30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialApă minerală cu probleme, scoasă din comerţ

Apă minerală cu probleme, scoasă din comerţ

În perioada 15 iulie-2 august 2013, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat un control la producătorii de apă minerală privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate.

Au fost controlati 845 operatori economici (31 producatori, 104 distribuitori, 668 magazine si 42 statii de distributie carburanti) constatandu-se abateri la 471 dintre acestia privind modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a apelor minerale naturale (inclusiv apele de izvor).

A fost verificata o cantitate de circa 7.880.000 litri apa minerala naturala si apa de izvor, constatandu-se ca 832.000 litri (10,6 %) din cantitatea controlata nu respectau prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor.

Citeşte şi Carne de cal şi o substanţă interzisă, detectate în produse testate în UE

Masuri aplicate:

– oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 2.052 litri de apa minerala naturala si apa de izvor in valoare de 5.258 lei care erau depozitati in conditii improprii (temperatura peste cea impusa de producatori si sub actiunea directa a razelor solare) sau care prezentau data durabilitatii minimale depasita;

– oprirea temporara de la comercializare a cca. 830.000 litri apa minerala naturala si apa de izvor in valoare de 759.367 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;

– aplicarea a 486 sanctiuni contraventionale constand in 202 avertismente si 284 amenzi insumand 820.000 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Bogdan Cristian Nica- Presedintele ANPC: ‘Atrag atentia consumatorilor ca in aceasta perioada a anului sa fie atenti la conditiile de depozitare pentru apa pentru consum pe care o achizitioneaza, precum si la inscrisurile de pe eticheta . De asemenea, tin sa atrag atentia comerciantilor ca orice tentative de inselare a consumatorilor in ceea ce priveste inscrisurile incorecte, inexacte sau de natura sa creeze confuzii cu apele minerale naturale sau a diferentei parametrilor intre ceea ce se declara si ceea ce se determina vor fi aspru pedepsite. ‘

Citeşte şi Trei persoane, ARESTATE în Marea Britanie în ancheta privind CARNEA de CAL. FRANCEZII la originea etichetării greşite

Abateri:

Nerespectarea conditiilor de depozitare si pastrare indicate de producatori

47 de operatori economici nu respectau conditiile de depozitare indicate de producatori si inscrise pe etichete, acest lucru putand afecta calitatea apei minerale.

-Bucuresti- apele minerale erau depozitate in dormitorul apartamentului locuit, activitatea de comercializare desfasurandu-se intr-una din camere, cu vanzare la geam; apa minerala era depozitata direct pe paviment, in vestiarul unitatii.

– diferite sortimente de apa minerala erau depozitate in afara spatiului special amenajat, in aer liber, la temperatura mediului ambiant, mai mare de 30°C, sub incidenta directa a razelor solare, contrar conditiilor de depozitare mentionate pe eticheta de producatori: ‘a se pastra la loc uscat si racoros, ferit de inghet si razele solare’.

-jud. Bihor- baxurile cu apa imbuteliata erau depozitate in aer liber, sub actiunea directa a soarelui.

-jud. Cluj- ape minerale naturale depozitate contrar indicatiilor producatorului, respectiv la soare, la peste 35° C sau direct pe pardoseala si la o temperatura de peste 35° C.

-jud.Maramures- 31.920 litri de apa minerala naturala si apa de masa depozitati la soare, la temperaturi mai mari de 30° Celsius, contrar indicatiilor producatorului de a fi pastrate la temperatura 5°-25° Celsius, in locuri ferite de inghet si de razele soarelui.

-jud. Vaslui- se pastrau diferite sortimente de apa minerala in vederea distribuirii, in curtea unitatii, sub cerul liber, la temperaturi mai mari de 25ş C; paletii pe care erau depozitate baxurile cu apa minerala erau acoperiti doar partial cu prelate.

-jud. Mehedinti- se depozitau la soare si in aer liber (temperaturi peste 30°C) ape minerale, desi pe etichetele produselor se mentiona ‘A se pastra la loc racoros, 4°-25° C, ferit de inghet si razele directe ale soarelui’.

– jud. Mehedinti-apele minerale erau depozitate in afara incintei magazinului, la temperatura mediului ambiant de peste 35°C.

-jud. Braila, Suceava, Mures, Timis, Arges, Bacau, Harghita, Ilfov

-jud. Giurgiu-erau depozitate pe rampa de aprovizionare din fata depozitului, in bataia directa a soarelui (neexistand copertina de protectie) 2.802 litri ape minerale diverse sortimente,

Comercializare de ape minerale naturale cu data durabilitatii minimale depasita

Ape minerale naturale sau ape de izvor avand data durabilitatii minimale depasita au fost depistate la vanzare in jud. Arad (provenienta Ungaria), jud. Botosani, Gorj, Mehedinti.

Parametri fizico-chimici neconformi cu cei declarati

In urma analizelor de laborator efectuate de LAREX pe un esantion de apa minerala naturala din jud. Brasov au rezultat valori diferite fata de cele declarate pentru unii dintre constituentii caracteristici mentionati in compozitia chimica inscrisa pe eticheta, astfel:

Calciu; declarat 126,4 mg/l determinat 69,85 mg/l

Magneziu: declarat 8,75 mg/l determinat 1,69 mg/l

Cloruri declarat 12.0 md/l determinat 6,65 mg/l

Hidrogencarbonat declarat 427 mg/l determinat 252,31 mg/l

8,6 % din cantitatea de apa minerala naturala controlata prezenta deficiente de etichetare, lipsa informatiilor sau marcarea incorecta si/sau incompleta a elementelor de identificare si caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit.

4.1. Inscrisuri incorecte, inexacte sau de natura sa creeze confuzii cu apele minerale naturale

jud. Bihor- a distribuit sub denumirea de ‘ Apa minerala naturala’ o apa imbuteliata in Ungaria, sursa K388, insa in Lista apelor minerale recunoscute de statele membre (UE), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 2013/C 95/03 nu figureaza, la sectiunea Lista apelor minerale naturale recunoscute de Ungaria, nicio apa minerala cu acea denumire si nicio sursa K388. Pe eticheta bilingva (maghiara si romana) numele distribuitorului era inscris gresit nu se mentiona locul de exploatare si nici macar tara de origine. Produsele au fost gasite la comercializare in jud. Bihor, precum si intr-un depozit din jud. Bihor (19.200 litri).

– jud. Bihor- se comercializa prin depozitul propriu, sub denumirea de ‘apa minerala naturala’ o apa imbuteliata provenind din Ungaria ce nu se regaseste in Lista apelor minerale naturale recunoscute de statele membre ale UE.

-jud. Harghita- se imbutelia si comercializa sub denumirea de apa de masa, dar cu denumirea comerciala de apa de izvor, o apa ce a fost supusa unui tratament de purificare microbiologica, neindeplinind conditiile pentru a fi denumita apa de izvor. Astfel de procedee sunt menite a induce consumatorilor ideea ca produsul este o apa de izvor, in conditiile in care acesta este de fapt o apa de masa.

-jud. Cluj- pe eticheta unei ape minerale naturale provenind din Italia era scrisa denumirea incorecta ‘apa minerala naturala usor carbogazoasa’. De fapt, conform etichetei originale, era vorba de o apa cu continut redus de saruri minerale (oligominerala), si nu cu un continut redus de dioxid de carbon, care, de altfel, nici nu era mentionat.

-jud. Vrancea- apa de izvor era etichetata la raft sub forma ‘apa minerala’ dezinformand consumatorii cu privire la natura produsului.

-jud. Prahova- se comercializa prin depozitul propriu apa de masa, provenienta Bulgaria, pe a carei eticheta era inscrisa denumirea unui alt distribuitor in Romania decat cel real.

– Bucuresti- se comercializa o apa imbuteliata cu denumirea incorecta si ambigua ‘Apa minerala cu aroma de pepene si capsuni’. Astfel, se incalca prevederile conform carora ‘o apa minerala naturala, asa cum se prezinta la sursa, nu poate face obiectul niciunei alte adugari, decat incorporarea sau reincorporarea de dioxid de carbon’. In realitate, era vorba de o bautura racoritoare avand ca ingredient o apa carbogazoasa.

-jud. Neamt- se comercializa o apa care inducea in eroare consumatorii, atat prin utilizarea termenului ‘naturala’ in denumirea produsului (‘apa naturala de izvor’), cat si prin denumirea producatorului, ce include sintagma ‘ … – APA MINERALA NATURALA SRL’. Astfel de procedee sunt menite a induce consumatorilor ideea ca produsul este o apa minerala naturala, in conditiile in care produsul este o apa de izvor.

-Bucuresti- ‘Apa de izvor plata’ avand declarata compozitia chimica pe eticheta, desi produsul se incadreaza in categoria apelor de izvor.

-Bucuresti-‘ apa de masa carbogazoasa’ ce avea inscriptionat pe eticheta ‘produs microbiologic pur’, fara ca acest lucru sa poata fi probat prin documente sau analize de laborator adecvate.

4.2. Inscrierea incorecta a volumului nominal

Inaltimea minima a cifrelor ce indica pe etichete volumul nominal, asa cum este reglementata ‘Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum’ nu era respectata.

-jud. Neamt- apa minerala naturala in ambalaje de 2L (4 mm fata de minim 6 mm prevazut) si 7 L (5 mm fata de minim 6 mm prevazut)

4.3. Nerespectarea obligativitatii de a inscrie, pe eticheta, numele locului de exploatare sau al sursei cu caractere de cel putin o data si jumatate mai mari decat caracterele utilizate in denumirea comerciala, in cazul in care denumirea comerciala este diferita de denumirea locului sau sursei.

-jud. Maramures- se imbutelia apa minerala naturala cu denumirea comerciala corespunzatoare, fara ca numele sursei sau al locului de exploatare sa fie inscrise cu caractere de cel putin o data si jumatate mai mari decat caracterele utilizate in denumirea comerciala, conform legii.

4.4. Neinscrierea datei durabilitatii minimale sau inscrierea acesteia intr-o forma ce nu respecta prevederile actelor normative in vigoare

-jud. Bistrita-Nasaud- apa minerala naturala carbogazificata cu data durabilitatii minimale era inscrisa atat sub forma ‘A se consuma de preferinta, inainte de … ‘, cat si ‘EXP…’.

4.5. Deficiente privind inscrierea informatiilor obligatorii de pe etichete

-jud. Maramures- s-au constatat la apa minerala naturala carbogazificata produsa in jud. Brasov, care nu avea mentionat pe eticheta locul de unde este exploatata sursa si numele acesteia, contrar prevederilor legii.

-jud. Dolj- apa de izvor care nu avea inscrise pe eticheta datele necesare identificarii lotului. –jud. Constanta- neinscrierea pe etichete a denumirii si adresei importatorului pentru apa de izvor import Turcia.

– jud. Vrancea- apa imbuteliata sub denumirea ‘Apa purificata de inalta calitate’ (PET 6 L) fara ca pe eticheta sa fie inscrisa denumirea corecta (apa de masa) si fara a informa care este procedeul de purificare utilizat.

4.6. Neinscrierea in acelasi camp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a volumului net si a datei durabilitatii minimale

-jud. Arad- apa de masa; jud. Bacau- apa minerala naturala in ambalaje de sticla de 0,33L si 0,75L; jud. Brasov, Neamt- apa minerala naturala, 2L (carbogazificata) si 0,5L (plata).

4.7. Elemente de identificare si caracterizare netraduse in limba romana

-jud. Bihor- apa imbuteliata, provenienta Ungaria, la care informatiile de pe eticheta erau doar partial traduse in limba romana, unele dintre acestea fiind traduse incorect.

-jud. Satu Mare- apa minerala naturala, provenienta Ungaria, fara a avea elementele de identificare si caracterizare traduse in limba romana.

4.8. Informatii greu lizibile

-jud. Satu-Mare- apa minerala naturala, provenienta Italia;

-jud. Alba- apa minerala naturala in PET-uri de 0,5 L, la care data durabilitatii minimale era scrisa intr-o forma greu lizibila, cu o culoare alb-galbuie peste plasticul cu profil neregulat al ambalajului.

-jud. Vaslui- sursa era scrisa cu caractere de culoare alba pe fond bleu deschis, suprapusa peste compozitia chimica, fiind greu de identificat si citit.

Comercializarea de ape imbuteliate in ambalaje deteriorate

– jud. Cluj- apa de izvor in ambalaje deformate.

-jud. Mures- apa minerala naturala in ambalaje degradate, deformate, improprii comercializarii.

Lipsa afisarii pretului pe produs si/sau a pretului pe unitatea de masura sau neafisarea acestora in mod vizibil, pentru apele imbuteliate comercializate

Abaterea a fost constatata la un numar de 331 operatori economici (39 % din totalul celor controlati)- jud. Alba, Arges, Bihor, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Ilfov; Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Bucuresti.

Practici comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii

jud. Bihor- apa minerala cu afisarea sintagmei ‘Promotie’, fara a oferi consumatorilor informatiile specifice: data de inceput, durata acesteia, pret vechi / pret nou.

jud. Vrancea- ‘Apa purificata de inalta calitate’ care avea inscris pe eticheta ‘6 litri la pret de 5 litri’, fara sa existe si un sortiment in ambalaje de 5 litri, pentru a se putea face comparatia.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

1. Acordati o atentie deosebita cand cumparati ape minerale naturale si ape de izvor asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanseitatii recipientelor;

2. Acordati o atentie deosebita aspectului produselor in ceea ce priveste prezenta suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere ;

3. Acordati atentie conditiilor de depozitare, atat in magazinul de desfacere, cat si la domiciliu atunci cand producatorul impune conditii in acest sens;

4. Cititi cu atentie inscrisurile de pe etichete si cumparati numai acel produs care corespunde preferintelor si necesitatilor:

– tineti seama de gradul de mineralizare (inscris pe eticheta, in cazul apelor minerale naturale sub forma reziduului sec total), in special atunci cand exista restrictii medicale sau suferiti de anumite boli;

– nu confundati termenii ‘minerala’ cu ‘carbogazoa’; in general, apele minerale naturale au un continut de saruri minerale diferit de cel al apei potabile din retea;

– aveti in vedere faptul ca apele cu continut de dioxid de carbon au un pH mai mic (aciditate sporita);

– aveti in vedere ca apele cu un continut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor si copiilor sub 7 ani;

– tineti seama de faptul ca numai apa necarbogazoasa (plata) si cu o mineralizare de maximum 500 mg/l (‘oligominerala’ sau ‘slab mineralizata’) poate fi folosita la prepararea hranei sugarilor;

Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;

La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă