23.4 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeSpecialArmata siriană a încărcat bombe cu gaz sarin

Armata siriană a încărcat bombe cu gaz sarin

Armata siriană a încărcat cu gaz sarin bombe destinate să fie lansate din avion, a afirmat miercuri postul american de televiziune NBC, citând “oficiali americani” sub protecţia anonimatului, potrivit Mediafax.

Această informaţie, dacă se va dovedi adevărată, marchează o nouă etapă în lupta disperată dusă de regimul lui Bashar al-Assad.

În acest stadiu, “bidoane” încărcate cu precursori ai acestei neurotoxine mortale nu au fost fixate pe aripile avioanelor şi preşedintele sirian nu a dat ordinul de a le utiliza, adaugă NBC.

Conform CNN, serviciile de informaţii israeliene, turce, libaneze şi iordaniene sunt în prezent în legătură strânsă cu omologii americani pentru a defini acţiuni viitoare.

Luni, un oficial american a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că “mai multe indicii” sugerează că regimul sirian a început să adune precursori chimici necesari unei utilizări militare a gazului sarin.

Oficiali americani au solicitat mereu protecţia anonimatului când au vorbit despre subiecte din domeniul informaţiilor.

Citeşte şi Bashar al-Assad caută azil politic în America Latină dacă va fi nevoit să părăsească Siria – presă

Israel ameninţă Siria: “Armele chimice sunt inacceptabile”

Aceste evoluţii l-au determinat luni pe preşedintele Barack Obama să îi adreseze un avertisment lui Bashar al-Assad. “Astăzi vreau să îi transmit clar lui Assad şi celor care îi respectă ordinele că lumea întreagă (îi) priveşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi complet inacceptabilă”, a spus el.

“Dacă veţi face greşeala tragică să folosiţi aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie umbrit de groaznicele arme ale secolului XX”, a subliniat acesta.

Miercuri, în cadrul unei reuniuni a NATO la Bruxelles, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat că “mişcări” în stocul de arme chimice siriene rămâne “să fie confirmate”.

Cele mai citite

O nouă lege a fost depusă în Parlament. Sancțiuni usturătoare pentru șoferii drogați

PSD a anunțat, pe pagina oficială de Facebook, că a depus în Parlament un proiect legislativ care își propune să îmbunătățească și să...

Drogurile ar putea ajunge disciplină școlară. Propunerea legislativă a unui deputat

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat că grupul liberal va propune, la întâlnirea de săptămâna viitoare cu ministrul Educației, Ligia Deca, introducerea unor...

10 milioane de țigarete, ascunse printre dulciuri: percheziții de amploare în 6 județe la contrabandiști

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies