la Sibiu in cadrul Atelierului Aristoteles de anul trecut), "A fi sau a nu fi" de Anca Damian, "Electro" de Matei-Alexandru Mocanu, "Te aven baxtale!" de Gheorghe Sfaiter, "Milky Way" de Ivana Mladenovici (despre doi ciobani care-si pasc vitele pe langa Bucuresti) si, nu in ultimul rand, proaspatul "Razboi pe calea undelor" de Alexandru Solomon, care reface istoria postului de radio Europa Libera.
ASTRA Film Fest  a avut prima editie in 1993 si a crescut de la o editie la alta, reusind relativ tarziu sa capteze si interesul Bucurestiului (dupa ce era deja cunoscut in mediile de specialitate din afara tarii). In 2002, festivalul organizat de Studioul ASTRA Film si Fundatia de Antropologie Vizuala a primit Premiul pentru Excelenta in Arta si Cultura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă