31.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialAsasinate pe banda intre cartelurile mexicane

Asasinate pe banda intre cartelurile mexicane

Razboiul intre cartelurile drogurilor din Mexic face ravagii si in fiecare sfarsit de saptamana numarului mare de victime i se mai adauga alte zeci. Crimele atribuite traficantilor de droguri au crescut cu 117% in 2008, atingand 5.376 de la inceputul anului.

In acest weekend, la Ciudad de Juarez, cel mai periculos loc din tara, au mai fost asasinate 27 de persoane. Lista se lungeste in fiecare zi cu executii prin impuscare, cadavre in congelator, trupuri decapitate, mutilate, calcinate, purtand urme de tortura, aliniate sau puse gramada atunci cand nu sunt crucificate pe un gard sau purtand o masca reprezentand un cap de porc, in semn de mesaj. Razboiul cartelurilor cunoaste o neta escalada din august, trecandu-se la asasinate colective, din ce in ce mai feroce, mai sangeroase. Dupa ce au facut din Mexic un paradis al traficului de droguri, mafiotii folosesc acum violenta pentru a-si asigura rutele drogurilor. "Disputa" are loc intre "cartelul Juarez", cu fieful in Ciudad de Juarez, la frontiera cu SUA, aflat in fata orasului american El Paso din Texas.

 

Americanii reprezinta primii clienti ai celor 950 de tone anuale ale productiei mondiale de cocaina, provenind exclusiv din America Latina. Cartelul Juarez este cel mai vechi si se confrunta cu concurenta celui din Sinaloa, condus de Joaquin "Chapo" Guzman, evadat dintr-o inchisoare mexicana, si a cartelului din Golf, condus de Osiel Cardenas, extradat din 2007 in SUA. Firesc, razboiul s-a concentrat in nordul Mexicului, pe culoarul tranzitarii frontierei.
Autoritatile mexicane, care au declarat razboi narcotraficantilor, au de a face cu adevarate multinationale ale crimei, cu resurse extraordinare, aflate in continua crestere. Armata a descoperit 19 avioane usoare, dintre care 18 Cessna, pe un aerodrom discret din nordul Mexicului, in apropierea frontierei cu Statele Unite, suspectate ca au folosit la traficarea masiva a stupefiantelor.

 

Anterior, militarii reperasera sase avioane zburand la joasa altitudine si fara semnalele de navigatie. Au urmarit ruta si au ajuns la un atelier dotat cu pista de aterizare, hangare, birouri si magazine. Asistam la formarea de adevarate armate de dealeri, de ucigasi si de servitori ai mafiilor. Desi "cadre" importante din traficul de droguri au fost arestate in ultimele saptamani si a fost capturat un mare stoc de arme, marile carteluri inlocuiesc rapid oamenii ucisi sau arestati si loviturile primite nu sunt deloc decisive. In aceasta lume a violentei functioneaza perfect oferta "bani sau glonte, te lasi cumparat sau esti mort". Iar cartelurile sunt cele care au facut si bani foarte multi, dar si asasini fara mila.

» Dincolo de frontiere
Cartelurile mexicane ale drogurilor si-au intins tentaculele in America Latina, suscitand ingrijorarea guvernelor din Costa Rica, Guatemala, Columbia si Argentina. Presedintele mexican, Felipe Calderon, a facut apel la statele latino-americane pentru a intari cooperarea pentru combaterea atat a productiei de droguri, cat si a narcotraficului, iar Statelor  Unite le-au cerut sa atace consumul. America Centrala si Caraibele sunt prinse in focul incrucisat al drogurilor si armelor, multe state din regiune considerand ca au ajuns "carnea unui hamburger".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă