30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialARBDD blocheaza investitiile turistice din Delta Dunarii

ARBDD blocheaza investitiile turistice din Delta Dunarii

» Investitii de 20 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice in Delta Dunarii sunt blocate de divergente funciare intre ARBDD si Consiliul Judetean Tulcea.

 

» Guvernatorul ARBDD a avizat initial amplasamentele porturilor turistice si modernizarea plajei Sulina, dar s-a razgandit si le blocheaza.

Investitiile pentru extinderea infrastructurii turistice din Delta Dunarii, promovate cu multa insistenta de ministrul Elena Udrea, continua sa faca valuri. Desi ministrul Turismului a efectuat mai multe vizite in Delta pentru a impulsiona investirea a 25 milioane de euro, fonduri puse la dispozitie din bugetul Ministerului Turismului pentru construirea a trei porturi turistice si pentru amenajarea plajei Sulina, doar lucrarile la portul din Sf. Gheorghe sunt in grafic. Ca atare, doar cinci milioane de euro din 25 milioane de euro aflate la dispozitia Consiliului Judetean Tulcea pentru aceste investitii se vor cheltui deocamdata. Lucrarile la portul turistic din Murighiol au fost blocate, intr-o prima faza, de o disputa cu firma Piscicola Murighiol, pentru ca patronul acesteia, Alexandru Bittner, a cerut de la buget cinci milioane de euro pentru a ceda 200 metri de dig care ar fi fost afectat de constructie.

 

Proiectantii au mutat amplasamentul portului de la digul lui Bittner pe un teren care apartine Consiliului Local Murighiol, dar investitia nu s-a deblocat pentru ca guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, a revendicat in instanta o mica insula, aparuta peste noapte in viitorul bazin al portului turistic. Cum la noi procesele de acest gen dureaza mai multi ani, respectiva investitie turistica ramane blocata pentru o perioada nedefinita. Surprinzator este ca, in momentul proiectarii acestui port, guvernatorul Baboianu, pe atunci director executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a avizat investitia de la Murighiol, iar dupa un an pune bete-n roate.

Si constructia viitorului port din vecinatatea cetatii Enisala este blocata tot de o divergenta cu ARBDD. In acest caz, ARBDD accepta sa cedeze cateva hectare din teritorul pe care-l administreaza pentru construirea portului, dar Guvernul nu a aprobat transferul pentru ca mai multe asociatii neguvernamentale au protestat ca ar fi afectat habitatul unor pasari protejate. Amenajarea plajei Sulina a inceput, dar juristii sustin ca este ilegala pentru ca statutul juridic al terenului pe care se realizeaza investitia este in disputa dintre ARBDD si Primaria Sulina. Consiliul Judetean Tulcea, care este titularul investitiei, a promovat un proiect de hotarare de guvern pentru primirea in administrare terenul plajei, dar Executivul intarzie sa se pronunte. Victor Tarhon, presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, a declarat ca "in scurt timp Guvernul va solutiona aceste probleme funciare, iar investitiile de infrastructura turistica din Delta vor fi realizate la termen".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă