2.3 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialAsasinul fostului preşedinte afgan Burhanuddin Rabbani era pakistanez

Asasinul fostului preşedinte afgan Burhanuddin Rabbani era pakistanez

Atacatorul sinucigaş care l-a omorât pe fostul preşedinte şi negociator de pace afgan Burhanuddin Rabbani era pakistanez, a anunţat preşedinţia afgană, citând un raport de anchetă, relatează AFP, scrie Mediafax.

La 20 septembrie, un bărbat, care s-a prezentat drept un emisar venit cu un mesaj din partea talibanilor în vederea unei negocieri, a detonat bomba ascunsă în turbanul său în momentul în care îl îmbrăţişa pe Rabbani, în casa acestuia din capitala afgană.

Autorităţile de la Kabul au declarat public imediat că suspectează serviciul pakistanez de informaţii de implicare în atentat.

“Dovezile arată că asasinarea lui Rabbani a fost planificată la Quetta (sud-vestul Pakistanului) şi că persoana care a comis atacul sinucigaş era cetăţean pakistanez”, precizează preşedinţia într-un comunicat.

Potrivit textului, atacatorul locuia în oraşul pakistanez Shaman, la frontiera dintre cele două ţări.

Aceste afirmaţii nu înseamnă neapărat că autorităţile afgane suspectează că instituţii pakistaneze se află la originea atentatului. Consiliul suprem al talibanilor afgani este cunoscut că se ascunde în zona oraşului Quetta, iar talibanii pakistanezi sunt foarte apropiaţi de omologii lor afgani.

Duminică, purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan Hamid Karzai a anunţat că şeful statului a suspendat eforturile de negociere în curs cu talibanii, după asasinarea lui Rabbani, şi că acesta intenţionează să se îndrepte spre Pakistan pentru o reuşită a negocierilor de pace.

 

Cele mai citite

Robert De Niro, acuzații grave: “Discursul meu a fost cenzurat!”

Robert De Niro susține că discursul său de la premiile Gotham a fost cenzurat. El avea pregătit un discurs anti-Trump. "Vreau doar să spun un...

Deputatul Orban cere încetarea mandatului de președinte interimar la Camera Deputaților, după scandalul PSD – AUR

Deputatul Ludovic Orban, fost președinte al PNL, cere încetarea mandatului lui Alfred Simonis (PSD) în funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților. Simonis a devenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă