14.7 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialApa Aradului, o adevărată afacere

Apa Aradului, o adevărată afacere

Cu toate că afacerea ar aduce la bugetul local o sumă frumoasă, opoziţia consideră că preţul plătit de partenerii maghiari este în defavoarea localnicilor

 

Aradul va livra apă potabilă Ungariei. Proiectul are la bază o primă discuţie, care a avut loc în anul 2008, în comisiile mixte româno – maghiare ale Consiliilor Judeţene Arad şi Bekes în care a fost prezentată iniţiativa companiilor de apă ale celor două judeţe de a furniza apă potabilă din frontul de captare Arad Nord în judeţul Bekes. Exportul de apă se va face prin Societatea Aqua Trans Mureşul SA, cu capital mixt româno-maghiar. Fiecare parte va deţine 50% din această firmă, care concesionează 20 de foraje.

Amenajarea conductei şi a puţurilor de forare se face până în anul 2012, an din care va începe livrarea de apă de la Arad spre Bekes. Partea ungară a solicitat 30.000 de metri cubi de apă pe zi. Aradul foloseşte în acest moment 30 % din disponibilul de apă potabilă din judeţ, urmând ca 30 % să fie furnizat în Ungaria, iar judeţului Arad să-i rămână o rezervă de 40 %, conform normelor de siguranţă impuse de standardele UE. „Noua uzină Aqua Arad va deveni o emblemă pentru municipiu, va produce o excepţională apă potabilă plată şi mineralizată pentru arădeni la preţul de sub 1 leu pe metrul cub şi va aduce bugetului local un venit de 15.000.000 euro anual prin îmbutelierea şi vânzarea acestei ape atât în ţară cât şi în toată Europa”, spune Mircea Purcaru, preşedinte al Federaţiei Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea V Vest.

Liberalii sunt suspecţi

PNL Arad a descoperit o afacere „bulgărească” a autorităţilor locale: vând apa ungurilor cu 1 leu, iar arădenii plătesc 3,3 lei metrul cub. Ionel Ciupe, vicepreşedintele Biroului Teritorial Judeţean al PNL Arad, spune că nu este de acord cu unele prevederi ale contractului: „Cine a permis şi cu ce drept concesionarea apei Aradului pe 49 de ani, pe un preţ de nimic? Ni se aruncă praf în ochi că România va avea beneficiu, că anual Compania de Apă va avea 239.000 euro beneficiu. De ce maghiarii vor plăti un preţ în jurul a 1 leu pentru metrul cub de apă, pe când noi plătim 3,3 lei metrul cub. Este corect ca arădenii să plătească mai mult pentru apa potabilă decât preţul la care se vinde aceeaşi apă ungurilor?”.

Ciupe explică că în Ungaria, consumatorii plătesc metrul cub de apă cu aproximativ 1 euro, preţ care va fi menţinut şi după importul din România. „Diferenţa ar însemna un profit frumuşel pentru partenerii unguri, având în vedere că ei vor primi o apă aproape potabilă de la Arad. Singurele operaţiuni pe care vor mai trebui să le facă sunt o clorinare şi o trecere a apei printr-un pat filtrant format din straturi de nisip cuarţos. Aceste operaţiuni sunt prea ieftine pentru a ridica preţul apei la 1 euro metrul cub”, a declarat Ionel Ciupe.

După 2012, apa de Arad va concura Borsec-ul

Conservatorii arădeni susţin că apa potabilă mineralizată de Arad ar concura cu Borsec. „Specialiştii noştri au constatat că apa noastră este cea mai bună apă din ţară, o apă pură de izvor nefiind necesare tratamente special, deosebite pentru a putea fi consumată. Dacă aceasta ar fi mineralizată ea ar putea concura oricând cu vestita apă minerala Borsec”, a declarat Mircea Purcaru, preşedinte PC Arad, preşedinte al Federaţiei Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea V Vest. Conservatorii arădeni spun că după alegerile din 2012, odată cu venirea USL -ului la putere vor accesa fonduri europene şi vor construi cea mai modernă uzină de apă din România, care va avea 50- 60 puţuri de mare adâncime cu o capacitate maximă de 60-62 mii metri cubi pe oră. În acest fel, se vor aduce milioane de euro bugetului de stat.


Intre export şi îmbuteliere

Aradul are apă potabilă cu calităţi foarte bune. Consiliul Judeţean Arad, împreună cu cel din judeţul Bekes, Ungaria au decis înfiinţarea unei societăţi comerciale cu capital mixt, prin care România va exporta apă Ungariei. În acest timp, politicienii arădeni spun că apa livrată Ungariei este la un preţ mult mai mic decât cea care pe care o plătesc arădenii. Ei vin cu o altă propunere: mineralizarea şi îmbutelierea apei, afacere ce ar aduce Aradului milioane de euro.

Cele mai citite

Cunoscutul artist Randi, la volan sub influența drogurilor

Cunoscutul artist Randi a fost prins de polițiști în timp ce conducea sub influența drogurilor. Incidentul a avut loc în luna februarie, când acesta...

Solicitarea de ridicare a imunității deputatului Nelu Tătaru, votată în Camera Deputaților

Solicitarea de ridicare a imunității deputatului Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății din perioada pandemiei, va fi dezbătută luni, 14 octombrie, și supusă votului...

România învinge Cipru cu 3-0 în deplasare în Liga Națiunilor și conduce grupa din care face parte

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 3-0 (3-0), sâmbătă seara, pe AEK Arena din Larnaca, în Grupa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă