34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialArhivele Armatei Ð gata sa fie preluate de CNSAS

Arhivele Armatei Ð gata sa fie preluate de CNSAS

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va prelua in gestiune arhiva detinuta anterior de fostele organe de securitate, aflata in conservare la Ministerul Apararii Nationale (MApN). Transferul de dosare va fi posibil in conditiile in care Guvernul a adoptat o hotarare prin care abiliteaza MApN sa declasifice documentele de arhiva preluate de la fostul Departament al Securitatii Statului, respectiv de la Serviciul Roman de Informatii, detinute anterior de fostele organe de securitate. Astfel, MApN este abilitat sa declasifice documentele in cauza, cu exceptia celor care privesc siguranta nationala.
"Decizia Guvernului este necesara intrucat dosarele apartinand fostei securitati contin, in marea lor majoritate, informatii clasificate. Predarea-primirea dosarelor fostei securitati se vor face pe baza de protocoale incheiate intre MApN si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.
MApN este depozitarul arhivei constituite de directiile a 4-a si a 5-a din fostul Departament al Securitatii Statului, preluata o data cu trecerea departamentului in subordinea ministerului, dupa decembrie 1989. Totodata, in depozitul de arhiva Cernica, precum si in arhivele constituite la nivelul tribunalelor militare din Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi se afla depozitate dosare referitoare la persoane care din motive politice, in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, au fost arestate, retinute pentru cercetari, judecate sau condamnate, in baza unor decizii ale autoritatilor comuniste. Pana in prezent, au fost predate integral dosarele create de fosta Directie a 5-a, precum si 1973 volume din depozitul de arhiva Cernica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă