12 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăSpecialArme de colectie disparute de la Muzeul din Deva

Arme de colectie disparute de la Muzeul din Deva

» Conducerea institutiei s-a trezit ieri ca ii lipseste un sfert dintr-o valoroasa colectie

 

Conducerea Muzeului Civilizatiei Dacice (MCD) Deva a constatat ieri, dupa finalizarea unui inventar, ca mai mult de un sfert din colectia de arme a disparut in conditii misterioase.
"In urma finalizarii inventarului la colectia de arme, am constatat ca lipsesc 153 de piese. Intre ele se numara pistoale, sabii, pumnale, cutite, pusti. Vom depune o plangere la Politie, pentru clarificarea imprejurarilor in care s-a produs disparitia acestor obiecte", a declarat directorul muzeului, Marcel Morar.
Reprezentantii institutiei de cultura nu au reusit sa stabileasca si intervalul de timp in care ar fi putut sa dispara piesele din colectia de arme, care au fost achizitionate in perioada interbelica si au facut obiectul mai multor expozitii.
Conform datelor MCD Deva, colectia de arme numara 455 de piese. Inventarierea obiectelor de patrimoniu a demarat in anul 2006, dupa ce s-a constatat ca din colectie a disparut o sabie in valoare de aproximativ 3000 de euro, dar cu o valoare arheologica mult mai mare. La vremea respectiva, s-a remarcat faptul ca disparitia obiectului de patrimoniu a fost facilitata si de lipsa unei inventarieri a bunurilor detinute de muzeu, coroborata cu existenta altor deficiente care au fost semnalate succesiv in rapoartele institutiilor care au controlat muzeul.
Sabia confectionata din bronz a fost descoperita in urma cu multi ani, in localitatea hunedoreana Boiu, si este printre primele obiecte de acest gen din Europa, care denumeste pentru arheologi tipul de sabie "Boiu – Sauerbrunn", dupa numele celor doua localitati in care au fost descoperite primele exemplare.

Cele mai citite

Campionii la rugby ai României sunt blocați în Africa de Sud

Campionii la rugby ai României sunt blocați în Africa de Sud, din cauza pandemiei de Covid. Din Africa de Sud trebuie repatriați 39 de români,...

Eroii spionajului românesc. Doi generali SIE au fost avansați

Eroii spionajului românesc sunt de obicei necunoscuți pentru a nu le fi puse în pericol misiunile. Acesta este motivul pentru care militarilor din Serviciul...

Ziua Națională în pandemie se va ține sub supravegherea medicului

Ziua Națională în pandemie va fi marcată cu măsuri speciale de protecție, decise la nivelul municipiului București și al fiecărui județ. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă