Aproximativ 2.500 de poliţişti de proximitate vor învăţa, la Centrul de pregătire de la Slatina, limba şi cultura romani, după ce Poliţia Română a decis să dezvolte conceptul de poliţie de proximitate şi în mediul rural, în special în comunităţile de romi, informează Mediafax.
Direcţia de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române implementează, la nivel naţional, în parteneriat cu Universitatea din Geneva şi Academia de Poliţie din Savatan, proiectul „Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunităţile de romi şi alte comunităţi defavorizate socio-economic”.
Proiectul are ca obiective prevenirea infracţionalităţii şi creşterea sentimentului de siguranţă publică pentru locuitorii de la sate şi comune.
Proiectul va fi sprijinit de echipe de specialişti din Elveţia, care, pe lângă sprijinul financiar, vor asigura expertiza necesară derulării proiectului. Contribuţia partenerilor străini se ridică la aproape două milioane de franci elveţieni.
Adjunctul şefului Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române, comisarul şef Mihai Pruteanu, a declarat, marţi, că 2.500 de poliţişti din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire în domeniu poliţiei de proximitate, pentru a putea astfel să aibă un dialog eficient cu persoanele care fac parte din comunităţile cărora li se adresează.
În acest sens, pe lângă cursurile de engleză şi franceză pe le susţin la Centrul de Pregătire al Agenţilor de Poliţie „Nicolae Golescu” din Slatina, vor urma şi un curs în cadrul căruia vor trebui să înveţe limba şi cultura persoanelor care trăiesc în comunităţile de romi.
„Prin apropierea poliţiştilor de aceste comunităţi se urmăreşte cunoaşterea cauzelor care pot genera criminalitate, abordarea acestora, precum şi rezolvarea sau îndepărtarea lor. Până acum am identificat 97 de comune cu populaţii importante de romi. De exemplu, la Bărbuleşti, judeţul Ialomiţa, trăiesc peste 7.000 de romi”, a spus comisarul şef Mihai Pruteanu.
În anul 2003 a fost încheiat, la Berna, un acord între Guvernul României şi cel al Elveţiei, cu scopul de a implementa conceptul de poliţie de proximitate. Proiectul a fost iniţial unul pilot, implementat în anul 2000 în mediul urban din două judeţe şi, datorită succesului înregistrat, a fost introdus, progresiv, la nivelul întregii ţări, astfel că, în prezent, există poliţişti de proximitate în toate oraşele din România.