26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialAnna burgheza şi Bronislaw aristocratul

Anna burgheza şi Bronislaw aristocratul

Soţii Komorowski au împărtăşit disidenţa, pasiunea politică şi o campanie electorală intrată în istorie. Prima Doamnă a Poloniei, Anna, 57 de ani, de formaţie filolog clasic şi pasionată de epigrame, a comentat rezultatele scrutinului prezidenţial într-un interviu pentru Corriere della Sera, preluat de Agerpres.

”A fost o noapte electorală foarte lungă, credeam în victorie dar a existat un moment în care ne-am amintit de surpriza lui Bush împotriva lui Gore, în 2000. În final soţul meu a obţinut peste un milion de voturi în plus faţă de rival”, a afirmat Anna Komorowski.

Anna burgheza şi Bronislaw aristocratul, comentează ziarul menţionat. Întrebată dacă este pregătită pentru rolul de First Lady, ea a răspuns: ”Am cinci copii, cunosc problemele vieţii cotidiene şi îmi cunosc ţara, sunt nevasta unui bărbat care a fost ministru, deputat şi preşedinte al parlamentului, cred că este suficient”.

Solicitată să răspundă care ar fi primul lucru pe care ar dori să-l facă, Anna a relevat că vrea să folosească noua vizibilitate pentru a trezi sensul civic, conştiinţa că se poate acţiona împreună pentru a ameliora societatea. Democraţia poloneză este tânără şi trebuie sprijinită, a spus ea.

Îngrijorarea doamnei Komorowski este legată de posibilitatea ca anumite sentimente să se menţină şi după alegeri. Ea a subliniat însă că soţul său ”ştie să dialogheze cu cei care nu gândesc ca el”.

Komorowski a fost definit un conservator tradiţionalist. Pentru presă, crede Anna, este sinonim cu înapoiere şi de aceea ea respinge această etichetă. ”Amândoi privim spre viitor, spre progres, spre Europa”, a ţinut să sublinieze ea. Unii critici spun că Bronislaw se opune fecundării in vitro dar el nu s-a exprimat niciodată împotriva ei, fiind convins că este o chestiune ce trebuie lăsată la latitudinea fiecăruia. Partidul lui Kaczynski, Dreptate şi Justiţie, a propus pedeapsa cu închisoarea pentru cei care aleg procedura, dar Komorowski este un politician de centru, a explicat Anna.

Întrebată dacă este în favoarea legii privind avortul, una dintre cele mai restrictive din Europa, Anna s-a pronunţat pentru compromisul care admite avortul în caz de violenţă, pericol pentru viaţa mamei şi copilului – pe care nicio persoană raţională din Polonia nu îl pune la îndoială.

Legat de Radio Maryja, noua Primă Doamnă a Poloniei crede că problemele religioase sunt potrivite dar nu şi cele politice. ”Susţin separarea dintre stat şi biserică şi respectul reciproc între instituţii”, relevă ea.

Anna a afirmat că Bronislaw şi-a revendicat întotdeauna autonomia. ”Au trecut 40 de ani de la prima întâlnire, nu pot spune că Cupidon şi-a tras imediat săgeata, am fost prieteni mult timp înainte de a ne logodi şi căsători în 1977”.

Evocând viaţa în regimul comunist, Anna spune că a fost greu să-şi crească copiii cu raţionalizarea alimentelor, neavând niciodată suficientă carne sau zahăr. Ca opozanţi ai regimului erau urmăriţi, ameninţaţi, li se refuza paşaportul ”din motive sociale”. Au participat la reuniunile clandestine ale studenţilor, au ascuns acasă cărţi interzise şi au tipărit reviste ilegale, fără a avea un şapirograf şi folosind mijloace rudimentare, ascunse pe fundul dublu al frigiderului. Deşi li se făceau percheziţii frecvent, acest ascunziş nu a fost descoperit niciodată.

Întrebată ce Polonie visează pentru copiii şi nepoţii ei, Anna a subliniat că vrea o ţară deschisă în care celălalt să nu fie considerat un duşman ci o persoană cu care să colaborezi, în care fiecare să poată alege ce vrea să devină în viaţă, ”o ţară de care să fii mândru”. Pentru aceasta este nevoie de pragmatism, de puţin spirit romantic şi fantezie, calităţi existente parţial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă