Numarul 25 al revistei „Anotimpuri literare”, articolul de fond al acelei editii fusese intitulat „Pornit dintr-o mare iubire”. La actualul numar 50 adaugam iubirii sentimentul responsabilitatii in sensul vechii pareri dintr-un articol din revista „Banatul” (1926-1930) de G. Calinescu, potrivit caruia „rostul unei mari reviste banatene este de a lamuri prin studii serioase sufletul local in deosebitele sale manifestari”.
Numarul 50, in format dublu si intr-un timp in care trecutul e in directa conjunctie cu viitorul, s-a concentrat actionand in aceasta directie, in convingerea ca asta este ceea ce ramane de facut „spre binele si folosul scrisului literar”, citand din primului articol semnat de prof. Pavel Dehelean, directorul revistei. Se are in vedere un zbor mai larg si mai insemnat din punct de vedere cultural-artistic, pornind de la articolele aniversare ale acestui numar sarbatoresc: G. I. Tohaneanu la 80 de ani (Prof. I. F. Bociort de la Berlin), Vasile Pintea la 74 de ani (Prof. dr. Mihail Dragomirescu), Lucian Blaga la 110 ani de la nastere (intr-o fotografie a scriitorilor timisoreni la mormantul poetului la Lancram).
Urmeaza apoi: prof. Traian Galataru, Adrian Dinu Rachieru (Despre dictionar altfel), Barutu T. Arghezi (Romanii ca vechi popor european), Herta Muller (Cuvantul „vatamare” va spune ceva?), Rodica Teana Hrelea (Armonii corale romanesti in Cipru); prof. Ion Iliescu (In valurile cartilor lui Slavici); Gheorghe Grigurcu (Himera poeziei), Simona Donici (Teatrul German din Timisoara), M. Serban (Pledoarie pentru echilibru), Ion Pachia Tatomirescu (Moment evocativ al poetului Marius Munteanu, maestru al poeziei in grai, trecut intre cele sfinte). Poezia isi desface aripi in zbor, adunand pentru a risipi nuante sufletesti, inspiratii luminoase, nelinisti si indrazneli artistice – Alexandru Jebeleanu, Iconita Micu, Viana Serban, Mihai Topa, Mariana Trifa, Miron Tic, A. C. Milos, Irimie Straut, Eugen Evu, laolalta cu cele trei pagini de poezie de Pavel Bellu, Ion Cardu, Petru Ionica.
Foarte vie este si rubrica „Actualitate literar-artistica” cu analize critice ale unor noutati editoriale ca „Jurnalul lui Alexandru Jebeleanu” (Rodica Opreanu), „Maria de Mangop, personal intr-un jurnal” (fictiune) (Mariana Cris); „Dramaturgia intrebarilor tragice”; „N-am opera cu turn de faianta”, „Fericirea suirii in adevar”, „Grai si folclor pe Valea Almajului”.
Rubrica „Memorie literara” din acest numar 50 incepe parcurgerea evolutiva a romancierului si scenaristului cinematografic Sorin Titel intr-un amplu si documentat eseu al criticului Cornel Ungureanu, sub titlul „Sorin Titel si ai sai”, urmat de insemnarile proprii ale Anisoarei Odeanu si apoi de cronica lui Franz Liebhard pentru prima data in romaneste la cartea despre Timisoara (1961) de Mircea Serbanescu. Si tot pentru prima data, poetul Pavel Bellu este supus unor evolutii biografice si creative intr-o perspectiva mult mai larga decat de obicei, si la fel este evocat si Romulus Fabian, autorul celor patru romane ale satului banatean, incepand de la primul aparut in 1973 pana la ultimul aparut in 2005.
Acest numar dublu al revistei s-a voit cuprinzator intr-un spatiu geografic unde s-au nascut poeti in haine taranesti, o miscare literara numita „Asociatia scriitorilor romani din Banat” si in tot acest rastimp o pleiada de poeti si romancieri si inainte de 1945 si dupa aceea. Revista „Anotimpuri literare” isi propune sa duca mai departe frumoase promisiuni tinere: Elena Adorian si Oana Maria Bran, inca elevi de liceu.