7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialAscensiune spre intalnirea cu istoria

Ascensiune spre intalnirea cu istoria

Necunoscut marelui public in urma cu patru ani, Barack Obama va deveni marti omul cel mai puternic al planetei intr-un moment in care americanii asteapta un salvator pentru a iesi din cea mai grava criza economica de dupa anii 1930.
La 47 de ani, acest metis considerat primul american "de culoare" care a cucerit Casa Alba a convins o majoritate a americanilor ca are statura ceruta pentru a relansa economia si pentru a inchide razboaiele din Irak si Afganistan. Biograful sau, David Mendell, autorul volumului "Obama, de la pariu la putere", arata ca Obama "vine la un moment al istoriei unde filosofia sa coincide cu ceea ce reclama multi experti: un stat mai activ pentru a incerca relansarea economiei".

Obama a avut o ascensiune politica fulminanta dupa iulie 2004, cand americanii de toate originile au descoperit carisma acestui tanar ales din Senatul din Illinois, cand el a pronuntat un discurs emotionant in fata Conventiei Democrate. Apelul sau la uniune a facut sa vibreze o coarda sensibila intr-o tara marcata de diviziuni. Avea doar doi ani cand tatal sau, originar din Kenya, si-a parasit sotia si copilul. Mama s-a recasatorit cu un student indonezian care a dus familia la Jakarta, unde baiatul a trait pana la 10 ani, inainte de a regasi Honolulu, locul unde a fost  crescut de bunicii maternali. Atunci si-a abandonat numele de "Barry" pentru a-si relua numele de nastere, "Barack", de origine africana.

Studiaza la Los Angeles si New York, obtine o diploma in stiinte Politice si Relatii Internationale, iar in 1988 intra la Universitatea Harvard si devine redactor-sef la prestigioasa revista de drept a facultatii. Cariera politica demareaza in 1996, cand devine senator de Illinois in 2004, fiind singurul negru ales in Senatul SUA. Campania prezidentiala este lansata oficial pe 10 februarie 2007, urmand lunga batalie a primarelor democrate contra rivalei sale, Hillary Clinton si a adversarului republican, John McCain. Beneficiind de o mobilizare fara precedent in randul electoratului de culoare si hispanic, Obama castiga prezidentialele la 4 noiembrie, cu 53% din voturi.

Viitoarea "First Lady", Michelle, 45 de ani, este nascuta intr-o familie saraca din Chicago si a absolvit prestigioasa Universitate Princeton si apoi Facultatea de Drept de la Harvard, cei doi casatorindu-se in 1992. Creatori celebri de moda s-au luptat pentru a obtine dreptul de a crea tinuta de seara pe care o va purta Michelle Obama la investitura sotului sau. Oricum, rochia a ramas un mister ce va fi dezvaluit doar in ultimul moment.

Cele mai citite

Geoană, mesaj de Ziua Națională

După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit o singură ţară, sentimentul unităţii a crescut şi toate teritoriile locuite de români au început să...

A început parada militară de Ziua Națională în Capitală. LIVE VIDEO

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat...

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă