13 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialAplicație anti-„fake news“ creată la Cluj, finanțată de Google: Trust Servista poate...

Aplicație anti-„fake news“ creată la Cluj, finanțată de Google: Trust Servista poate descoperi sursa primară a unei informații, precum și cât este de credibilă | REPORTAJ

Gigantul american Google finanțează un start-up din Cluj care dezvoltă o aplicație menită să descopere știrile false. Concret, aplicația scrisă de informaticienii clujeni îi ajută pe utilizatori să depisteze care este sursa originală a unei informații. Mai mult, ea foloseşte algoritmi şi analize semantice pentru a determina verosimilitatea unei informaţii, iar utilizatorii aplicației pot avea acces la referențialele legate de informația pe care doresc să o verifice.

„Am pornit de la ideea că o astfel de aplicație este foarte bună pentru jurnaliștii de investigație. Ea poate oferi în câteva ore informații pentru obținerea cărora ar fi nevoie altfel de o muncă de câteva zile. Însă aplicația poate fi folosită și de com-panii sau de instituții publice“, a declarat fondatorul start-up-ului Zetta Cloud, Emil Ștețco.

Trust Servista, o sită pentru cernut fake news

Aplicația Trust Servista a fost creată de o echipă de informaticieni clujeni, care au remarcat faptul că cititorii sunt asaltați de o avalanșă de informații online care sunt inexacte, imposibil de verificat pentru un utilizator obișnuit sau care sunt total false. Munca pentru crearea acestui program a început acum doi ani, spune Emil Ștețco.

Aplicația a putut fi dezvoltată cu ajutorul unei finanțări nerambursabile, în valoare de 50.000 de euro, acordată de gigantul american Google, adaugă fondatorul Zetta Cloud. „Ne-am gândit la ideea asta cu ceva timp înainte ca problema fake news-ului să fie atât de caldă, după alegerile din Statele Unite ale Americii şi asta se întâmpla undeva în noiembrie 2015, când am aplicat pentru un grant de la Google. Compania are o iniţiativă pentru zona de news, adică pentru știrile care sunt indexate de aceas-tă platformă; inițiativa se numeşte Google Digital Initiative. Am fost două companii româneşti care am primit primul grant“, a declarat Emil Şteţco.

Proiectul propus de Zetta Cloud i-a impresionat prin originalitate pe membrii juriului.

Cea de-a doua entitate din România care a solicitat și a primit un astfel de grant de la Google a fost Gazeta Sporturilor.

Emil Ștețco spune că programul de finanțare oferit de Google se adresează agen-ţiilor de presă, jurnaliştilor de investigaţie şi instituţiilor publice din întreaga lume care doresc să filtreze informaţia toxică din presa online şi să înţeleagă care conţinut este demn de încredere.

Cum funcționează aplicația dezvoltată la Cluj

Emil Ștețco explică modul în care funcționează Trust Servista. „Folosim algo-ritmi de inteligenţă artificială şi algoritmi de procesare de limbaj natural pentru a putea, ca plecând de la un articol, să ajungem la sursa iniţială a informaţiei şi, în funcţie de toate meta informaţiile pe care le găsim pe parcursul acestei căutări, să generăm un «trust score», aşa îi spunem noi, un nivel de încredere pentru respectiva informaţie. Căutarea noastră merge spre sursa primară chiar dacă articolul sau articolele pe care le analizează aplicația noastră nu conțin nici un fel de link-uri“, afirmă fondatorul companiei Zetta Cloud.

Însă nu doar mass-media, jurnaliștii și cititorii articolelor ar putea beneficia de această aplicație, ci și me-diul universitar.

„Sursa iniţială a informaţiei – noi o numim pacientul zero – pentru că vedem modul în care se răspândeşte informaţia foarte apropiată de modul în care se răspândeşte un virus, deci în drum spre pacientul zero noi folosim algoritmi de procesare semantică şi diferenţe semnatice între documente, între articole. Genul acesta de comparare semantică s-ar putea folosi şi într-un produs care ar merge către zona universitară, zona verificării plagiatului“, a mai spus fondatorul TrustServista.

În România, după seria de plagiate în care au fost implicați politicieni precum fostul premier Victor Ponta sau fostul vicepremier Gabriel Oprea, în universitățile serioase a început să devină o practică tot mai răspândită analizarea lucrărilor realizate de studenți, absolvenți, masteranzi sau doctoranzi cu ajutorul unor produse informatice care verifică dacă nu cumva articolele sau tezele au fost copiate. Unele dintre instituțiile de educație superioară au introdus astfel de sisteme de verificare chiar înainte de izbucnirea scandalului plagiatelor; acesta este cazul Universității „Babeș-Bolyai“. Astfel, au reușit să reducă din numărul de scandaluri legate de furtul academic.

