-0.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialArmata rupe contractul cu Steaua pentru stadionul din Ghencea

Armata rupe contractul cu Steaua pentru stadionul din Ghencea

Clubul Sportiv al Armatei a reziliat contractul cu Steaua Bucureşti, echipa patronată de Gigi Becali, privind închirierea stadionului din Ghencea, pentru că steliştii nu au plătit chiria de 21.600 de euro în lunile martie şi aprilie şi nici penalităţile şi utilităţile restante, de aproape 20.000 de lei, a anunţat Ministerul Apărării, potrivit NewsIn.

Potrivit MApN, în perioada în perioada septembrie-decembrie 2009, a fost organizată o licitaţie privind închirierea Stadionului Steaua, care cuprinde clădiri şi terenuri în suprafaţă totală de peste 90.000 de metri pătraţi, aflate în proprietatea statului şi administrarea Ministerului Apărării prin Clubul Sportiv „Steaua”.

La acel moment, SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, patronat de Gigi Becali, a consimţit, prin oferta depusă, să achite lunar o chirie în valoare de 21.600 de euro, care a fost stabilită de către un expert autorizat în domeniu. Din echivalentul în lei al acestei sume, 50 la sută se varsă la bugetul de stat şi 50 la sută se virează CSA „Steaua”, precizează MApN.

Conform contractului încheiat pentru perioada 7 ianuarie 2010-7 ianuarie 2014, clubul Steaua are obligaţia contractuală să achite lunar suma aferentă chiriei, iar în cazul în care întârzie plata mai mult de 60 de zile, contractul de închiriere se consideră reziliat de drept, fără somaţie şi fără a apela la instanţele judecătoreşti, se arată în comunicatul Ministerul Apărării.

În acest sens, MApN susţine că, în momentul de faţă, clubul patronat de Gigi Becali înregistrează întârzieri la plată mai mari de 60 de zile, având datorii ce reprezintă chiria neachitată pentru lunile martie, aprilie 2010 şi penalităţile aferente, în prezent contractul de închiriere fiind reziliat. Totodată, chiriaşul mai are de achitat utilităţi restante către CSA „Steaua”, în cuantum de aproximativ 20.000 lei.

MApN dezminte şi informaţiile apărute marţi în presă potrivit cărora ar fi mărit la 65.000 de euro suma pe care o are de plătit clubul lui Becali. “Precizăm foarte clar că, pe timpul derulării contractului, CSA „Steaua” nu a modificat clauzele contractului şi nici nu a mărit cuantumul chiriei”, potrivit MApN.

De asemenea, MApN aduce în discuţie şi un raport din 2010 al inspecţiei fiscale din Primăria Sectorului 6 – Serviciul public pentru finanţe publice locale, ca urmare a solicitării Curţii de Conturi a României, prin care a fost stabilită o sarcină fiscală ce revine clubului Steaua, pentru anii fiscali 2005-2010, reprezentând taxa pe clădiri, respectiv taxa pe terenuri. “Orice litigiu pe tema impozitului şi taxelor datorate statului de către SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu este de competenţa M.Ap.N. – CSA „Steaua”, ci a organelor statului cu atribuţii în administrarea fiscală şi a serviciilor finanţelor publice locale”, precizează MApN.

Poziţia Ministerul Apărării vine după ce în presă au apărut mai multe articole prin care se anunţa că ministerul a anunţat Federaţia Română de Fotbal că Steaua are impozite neplătite de cinci ani şi solicită să-i fie retrasă licenţa şi să fie evacuată de pe stadionul Ghencea. 

Astfel, potrivit informaţiilor, Curtea de Conturi a făcut un control la Primăria Sectorului 6 şi a găsit necolectat impozitul pe clădirile din Complexul Ghencea. MApN-ul a fost somat, însă cum în Codul Fiscal există o prevedere că Armata, ca proprietar, nu trebuie să achite ea impozitele, ci chiriaşul, atunci ANAF-ul s-a îndreptat către clubul de fotbal, care are în acest moment o datorie de peste 1,5 milioane de euro.

În consecinţă, patronul din Ghencea, Gigi Becali, a declarat că în spatele afacerii s-ar afla ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi parlamentarul Anghel Iordănescu care ar intenţiona să preia clubul Steaua.

Cele mai citite

Mircea Bravo, accident cu mașina. Polițiștii l-au testat antidrog

Vloggerul Mircea Bravo a fost implicat într-un accident rutier în Beiuș, județul Bihor. El ar fi pătruns pe sensul opus de circulație și ar...

Ciolacu încearcă să explice rostul vizitei sale în America. Statele Unite nu vor mai cere vize românilor, din anul 2025

Premierul Marcel Ciolacu, care se află acum într-o vizită "de lucru" în Statele Unite, a declarat, după o întâlnire avută cu reprezentanții comunității de...

Credit pentru tineri casatoriti garantat de stat, prin Family Start

Guvernul a lansat de curând câteva programe de creditare concepute cu scopul de a susține familiile tinere sau persoanele care intenționează să-și formeze o...
Ultima oră
Pe aceeași temă