Piata imobiliara din Timisoara se confrunta, in ultimele luni, cu o adevarata avalansa de cereri de cumparare. Cu toate acestea, oferta este foarte saraca datorita faptului ca proprietarii de spatii comerciale, apartamente, case sau terenuri isi retrag ofertele de la agentiile imobiliare in asteptarea preconizatei explozii de preturi. O lovitura grea o da preturilor si posibilitatea de vanzare a imobilelor din casele nationalizate. De anul trecut, zeci de straini, in special italieni, au cumparat spatii in zona ultracentrala, cea mai ravnita fiind Piata Unirii.
Agentiile imobiliare nu se asteapta nicidecum la scaderea valorii imobilelor si terenurilor, ci din contra se prevede o explozie a preturilor cu pana la 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In plus, s-a observat o cerere tot mai mare a investitorilor straini pentru imobilele istorice din centrul Timisoarei. Ca urmare, valoarea acestora a tot crescut in ultima jumatate de an si asta si din cauza ca a inceput vanzarea legala a imobilelor care intrau sub incidenta Legii 112. "Peste 10.000 de imobile din Timisoara au fost vandute pe baza Legii 112 in ultimul deceniu", a precizat Nicusor Miut, directorul Directiei Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara.
"Una dintre explicatiile pentru preturile foarte mari din zona este ca din luna iulie a anului trecut au inceput sa fie vandute apartamentele obtinute in baza Legii 112", a mai explicat Miut. "Preturile au crescut foarte mult aici pentru ca au venit multi cetateni straini, carora le place sa conserve istoria si au cumparat apartamente in mod special in zona Pietei Unirii", mai spune Miut. Pretul pentru un singur metru patrat in apartamentele din aceasta zona depaseste 1.000 de euro. si in perimetrul Pietei Victoriei, mare parte din apartamente au fost cumparate de straini, in special italieni, care le amenajeaza la ultimele standarde, apoi le inchiriaza pentru birouri, dar si cu ziua, in regim hotelier, in conditiile unei crize acute de spatii de clasa A pentru birouri.
Pe de alta parte, un interes deosebit pentru achizitionarea de imobile prezinta zona adiacenta Palatului Dicasterial, unde cumpara spatii la preturi mari avocatii sau notarii, care vor sa-si deschida cabinete.
In acest context trebuie mentionat ca mare parte din imobilele nationalizate au fost instrainate, in baza unor promisiuni de vanzare, cu mult inainte de expirarea celor 10 ani de cand tranzactia devenea legala. Acum, cum majoritatea tranzactiilor care includ case nationalizate nu mai necesita subterfugii notariale, preturile urca vertiginos. "Deja, preturile din imobilele vechi le-au egalat pe cele din noile cartiere", a declarat managerul RHM Cartier Timisoara, Nicoleta Pop.
Cartea tehnica a constructiei
Cartea tehnica a unei cladiri reprezinta ,,certificatul de nastere" al unei constructii, afirma specialistii in domeniu. Acestia mai spun ca persoanele care se decid sa construiasca o casa de locuit, trebuie sa stie ca intocmirea ei intra in sarcina proprietarului si a proiectantului. "Cartea tehnica este un act deosebit de important, intrucat contine intreaga documentatie tehnica referitoare la proiectarea, executia, receptia si urmarirea comportarii in exploatare a constructiei si instalatiilor aferente acesteia", a precizat inginerul Raul Bondrila. De asemenea, specialistul mai atrage atentia ca "ea trebuie sa cuprinda toate datele si documentele necesare pentru identificarea si determinarea starii tehnice". Cartea tehnica a unei cladiri este structurata pe mai multe capitole. Aceasta trebuie sa contina: fisa de date sintetice; proiectul de executie si documentatia privind receptia. Nu in ultimul rand, se vor atasa toate documentele referitoare la modificarile survenite fata de proiectul initial, atat in ceea ce priveste planul casei, cat si in cazul dotarilor suplimentare.
Autorizatii pentru dirigintii de santier
Dirigintii de santier din judetele Timis, Hunedoara si Caras-Severin au sustinut, recent, la Timisoara, examenele de autorizare in domeniul constructiilor civile, industriale, agricole si miniere de suprafata. Inspectorul teritorial adjunct al Inspectoratului Teritorial in Constructii Timisoara, Adrian Garleanu, a anuntat ca la aceasta sesiune de examene se vor mai prezenta si candidatii care au optat pentru alte domenii, cum ar fi monumentele, ansamblurile si siturile istorice, drumurile, podurile, transportul pe cablu, pistele de aviatie, caile ferate sau galeriile subterane. Fiecare investitor in domeniul constructiilor este obligat, conform legislatiei in vigoare, sa-si angajeze un diriginte de santier. Acesta este responsabil de supervizarea executiei imobilului. O constructie nu poate fi intabulata fara cartea tehnica realizata sub directa coordonare a dirigintelui de santier.