31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialAsteptarea clientilor, numai in locuri special amenajate

Asteptarea clientilor, numai in locuri special amenajate

Taximetristii vor avea voie sa-si astepte clientii numai in locuri special amenajate si semnalizate, unde vor avea voie sa stationeze un numar prestabilit de masini. Aceasta obligatie este cuprinsa in Regulamentul privind organizarea si efectuarea serviciului public de transport persoane sau bunuri in regim de taxi in municipiul Bucuresti, care se afla in lucru la comisiile de specialitate ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Potrivit noului regulament, stabilirea numarului maxim de autorizatii taxi si modificarea lui se pot face in urma unui studiu de piata comandat de Primaria Capitalei si in raport de gradul de satisfacere a transportului local asigurat de RATB, Metrorex si operatorii privati. Un operator va putea obtine maximum 20% din autorizatiile permanente.

Asigurari pentru bagaje si pasageri

Taximetristii autorizati vor fi obligati sa incheie asigurari pentru bagajele si pasagerii transportati. De asemenea, ei vor trebui sa foloseasca masini cu patru usi si sa transporte cel mult patru persoane. Clientii vor sti din timp daca un taxi este liber sau nu privind cele doua lampi, una verde si cealalta rosie, instalate langa inscrisul „Taxi”. Nici aflarea pretului nu va mai fi o problema pentru cei cu vederea slaba, acesta va trebui scris cu caractere de cel putin 25 mm inaltime si 4 mm grosime. Aceasta masura a fost luata pentru a se preintampina problemele existente in prezent la unele taximetre, pe care pretul este scris cu litere foarte mici astfel incat clientul sa nu observe cat este de mare. Nivelul tarifelor va fi stabilit de CGMB, care va tine cont de propunerile asociatiilor reprezentative ale taximetristilor.
Conducatorii taxiurilor vor fi obligati sa nu transporte persoane aflate intr-o stare avansata de ebrietate sau in stare de a dezvolta o situatie conflictuala, dupa cum se arata in regulament. De asemenea, clientii vor trebui sa calatoreasca pe bancheta din spate, accesul pe cea din fata fiindu-le permis numai daca in spate nu mai este loc. Dupa ce va trece de comisiile de specialitate ale CGMB, proiectul de regulament va fi supus aprobarii CGMB.

Tarif maxim – 3,5 RON, cu avizul Consiliului Concurentei

CGMB urmeaza sa stabileasca tarifele minim si maxim pentru transportul cu taxiul in Capitala. Propunerile venite din partea municipalitatii si a asociatiilor taximetristilor sunt de 1,4-1,5 RON – tariful cel mai mic – si 3,5 RON – cel mai mare. „Asteptam aprobarea Consiliului Concurentei pentru tarifele propuse inainte de a le supune aprobarii CGMB”, a declarat Stefan Pirpiliu, consilier general.
Dupa aprobarea noilor tarife, taximetristii nu vor mai avea voie sa ceara preturi astronomice pentru o scurta plimbare, asa cum se intampla in prezent. Unii taximetristi cer 80.000 lei vechi/km, iar clientii care nu sunt atenti cand se urca in masina se trezesc la sfarsitul calatoriei ca au de plata mai mult decat ar fi crezut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă