23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialArctica continuă să se încălzească într-un ritm fără precedent

Arctica continuă să se încălzească într-un ritm fără precedent

Arctica continuă să se încălzească într-un ritm fără precedent, afectând populaţiile şi ecosistemele, ca şi climatul în zonele cele mai populate ale emisferei nordice, potrivit raportului anual al guvernului american despre acest subiect, potrivit Agerpres.

 

Groenlanda înregistrează temperaturi record, o topire a gheţii şi o diminuare a masei banchizei, conchide o echipă internaţională de 69 de oameni de ştiinţă în raportul său anual intitulat „Arctic Report Card”.

Gheaţa prezentă în timpul sezonului cel mai cald continuă să se reducă. Vara trecută a fost măsurată cea de a treia suprafaţă mai redusă de la începutul observaţiilor prin satelit în 1979. Recordul contracţiei gheţii a fost înregistrat în 2007, urmat de 2008. Grosimea gheţii care pluteşte s-a redus tot mai mult şi durata acoperirii cu zăpadă a Arcticii a fost cea mai scurtă în acest an comparativ cu cei 44 de ani de când este măsurată.

Climatologii au observat, de asemenea, semne că efectele încălzirii aerului în atmosfera arctică toamna contribuie la schimbările circulaţiei atmosferice în Arctica şi la latitudinile medii în emisfera nordică.

Arctica este un important motor al climatului şi al meteorologiei în jurul globului. Este, de asemenea, o sursă esenţială de hrană pentru numeroase populaţii de păsări, mamifere şi peşti pe planetă, unde numeroase dintre el se duc pentru a se reproduce.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă