3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialApartamentele din Targu-Mures s-au scumpit cu 20%

Apartamentele din Targu-Mures s-au scumpit cu 20%

Specialistii din domeniul imobiliar din Targu-Mures sustin ca tendinta de crestere a preturilor la tranzactiile de locuinte cu 20-25 la suta anual se va mentine si pe viitor, iar in scurt timp un apartament cu doua camere ar putea sa coste pana la 80.000 de euro. Cateva dintre motivele pentru care sumele cu care poate fi achizitionat un apartament sunt cele legate de creditele bancare si de faptul ca incet-incet apar pe piata locuinte complet renovate.

Tranzactii mai putine, valori mai mari

La o analiza de suprafata a pietii imobiliare din Targu-Mures, am putea fi tentati sa le plangem de mila patronilor celor peste 50 de agentii imobiliare din oras. Aceasta, deoarece, comparativ cu anii anteriori, numarul locuintelor care fac obiectul vanzarii sau al cumpararii este considerabil mai mic. Mergand in profunzime, observam, insa, ca nu sunt motive pentru a-i compatimi pe cei care activeaza in domeniu avand in vedere ca, odata cu reducerea tranzactiilor, s-a produs si cresterea valorilor tranzactionate, astfel ca, spre deosebire de anul trecut, in 2005 pretul imobilelor a crescut cu pana la 25 la suta si nu se va opri aici.
Co-presedintele Asociatiei Agentiilor Imobiliare (AAI) din judet, Mircea Prozan, recunoaste acest aspect pe care il considera unul de normalizare. “Dinamica anilor anteriori in domeniul imobiliar a fost una mai putin normala. In conditiile in care se stia ca sumele vor creste, vanzarile au fost mult mai mari decat era firesc”, a afirmat acesta.
Potrivit lui Prozan, pana la inceputul anului trecut, pe piata imobiliara din oras numarul cumparatorilor, respectiv cererea, era mai mare decat cel al vanzatorilor, respectiv oferta. “Din 2004, piata a inceput sa se stabilizeze, in acest an facandu-se resimtita o usoara scadere a numarului de tranzactii, insa valoarea acestora a crescut”, a mai afirmat co-presedintele AAI. El a adaugat ca tranzactiile s-au redus fata de acum doi sau trei ani pana la 25 la suta, insa anual pretul locuintelor vandute sau cumparate a crescut cam cu acelasi procent, tendinta ramanand aceeasi si pentru 2006.

Stocul apartamentelor vechi – tot mai mic

“Preturile vor creste permanent, pentru ca imobilele sunt subevaluate”, a mai explicat Prozan. El a spus ca piata imobiliara se va apropia in urmatorii ani tot mai mult de cea din Occident, unde un apartament cu 2 camere se vinde cu 80.000 de euro, iar o casa – cu pana la 1 milion de euro. Totodata, co-presedintele AAI a afirmat ca un alt motiv de crestere a preturilor il constituie creditele bancare si banii trimisi acasa de romanii plecati la munca in strainatate.
Piata imobiliara este, insa, influentata la Targu-Mures, ca mai peste tot in tara, si de zonele de interes si de perspectivele de dezvoltare a spatiilor unde se afla imobilele care fac obiectul tranzactiilor. Astfel, un apartament cu doua camere situat in zona ultracentrala a municipiului costa intre 34.000 – 45.000 de euro, preturi apropiate fiind si in zonele Domus, Tudor sau Cornisa. In schimb, in cartierul Dambu sau in Ady Endre, sumele abia daca ajung la 30.000 de euro, in primul caz influenta avand-o suprafata mica a apartamentelor, iar in al doilea rand faima rea a cartierului locuit de rromi.
In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, preturile acestora incep de la 33.000 de euro, cele nerenovate sau din cartierele rau-famate, si ajung la 60.000 de euro sau chiar peste aceasta suma in buricul targului, respectiv in zona Domus sau Cornisa. In mod surprinzator, apartamentele cu patru camere au preturi apropiate celor cu trei camere, explicatia fiind aceea ca nu se poate vorbi de un confort cu mult mai mare. Adrian

Cele mai citite

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă