Nerespectarea termenelor legale pentru depunerea declaratiilor de avere nu va fi considerata contraventie, au decis, ieri, senatorii din Comisia juridica, cu ocazia continuarii dezbaterilor pe tema viitoarei Agentii Nationale de Integritate (ANI). Sanctionarea se va face doar pe cale administrativa, ca urmare a unui amendament formulat de senatorul PSD Antonie Iorgovan si acceptat in unanimitate. Cu alte cuvinte, "Dragei de ANI" i-a mai fost scos un "dinte" dintre putinii ramasi dupa trecerea prin Camera si prin Comisia juridica a Senatului.
Ministerul Justitiei dorea, in forma initiala, ca nedepunerea declaratiei de avere in termenele prevazute de lege sa constituie contraventie si sa fie sanctionata cu amenda de la 100 la 500 lei noi. Totodata, ar fi atras declansarea din oficiu a procedurii de control. "Contraventia este la circulatia pe drumurile publice. Contraventionalul este penalul de odinioara", a invocat senatorul PSD Antonie Iorgovan, in sprijinul propunerii sale de inlocuire a contraventiei cu abaterea disciplinara. Degeaba a incercat sa convinga reprezentantul Ministerului Justitiei, secretarul de stat Katalin Kibedi, ca pastrarea notiunii de contraventie este "o forma de a obliga persoanele sa respecte termenele de depunere" a declaratiilor de avere. Senatorii au votat inlocuirea notiunii, dar au acceptat sa ramana amenda.
Juristii au mai decis sa reduca nivelul salariilor pe care le vor incasa presedintele si vicepresedintele ANI. In forma adoptata de Camera Deputatilor, primul ar fi fost salarizat la nivelul unui ministru, iar vicele, la nivelul unui secretar de stat. Senatorii au hotarat, in schimb, ca presedintele ANI sa primeasca salariu de secretar de stat, iar vicepresedintele, salariu de subsecretar de stat. Parlamentarii au mentinut, totusi, posibilitatea ca inspectorii de integritate sa primeasca un spor de confidentialitate de 10% pentru activitatea desfasurata.
Conducerii ANI ii va fi insa interzis sa desfasoare "orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor sau activitatilor exclusiv didactice din invatamantul superior".
De asemenea, juristii au decis ca numirea presedintelui si vicepresedintelui ANI sa se faca numai de catre Senatul Romaniei, in locul Parlamentului intrunit in sedinta a camerelor reunite. Modificarea a fost acceptata tot la propunerea social-democratului Antonie Iorgovan, care a militat pentru "specializarea" Senatului. "Noi suntem camera decizionala. Care-i problema?", s-a intrebat retoric parlamentarul PSD, adaugand ca exista precedente in acest sens, precum validarea de catre Camera Superioara a magistratilor alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.