Arheologii de la Muzeul Banatului Montan din Resita au facut noi descoperiri arheologice in sit-ul roman din comuna Varadia de pe Valea Carasului (judetul Caras-Severin). Acestia au descoperit in apropierea castrului roman mai multe constructii din lemn acoperite cu tigla din secolul XVI- XVII, distruse prin incendiere. Langa constructii a fost descoperit ,,via decumana”, adica un drum pietruit spre una din portile de acces in castru din latura de sud a acestuia numita ,,porta decumana”. Castrul roman a fost construit peste o asezare din epoca fierului pe o suprafata de 210 pe 120 de metri.
O a doua descoperire a fost facuta la poarta principala de intrare in castrul roman inspre nord unde a fost scos la lumina un drum cu o latime de sase metri cu structura stratigrafica. Piatra este bine tasata si are o grosime de peste jumatate de metru. Drumul are pe laturi doua trotuare de cate un metru si rigole.
Materialele descoperite, constand din ceramica romana tip amfore, oale, capace, farfurii din pasta fina si semifina sunt de culoare galbuie si foarte bine pastrate. In acelasi loc au fost gasite obiecte din sticla si metal, scoabe, cuie, piroane dar si monede din bronz ilizibile. Din aceasta luna, cercetarile se vor muta pe Dealul Chiliilor unde se afla un alt castru roman si unde au fost descoperite corpuri de cladiri din lemn bine conservate.