Însă nu toate programele informatice menite să verifice eventualele plagiate sunt suficient de performante. Unele dintre ele nu „înțeleg“ foarte bine textele scrise în alte limbi sau care includ caractere speciale, cum sunt diacriticele. Membrii echipei de informaticieni care dezvoltă aplicația Trust Servista încearcă să rezolve ast-fel de probleme. Deocamdată, aplicația este disponibilă doar în limba engleză, în varianta alfa, după cum spune Emil Ștețco. Informaticienii clujeni lucrează în prezent la o variantă care va oferi utilizatorilor mai multe opțiuni, inclusiv posibilitatea de a analiza știri scrise și în alte limbi, precum româna, franceza sau germana.

Inflație de știri false

Aplicaţia vine după ce, în toate ţările, nivelul încrederii în presă a scăzut considerabil, din cauza știrilor false. În Statele Unite ale Americii a făcut carieră o manipulare în care a fost implicat și un român. Site-urile de știri false au difuzat inclusiv minciuna potrivit căreia Papa Francisc l-ar fi susținut pe Donald Trump.

În România, abundă așa-zise informații referitoa-re la daci, site-uri care propagă „teoria“ care spune că limba latină ar fi fost, de fapt, limba vechilor daci răspândită nimeni nu știe cum în Italia, dar și articole referitoare la tuneluri secrete pe sub Munții Bucegi, pe sub Marea Neagră sau despre cine știe ce uriași care ar fi fost descoperiți în Munții Apuseni. În general, aceste manipulări sunt promovate de site-uri care propagă ideologia legionară, care fac jocurile Rusiei sau ambele în același timp.

Recent, istoricul Adrian Cio-roianu susținea într-o conferință că scopul unor astfel de manipulări este acela de a întări retorica anti-occidentală și de a specula frustrările multor români astfel încât oamenii să creadă într-un așa-zis excepționalism românesc.

Specialiștii în comunicare afirmă că acest tip de manipulare este unul deja clasic. Pentru că sentimentele antirusești ale românilor sunt foarte puternice din cauza istoriei cumplite a invaziilor rusești, dar și pentru că rușii ocupă ilegal o parte a Republicii Moldova, ținta propagandei rusești nu este aceea de a-i face pe români să îi iubească pe ruși, pentru că acesta ar fi un obiectiv imposibil de atins. În acest context, ținta propagandei rusești este aceea de a-i face pe români să iubească mai puțin Occidentul, precum și să speculeze afinitățile religioase dintre români și ruși.

De multe ori, articolele manipulatoare sunt rostogolite de pe un site pe altul și capătă aparența credibilității. Însă acest mecanism de manipulare va putea fi demontat mai ușor cu ajutorul Trust Servista.

CV. Cine este Emil Ștețco

Informaticianul care a avut ideea creării aplicației pentru depistarea știrilor false este născut în Maramureș și a venit la Cluj pentru a studia la facultate.

Emil Șețco a lucrat pentru mai multe companii de IT, înainte de a fonda propriul său start-up, Zetta Cloud.

El a lansat și aplicația Știrili – știri fără E-uri, pentru a permite utilizatorilor de Internet să își personalizeze fluxurile de știri în funcție de preferințele și interesele lor. De asemenea, Emil Ștețco este implicat și în forumul civic Părinți Clujeni, care a devenit Părinți din România.

Inițial, acest forum a fost o comunitate online, însă între timp a devenit cea mai importantă organizație neguvernamentală a părinților din zona Clujului.

Printre serviciile dezvoltate de această comunitate de părinți se numără PediTel, primul serviciu telefonic de asistență medicală cu caracter pediatric din România, serviciu deservit de medici care au reușit să degreveze serviciile medicale de urgență de mii de cazuri medicale mai puțin grave.

Cele mai citite

Alex Salmond, fost premier al Scoției, a murit la 69 de ani

Fostul premier scoţian Alex Salmond, fervent apărător al independenţei Scoţiei, a murit la vârsta de 69 de ani, au anunţat sâmbătă membri ai Partidului...

Alex Salmond, fost premier al Scoției, a murit la 69 de ani

Fostul premier scoţian Alex Salmond, fervent apărător al independenţei Scoţiei, a murit la vârsta de 69 de ani, au anunţat sâmbătă membri ai Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă