-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialANSVSA: 91 de cai au fost vânduţi din CA Rosetti anterior celor...

ANSVSA: 91 de cai au fost vânduţi din CA Rosetti anterior celor opriţi de ONG-uri

Alţi 91 de cai au fost vânduţi la abator de sătenii din comuna tulceană C.A. Rosetti cu o lună înainte de transportul care a scandalizat, pentru câteva zile, opinia publică românească şi a readus în discuţie situaţia cailor din Deltă, reiese dintr-o anchetă a ANSVSA, scrie Mediafax.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă, într-un comunicat de presă de miercuri, că ancheta dispusă în acest caz de şeful instituţiei a fost terminată, în urma acesteia urmând ca directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea, Marinela Tertiş, să fie cercetată de o comisie de disciplină, alături de alţi trei colegi şi de medicul veterinar din comună. Directorul Tertiş riscă destituirea, iar celelalte trei persoane diferite sancţiuni.

Primul lucru constatat în urma anchetei a fost problema de proprietate asupra cailor aşa-zişi sălbatici din Delta Dunării.

“Modul de creştere a animalelor în Sulina şi CA Rosetti a prezentat, în decursul timpului, anumite parcularităţi, în sensul că, pentru perioade mari de timp în cursul anului, animalele cetăţenilor sunt lăsate libere pe păşunile existente, în grinduri dar şi în zone protejate. (…) s-a instituit o presiune asupra cetăţenilor de a-şi limita numărul de cabaline, în sensul valorificării acestora. În aceste condiţii, persoane interesate în comerţul cu animale au identificat o oportunitate pe care au încercat să o materializeze în sensul achiziţionării cailor supranumerari de la cetăţenii din Sulina şi C.A. Rosetti. Mare parte din aceste cabaline sunt lăsate libere de către proprietari, în zonele menţionate mai sus, iar aceştia, în momentul în care au decis să-şi comercializeze cabalinele, şi-au certificat proprietatea pe baza actelor de proprietate eliberate de Primărie”, se precizează în comunicatul de miercuri all ANSVSA, în care sunt prezentate concluziile anchetei dispuse de şeful instituţiei.

Mai mult, ANSVSA acuză localnicii că îşi recunosc proprietatea asupra cailor doar atunci când au ocazia să-i vândă şi să încaseze bani.

“Deoarece în zona Pădurii Letea este estimat un număr de aproximativ 500 de cabaline care trăiesc liber fără a fi supravegheate, parte din ele având proprietari care nu-şi mai recunosc proprietatea decât în momentul în care pot obţine beneficii materiale, şi întrucât în această situaţie este extrem de dificil de a se stabili proprietatea, este necesară stabilirea unui Plan de măsuri”, se precizează în comunicatul citat.

Pentru reglarea problemei, ANSVSA propune ca autorităţile locale, Agenţia Naţională pentru Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) şi ONG-urile să pună la punct un sistem care să-i oblige pe proprietarii de cai “să declare în scris” numărul de animale pe care îl deţin, iar caii să fie apoi capturaţi, identificaţi, să li se facă analize iar cei bolnavi să fie “eliminaţi”.

“Pentru cabalinele care nu vor fi revendicate, Consiliile Locale pot decide, de comun acord cu organizaţiile pentru protecţia animalelor, modul de stabilire a unui proprietar, identificarea, controlul înmulţirii, etc. Important este ca fiecare cabalină să aibă un proprietar, fie el persoană fizică, juridică, ONG sau Consiliu Local”, scriu cei de la ANSVSA, care insistă asupra faptului că toţi caii trebuie să fie identificaţi şi “controlaţi din punct de vedere al stării de sănătate”.

Problema analizelor făcute cailor vânduţi de localnicii din Letea este, de altfel, o alta dintre cele identificate în urma anchetei ANSVSA.

Aceştia sunt nemulţumiţi şi de faptul că autorităţile implicate în tranzacţia cu cai din comuna tulceană C.A. Rosetti au permis cailor declaraţi bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, cunoscută drept “SIDA cailor”, să intre în contact cu animalele sănătoase, atât înainte de a fi urcate în camion cât şi pe durata transportului.

Transportul în sine a fost o altăă problemă identificată de ANSVSA, motiv pentru care firma care s-a ocupat de acest lucru a primit o amendă.

Potrivit ANSVSA, transportul de la sfârşitul lunii mai, care a declanşat o dezbatere naţională pe această temă, a fost precedat de alte două, care au fost făcute în 6 aprilie şi, respectiv, 7 mai. În primul au fost duşi la abator 56 de cai iar în al doilea 35.

Cele mai citite

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...
Ultima oră
Pe aceeași temă