8.2 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialArgint, spaima Vrancei

Argint, spaima Vrancei

A scapat de justitia romana dupa ce a primit azil politic in Italia


Liderul rom din Italia
care l-a iertat pe ministrul Cioroianu pentru ca a sugerat deportarea membrilor acestei minoritati in Egipt nu este la primul scandal cu iz politic. Potrivit fratelui sau, Costica Argint este cel care l-a invatat pe Marian Oprisan sa fure portofele. "Azilantul politic" Costica Argint a fost condamnat pana in anul 1989 la 13,5 ani de inchisoare. Personajul a fost liderul lumii interlope vrancene timp de 25 de ani, pana in anul 1998. El are la activ infractiuni dintre cele mai diverse: furt, talharie, spargeri de case, fals, santaj si viol.

 

"Azilantul politic" costica Argint a fost condamnat, pana in anul 1989, la circa 13 ani de inchisoare. In 1996, 1998 si 2000, Argint a mai fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, patru luni cu suspendare, respectiv 3,6 ani, cu executarea pedepsei, pentru comiterea infractiunilor de lipsire de libertate, violare de domiciliu si fals.

Costica Argint a fost, in fapt, liderul lumii interlope vrancene timp de 25 de ani, pana in anul 1998. El are la activ infractiuni dintre cele mai diverse: furt, talharie, spargeri de case, fals, santaj sau viol si perversiuni sexuale. Dupa spusele fratelui sau, Mitica, Costica Argint a fost cel care l-a invatat pe baronul pesedist Marian Oprisan sa fure conserve din "Alimentara", pe care apoi le vindeau la jumatate de pret. Toti locuitorii de pe malurile Milcovului amuteau la auzul numelui Argint. A fugit din Romania in 1998, dupa ce a primit o condamnare la inchisoare pentru comiterea infractiunilor de violare de domiciliu, vatamare corporala grava si lipsire de libertate. In acele vremuri, Argint detinea functia de presedinte al Partidei Romilor (PR) Vrancea. In prezent, presedinte al PR Vrancea este Mitica Argint, fratele sau. Argint nu a muncit si nu a avut carte de munca nici macar o zi din viata sa.

In primavara anului 1997, Costica Argint a fost cercetat si mai apoi arestat dupa ce impreuna cu acolitii sai, Alexandru stefan, Adrian stefan, Maricel Varvara, Mares Vasilache, Lucian Oprea, Vasilica Obagiu Boieriu, Stanel Ursu si Ferdinand Soare, au devastat discoteca Blue Night din comuna vranceana Gagesti si au ranit grav doua persoane. Una dintre victime, o femeie, a fost accidentata grav la un ochi cu resturile unei sticle sparte de gasca celor noua batausi. Argint, impreuna cu cei opt tovarasi de faradelegi, a fost trimis in judecata de catre Parchetul Vrancea. Pentru aceasta fapta, in anul 2000 a fost condamnat definitiv la 3,6 ani de inchisoare cu executare in penitenciar.
Arestat preventiv in 1997, Argint a fost eliberat dupa numai 39 de zile din cauza unor vicii de procedura. Dupa iesirea din arest, Argint a aruncat intreaga vina a retinerii sale in carca ex-generalului Adrian Nenu, fost sef al IPJ Vrancea. Argint a pretins ca l-ar fi fotografiat pe Nenu pe ringul de dans al unui restaurant din Focsani, insotit de doua dame de companie, pe cand isi turna sampanie in cap. Ulterior, Argint a declarat la BBC ca insusi generalul (r) Petrache Candea, seful SRI Vrancea, i-a cerut filmul deocheat si, pentru ca n-a vrut sa-l predea, a fost "lucrat informativ".
Costica Argint a mai incercat sa obtina azil politic in Marea Britanie in anul 1998. Autoritatile din Regatul Unit au respins, insa, prompt cererea. In 2000, "prigonitul" Argint si-a indreptat pasii catre Roma, unde erau deja stabiliti cateva zeci de mii de vranceni. Retinut de carabinieri, Costica Argint a declarat sus si tare ca este discriminat in tara sa.

La solicitarea IJP Vrancea, in anul 2002, pe numele lui Argint a fost emis un mandat de urmarire internationala, iar in iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis un mandat international de arestare. Numai ca, in anul 2006, Argint a reusit sa obtina statutul de azilant politic in Italia, astfel ca autoritatile nu au mai putut pune in aplicare mandatul, desi azilul politic nu poate functiona intre state apartinand UE.
Fantomatica Asociatie a Romilor Refugiati Politic a fost adusa la discutia cu premierul Tariceanu numai pentru ca Argint sa patrunda in sala unde se tinea intrunirea de la Roma. "N-a infiintat Argint nici o asociatie la Roma. El are un restaurant cu nightclub, in care face trafic de femei. De altfel, prostituatele romance si moldovence ce activeaza pe Via Salari ii platesc lui taxa de protectie. Taxa de protectie ii mai platesc majoritatea sutilor, spargatorilor si springarilor romani care actioneaza la periferia Romei in zonele Rieti, Via Casilina si Via Salari. Este si foarte bogat, si este mai bine sa n-ai de-a face cu el", sustine unul dintre fostii sai parteneri de "afaceri". Se pare ca autointitulatul lider al romilor din Italia este unul dintre informatorii de baza ai carabinierilor din Roma in chestiuni legate de romani. "El le spune carabinierilor pe cine sa aresteze si pe cine nu dintre cetatenii romani prezenti la Roma si care comit infractiuni", a mai precizat aceeasi sursa.

AMINTIRI
"Oprisan a fost un copil amarat care fura bibelouri"

Dupa fuga fratelui sau, Mitica Argint, a declarat ca seful CJ Marian Oprisan a fost unul dintre "ucenicii de baza" ai acestuia. "Oprisan fura conserve din Alimentara si i le dadea fratelui meu! Era amarat, nici nu avea ce manca, de altfel mai multa vreme a locuit la noi in casa. Din cand in cand, Costica il mai trimitea «la treaba» dupa cate un portofel, prin gara, autogara si prin autobuze". Ulterior, Partida Romilor a semnat un protocol de colaborare electorala cu PSD. Ca urmare, Costica Argint a incercat sa mai indulceasca afirmatia si a declarat, in Italia, ca "Oprisan a fost un copil amarat care fura bibelouri de prin case, si nu portofele". In replica, Marian Oprisan ne-a declarat: "Este o poveste. Sunt niste indivizi certati cu legea. Nu aveau cum sa ma cunoasca pe mine sa ma invete sa fur portofele pentru ca in viata mea nu am facut asa ceva. Toata aceasta discutie imi pare un subiect de prost gust."

POLITIST
Dat in urmarire prin Interpol

Subcomisarul Daniel Popescu, seful Compartimentului de Urmariti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Vrancea, a precizat situatia juridica a lui Costica Argint. "Costica Argint este urmarit de Justitia din Romania pentru ca se sustrage executarii unui mandat de 3,6 ani inchisoare. Dupa 39 de zile de arest preventiv, Argint a fost eliberat, iar Parchetul nu i-a mai prelungit mandatul. El s-a stabilit la Roma si a fost pus in urmarire nationala si mai apoi internationala. Deoarece aveam semnale ca se afla in Italia, in noiembrie 2002 am demarat procedurile de extradare, care au fost insa suspendate pe motiv ca acesta a inaintat autoritatilor italiene o cerere de azil politic. Noi am facut toate demersurile legale pentru a-l aduce in tara, dar i s-a aprobat cererea de azil politic si toate eforturile noastre au fost blocate. Costica Argint, din punctul de vedere al autoritatilor romane, este in continuare urmarit. Daca iese din spatiul italian, va fi arestat imediat", a spus Daniel Popescu. Fratele lui Costica Argint spune ca Justitia romana i-a facut acestuia o nedreptate. "Fratele meu a prezentat documente justificative Justitiei italiene, care i-a dat dreptate si i-a acordat azil politic. Vreau sa va spun ca, in contradictie cu cele afirmate de unii, fratele meu munceste in Roma si este un lider respectat al romilor din capitala Italiei", a precizat Mitica Argint.

MILOSTIVENIE
Premierului nu i se pare grava situatia

SPP era informat despre situatia lui Costica Argint, iar decizia participarii la intalnirea de la Roma cu oficialii romani s-a luat dupa o discutie a acestuia cu Mihnea Constantinescu, directorul de cabinet al premierului. S-a considerat ca problemele pe care doreste sa le prezinte Argint sunt importante, iar un refuz ar fi creat speculatii, a explicat premierul. "Eu nu am fost avertizat inainte de inceperea intalnirii, pentru ca el a avut o intalnire cu directorul meu de cabinet, care fusese informat cu putin timp inainte. Oamenii intrasera acolo, ajunsesera toti, trebuia sa facem un incident? Unii au spus ca ameninta sa faca o manifestatie. Problema este ca nu am vrut ca la aceasta intalnire, la care am invitat toate asociatiile de romani, sa apara cumva impresia ca pe romi ii dam la o parte. Pentru ca s-ar fi speculat daca nu l-am fi lasat, atunci ar fi fost pus pe faptul ca «am vrut sa vorbesc cu premierul, sa-i spun ceva, si nu sunt lasat»", a spus Tariceanu. Intrebat daca nu considera ca intalnirea cu Argint a fost o greseala, premierul a raspuns: "Nu cred ca este cel mai grav lucru ca acest om a putut sa vina si sa-si spuna si el pasurile si problemele". Ieri au existat voci care au cerut demisia sefului SPP, Lucian Pahontu.

Reactii
Centrul Simon Wiesenthal ii cere premierului Tariceanu sa-l demita pe ministrul Cioroianu

Intrebat daca stia ca persoana care l-a iertat pentru deportatii in desertul egiptean este un infractor in Romania si daca nu trebuia verificat inainte de a i se permite sa asiste la intalnire, Cioroianu le-a raspuns iritat, joi seara, ziaristilor care-l chestionau: "Eventual sunt informati ministrul, premierul si ministrul de Interne. Nu e in atributiile mele sa umblu cu catusele dupa mine. si ce putea face primul ministru, sa il alerge prin sala?", a spus ministrul de Externe. "Nu le-am verificat cazierul la intrare", a completat acesta. Adrian Cioroianu insista ca nu a avut nici un dialog personal cu Costica Argint, desi in toata presa de ieri a aparut o fotografie cu el si Argint in tête-à-tête, ministrul tinand mana pe umarul infractorului. Cioroianu a povestit ca in jur de 20 de persoane dintre cele prezente in sala au intrat in dialog cu autoritatile romane prezente, iar printre ele s-a aflat si Costica Argint, care i s-a parut ca a vorbit absolut decent. Ministrul a repetat insa ca nu a fost un dialog personal avut cu acesta. Cat despre organizarea evenimentului, Cioroianu a povestit: "Acolo a venit cine a vrut. A luat cuvantul cine a vrut. Nu a fost un dialog intre domnul Argint si mine in mod special. Nu au fost facute invitatii. Am aflat ulterior ca in sala era cineva cu probleme. Delegatia romana prezenta acolo a discutat cu 150 de oameni, cativa dintre ei au dat mana cu cine au apucat". Exasperat de insistentele jurnalistilor, Cioroianu a spus: "Eu nu sunt perfect, dar sunt capabil sa imi cer scuze atunci cand folosesc exprimari neinspirate. Nu-mi cereti insa sa recunosc greseli pe care nu le-am facut". Greseala la care s-a referit Cioroianu este discutia cu Argint. Concluzia lui Cioroianu: "Cred ca sunt potrivit pentru functia de ministru de Externe".
Costica Argint a declarat – intr-o interventie telefonica, la Realitatea TV – ca este convins de faptul ca autoritatile stiau ca este urmarit penal in Romania. Mai mult, el a confirmat ca a cerut protectie statului italian in cazul in care ar fi fost retinut impotriva vointei lui de catre autoritatile romane.
Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut ieri premierului Tariceanu sa-l demita pe Cioroianu pentru ca a pledat pentru "deportarea romilor" si sa-l condamne public pe ministru.

Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă