Imperiul fricii
Benjamin R. Barber, autorul bestseller-ului Jihad vs. Mc.World, este prezent pe piata cartii din Romania cu traducerea lucrarii “Fear's Empire, War, Terrorism and Democracy”. Barber argumenteaza in favoarea unei doctrine alternative a “razboiului preventiv” – preluarea din nou, de catre SUA a rolului de principal garant al ordinii globale prin instituirea si operarea, cu participare americana, a unui sistem de organizatii de cooperare internationala. Prin intermediul unui asemenea sistem s-ar putea promova ceea ce Barber denumeste “democratie preventiva”, avand ca elemente definitorii salvgardarea principiului respectarii suveranitatii nationale, prin obtinerea, inainte de a administra o lovitura preventiva, a acordului statelor pe teritoriul carora se afla acele entitati despre care exista certitudinea, pe baza unor informatii exacte, ca sunt teroriste, precum si includerea componentei de edificare a unor institutii democratice nationale, cu sprijinul organizatiilor internationale de cooperare globala in lupta impotriva terorismului.
Cantarea Romaniei
Editura Andreas Print din Bucuresti publicat in colectia “clasici romani” poemul in proza “Cantarea Romaniei” si alte scrieri cu un pronuntat caracter memorialistic ale lui Alecu Russo. Scriitorul s-a nascut la 17 martie 1819 la Chisinau, apoi in 1829 o cumplita epidemie de holera il lasa fara familie. Este trimis la studii in Elvetia, de unde dateaza primele incercari literare. Adevarata vocatie o gaseste in proza memorialistica. In 1846 debuteaza ca dramaturg, dar pentru “Jicnicerul Vadra” este trimis la schitul Soveja. Aici, Alecu Russo descopera o adevarata “minune poetica” – Miorita. In 1855 publica in Romania literara poemul in proza “Cantarea Romaniei, scris in limba franceza si aparut initial nesemnat, dar cu o prefata a prietenului sau Balcescu. Se stinge la inceputul lui februarie 1859 la Iasi.
Colt Alb
In colectia Piticul cu povesti a editurii Andreas Print a aparut celebra poveste a lui Jack London. Colt Alb mai mult decat povestea unui lup. Este vorba despre cruzimea umana, despre sentimente, despre cum sunt ele percepute de lumea animala, este vorba despre incredere, dreptate, instincte, care de multe ori sunt mai bine stapanite de catre un animal decat de om.