17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialArsenalul secolului 21: navete spaţiale robot şi rachete hipersonice

Arsenalul secolului 21: navete spaţiale robot şi rachete hipersonice

Aviaţia americană a testat la sfârşitul săptămânii trecute două dispozitive ultrasecrete care îi consolidează dominaţia militară în spaţiu şi trezesc îngrijorarea Rusiei şi Chinei.

Primul este o navetă spaţială fără pilot, care poate petrece 270 de zile pe orbită şi poate oferi generalilor de la Pentagon informaţii în timp real despre orice punct fierbinte de pe glob. Misiunea oficială a X-37B – lansată cu succes joi de la centrul spaţial NASA de la Cape Canaveral de o rachetă Atlas V – este realizarea de „teste orbitale”, dar misiunea reală este „top secret”.

Potrivit Sunday Times, X-37B poate fi folosită pentru lansarea unor sateliţi miniaturali în perioade de tensiune internaţională, care să ofere informaţii strategilor de la Washington. Perioada lungă pe care o poate petrece în spaţiu (actualele navete cu echipaj uman nu pot sta în spaţiu mai mult de 16 zile) va permite testarea mai multor sisteme de arme de ultimă generaţie, inclusiv armele cu laser. Programul a fost iniţiat în 1999 de NASA, după care a fost preluat de celebra agenţie de cercetări militare avansate DARPA în 2004, înainte de a fi preluat de U.S. Air Force.

Tot joi, a fost testată o armă şi mai spectaculoasă, care poate modifica echilibrul strategic pe glob. Prompt Global Strike este un program nonnuclear de dezvoltare a unor rachete hipersonice care pot atinge viteze de 5.800 km/h (Mach 5) care pot atinge orice ţintă de pe glob în maximum o oră. Pentru comparaţie, ac-tualele rachete de croazieră Tomahawk nu depăşesc 885 km/h. Arma este montată pe o ra-chetă cu rază lungă care poate fi lansată de pe uscat, din aer sau de pe mare şi călătoreşte la al-titudine suborbitală (100 km). Racheta eliberează un miniavion hipersonic fără pilot – construit de DARPA şi botezat Falcon – care primeşte date prin satelit şi se îndreaptă spre ţintă cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a su-netului.

Noua armă a trezit îngrijorarea Rusiei şi Chinei, care se tem că noile arme americane ar putea face irelevante arsenalele nucleare. Noul tratat START prevede ca americanii să distrugă o rachetă nucleară pentru fiecare Falcon desfăşurat, dar generalii ruşi s-au declarat nemulţumiţi. Pe de altă parte, viteza noilor arme va lăsa foarte puţin timp Moscovei şi Beijingului pentru a analiza dacă nu cumva sunt ţinta unui atac nuclear, motiv pentru care Washingtonul a anunţat că ele vor fi desfăşurate la mare distanţă de siturile nucleare americane.  

Cele mai citite

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...
Ultima oră
Pe aceeași temă