19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăArmele „să tacă”. Încep Jocurile Olimpice de la Tokyo

Armele „să tacă”. Încep Jocurile Olimpice de la Tokyo

Reprezentanţii TVR-ului anunţă că vor asigura transmisiuni de la aproximativ 30 de sporturi. Postul public va acoperi evenimentul din Japonia atât de la faţa locului, cât şi de la Bucureşti, oferind peste 200 ore de transmisiuni live de acolo.

Împăratul japonez Naruhito va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a anunţat marţi Agenţia Casei Imperiale, în timp ce organizatorii evenimentului sportiv global intră în etapa finală a pregătirilor, pe fondul pandemiei de coronavirus, informează Kyodo.

Comitetul de organizare a făcut o solicitare, la jumătatea săptămânii trecute, pentru ca împăratul în vârstă de 61 ani să participe la ceremonie, potrivit agenţiei.

Cu toate acestea, membrii familiei imperiale nu vor urmări competiţiile olimpice pe arene, după ce organizatorii au luat decizia fără precedent, la începutul acestei luni, ca întrecerile să se desfăşoare aproape în totalitate fără spectatori, în condiţiile în care Tokyo se luptă să ţină sub control numărul tot mai mare de infectări cu Covid-19.

Carta Olimpică prevede ca şeful statului ţării gazdă să proclame Jocurile deschise.

Jocurile olimpice antice, denumite originar Jocuri olimpice (Olympiakoi Agones), au constat dintr-o serie de competiții atletice care aveau loc pe o arenă între diferite orașe ale Greciei Antice. Acestea au început în anul 776 î.Hr. în Olympia, Grecia, și s-au serbat până în anul 393 d. Hr. când au fost desființate de împăratul roman Teodosiu I.

În timpul jocurilor olimpice încetau orice conflicte politice și militare dintre cetățile grecești, instituindu-se așa-zisa „pace olimpică”. Peste 11.000 de sportivi din întreaga lume sunt aşteptaţi să concureze la Tokyo, iar 6.000 de sportivi ar urma să participe la ceremonia de deschidere.

Cum se prezintă România la aceste Jocuri Olimpice?

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a confirmat, în data de 5 iulie 2021, pe site-ul său oficial, componenţa definitivă a Echipei României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august), care cuprinde 100 de sportivi, 45 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.

Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet feminin 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.

Delegaţia va cuprinde şi 9 rezerve, precum şi 40 de antrenori.

Canotoarea Mădălina Bereş şi înotătorul Robert Glinţă au fost desemnaţi purtătorii de drapel ai echipei României la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august), a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Mădălina Bereş este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegaţii din Team România. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO de la Tokyo. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican (Atlanta 1996) şi Elisabeta Lipă (Sydney 2000, Atena 2004).

Robert Glinţă este primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la JO de la Tokyo. El este multiplu medaliat european şi va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Surpriza României la aceste Jocuri Olimpice ar putea veni din partea tânărului înotător David Popovici, puștiul minune în vârstă de doar 16 ani, care a făcut senzație la începutul lunii iulie la Campionatul European de Juniori de la Roma. Popovici a cucerit nu mai puțin de patru medalii la Roma: trei de aur (50m, 100m, 200m) și una de argint în proba de ștafetă 4 X 100 de metri liber cu echipa României.

Și nu doar atât, tânărul înotător a doborât și o serie de recorduri mondiale, tot în cadrul aceluiași eveniment. Două în proba de 100 de metri și unul în proba de 200 de metri, și a reușit să stabilească cel mai bun timp din lume din 2021 (inclusiv la seniori), în proba de 100 de metri.

În întreaga istorie a participării la Olimpiadă, România are un număr total de 306 de medalii câștigate. Dintre acestea, 89 sunt de aur, 95 de argint si 122 de bronz.

Ediția cea mai fructuoasă pentru Romania a fost cea de la Los Angeles 1984, când sportivii noștri au venit acasă cu 53 de medalii de la Jocurile Olimpice (20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz).

Totuși, se observă că sportul românesc este într-un continuu declin, dacă ne uităm la numărul de medalii câștigate în ultimele două decenii.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă